Fotbollen förlorar 25-30 miljoner – överraskas av hockeyns ”svek”
Fotbollen får minskat stöd om 25-30 miljoner kronor – det har klubbats igenom av Riksidrottsförbundet (RF). Nu hotar SvFF hoppa av RF.
Ett av de största specialidrottsförbunden – hockeyn – röstade igenom förslaget om ett tak på 10 procent. Något som nu slår mot fotbollen. Ett överraskande besked att hockeyn valde andra sidan:
– Jag trodde väl kanske att de också skulle följa de övriga större lagbollidrotterna, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.
Fotbollen kommer tappa statligt stöd i storleksordningen 25-30 miljoner från och med 2022. Det står klart efter att en motion röstades igenom på Riksidrottsmötet den gångna helgen.
Det var triathlonförbundet som hade lagt motionen, som gällde hur mycket av RF:s centrala stöd som ska gå till respektive specialidrottsförbund.
Motionen yrkade på ett tioprocentigt ”tak” för hur mycket av RF:s centrala stöd som kan gå till ett enskilt specialförbund. Riksidrottsstyrelsen vände sig emot motionen, med motiveringen att i stort sett hela summan som ska fördelas om med det nya taket skulle komma från fotbollen.
Men det slutade med att 38 specialförbund röstade för motionen, 24 (däribland fotbollen) röstade för Riksidrottsstyrelsens förslag.
Det här har fått SvFF att reagera kraftigt, och i dagarna meddelades att fotbollsförbundet kan välja att hoppa av RF.
2019 röstade man igenom principer för hur RF-stödet ska fördelas, och då gick fotbollen med på att få 14 procent av RF-stödet, som främst ska gå till barn och ungdomar.
14 procent är mest av alla specialförbund. Men då har också fotbollen överlägset flest utövare av alla sporter. 46 procent av alla 7-25-åringar som idrottar aktivt i Sverige spelar fotboll.
Enligt den nya motionen som röstades igenom så ska all ersättning som överstiger tio procent fördelas ut över andra förbund än mottagaren av stödet. Något som i princip bara drabbar fotbollen.
Och därför kan nu SvFF hoppa av RF. I måndags publicerades en åtgärdslista på fotbollförbundets hemsida (längst ned i artikeln), där man bland annat kommer titta på möjligheten att få ut det statliga stödet direkt från regeringen.
Av de specialidrottsförbund som röstade för motionärernas förslag om ett tak fanns en överraskning: Hockeyförbundet. Enligt uppgifter till FotbollDirekt så hade omröstningen vid Riksidrottsmötet föregåtts av möten mellan de olika bollsportsförbunden, där fotbollen och hockeyn är två.
Där ska samtliga ha varit överens om att inte rösta för motionen om ett tioprocentstak.
Men när det var dags för skarpt läge gjorde hockeyförbundet om och röstade för motionen. Som ett av de största förbunden näst efter fotbollen fanns det ekonomiska incitament för det, då de största förbunden som idag får under tio procent av stödet kommer tjäna på det enligt den nya fördelningen.
SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson säger att hockeyförbundets val att rösta för motionen kom överraskande.
– Är man inom idrotten så är det sällan något som överraskar en. Men det är klart, jag trodde väl kanske att de också skulle följa de övriga större lagbollidrotterna. Och kanske framför allt då värna de beslut vi tog 2019, om de nya stödformerna. I den mån får man väl säga att det var en negativ överraskning, säger Nilsson till FotbollDirekt.se.
Ni ska haft möten där representanter för samtliga bollsporters förbund träffades innan det här klubbades igenom. Och där samtliga lovade varandra att man skulle rösta för avslag. Men hockeyn gjorde sedan helt om. Kommentar?
– De största lagbollidrotterna träffas ju av och till. Men det var inte så att det avgavs några löften, det är inte korrekt. Däremot så var det ju så att alla de stora lagbollidrotterna röstade för vår syn, Riksidrottsstyrelsens förslag. Medan hockeyförbundet röstade med motionärerna. Så på det viset är det korrekt, men de hade inte lovats oss något
Hade hockeyn något att tjäna på det på att rösta för motionen, när pengarna fördelas om?
– Så som de här taken var utformade tidigare så är det så att de som tjänar mest på det, det är de förbunden som är näst i storlek efter oss i fotbollen. De som tjänar minst på det är de allra minsta förbunden. Men vilka bevekelsegrunder de förbund som röstat med motionärerna här, det får de svara för själva, det vill jag inte spekulera i. Samtidigt är jag så otroligt glad att det var så pass många som 25 förbund som ändå stöttade vår sak och Riksidrottsstyrelsens förslag. Det känns bra.
Hur SvFF gör nu? Det definitiva svaret lär dröja till efter sommaren. SvFF:s styrelse ska gå igenom konsekvenser av att går ur medlemskapet i RF och slutsatserna av den analysen ska lämnas in den 21 september.
Men en fråga man hoppas på svar på snabbare än så är om det som skedde på Riksidrottsmötet strider mot lagen.
– Nu är vi i en analysfas där vi behöver titta över vad konsekvenserna kan vara om vi skulle lämna Riksidrottsförbundet. Det är en mångfacetterad fråga, det är inte bara vad vi gör på den centrala nivån. Det handlar också om vad som sker ute hos distrikt och föreningar. Det behöver vi analysera noga.
– Och det som kanske är allra viktigaste att analysera, och som vi behöver ha ett hyfsat snabbt besked kring: Det är huruvida det här är lagstridigt, dvs strider mot likabehandlingsprincipen. Så där hoppas vi att vi under sommaren kan ha fått en uppfattning från oberoende jurister kring den frågan. Så får vi se hur vi kan agera utifrån ett eventuellt sådant besked.
Det skulle kunna visa sig att det inte är lagenligt?
– Ja, det skulle kunna visa sig. Någonstans blir det ju också märkligt att en stämma kan rösta för den här typen av detaljer, kopplat till bidrag som är från skattemedel. Det handlar ju om statliga bidrag till idrotten. Vi är naturligtvis oroliga för; vad händer om två år, är det något förslag om att vi ska ha max fem procent? Vi vill föra ett resonemang med regeringen kring det, vilket mandat en stämma ska ha kopplat till det som är relaterat till statliga bidrag. För vår del blir det här väldigt väldigt märkligt.
– Så det är viktigt att vi låter oberoende jurister titta på det här, och göra ett uttalande. Så får vi hantera frågan utifrån de besked vi får därifrån.
FOTNOT: SvFF:s åtgärdslista efter beskedet:
* I detalj analysera och beräkna konsekvenserna av beslutet för svensk fotboll.
* Analysera konsekvenserna av att lämna medlemskapet i Riksidrottsförbundet och återkomma till Förbundsstyrelsen med slutsatser den 21 september.
* I avvaktan på FS-behandlingen den 21 september endast i undantagsfall delta i aktiviteter med RF och andra SF.
* Informera statsministern och idrottsministern.
* Omgående analysera förutsättningarna för rättsliga åtgärder om en oberoende juridisk granskning visar att RIM-beslutet är oförenligt med likabehandlingsprincipen.
* Begära hos Regeringen att SvFF:s statliga bidrag utbetalas direkt av Regeringen till SvFF.
Den här artikeln handlar om: