Mikael Stahre: “Det gjorde mig förvånad när jag kom tillbaka till Blåvitt”

Hur mår IFK Göteborg egentligen?

Hur mår tränaren Mikael Stahre efter åtta matcher av “heaven-and-hell”-resultat, där man senast havererade mot Varberg för andra gången på kort tid?

Hur ser vägen tillbaka till den allsvenska toppen ut?

Och hur länge måste de blåvita supportrarna vänta?

– Klubben har den potential att vi ska komma upp och hamna i segmentet som vi vill vara i, det vill säga de övre positionerna. Där har vi definitivt alla förutsättningar att hamna väldigt snart, säger Stahre.

Ni har kanske läst eller hört det förut.

“Jag har inte betalt för att var ledsen eller glad. Jag ska jobba stenhårt varje dag och över tid så kommer det ge oss resultat.”

Det är ju ett klassiskt Mikael Stahre-citat, och ett som han gillar att återanvända.

Ord som speglar vad han är som fotbollstränare och person. Krass, driven, verklighetsmedveten - och nästan alltid underhållande.

Stahre har nu varit i IFK Göteborg i åtta omgångar sedan återkomsten från norska Sarpsborg, då han ersatte den sparkade Roland Nilsson.

Resultaten?

Sådär. 

Placering?

Elva.

Spelet?

Knappt ens sådär, om man ska slå ut det över alla åtta matcher. Och framför allt inte om man sitter med senaste förlusten mot Varberg på näthinnan.

Så hur mår IFK Göteborg egentligen?

– Det klart att man inte mår bra. Klubben har inte presterat här och nu och dessutom inte presterat under de sista åren, säger Stahre, som tar samtalet i bilen på väg hem från Kamratgården efter en lång dag och kväll på jobbet.

– Sen är det så att det finns en riktning framåt och en framtidstro och det finns energi. Men det är klart, det handlar inte bara om att vi inte träffar rätt här och nu. Tia, elva, sjua och tolva, det är placeringarna de fyra senaste säsongerna. Det är inte tillräckligt bra för IFK Göteborg.

– Och när man förlorar enskilda matcher och gör svagare insatser, det är inte konstigt att man mår dåligt då. Veckan innan slog man Malmö FF borta, då mådde man bättre.

Du pratar om rätt riktning, kan du konkretisera det?

– Jag har kommit in och nu varit två månader i verksamheten, och jag har sett hur organisationen, styrelsen, och klubbledningen med Håkan Mild i spetsen jobbar stenhårt för att få klubben i rätt riktning.

– Hela verksamheten speglas inte av att vinna de enskilda matcherna. Det är klart att laget ligger i fel del av tabellen, men det betyder inte att det inte finns visioner och hårt arbete för att vända den här trenden. På kort sikt, men också på längre sikt.

Hur mår du då ?

– Jag känner att det är ett extremt kul, och ett extremt spännande uppdrag. Sen  mår man aldrig bra när man förlorar de enskilda matcher. Det var en riktig svag match mot Varberg, vi träffar inte rätt alls. Vi behöver jobba upp en stabilitet och spets samtidigt, men jag som tränare och person…, det är klart att man alltid blir frustrerad och att det gör ont att förlora.

– Men jag har inte betalt för att var ledsen eller glad. Jag ska jobba stenhårt varje dag och över tid kommer det ge oss resultat. Det är klart att alla vill vinna matcher med blomstrande fotboll, men går inte det så är det bara att jobba ännu hårdare.

Hur ser du på kritik som letar sig fram till dig efter åtta matcher som tränare i Blåvitt?

– Om jag ska var helt ärlig, jag vet om att man alltid får höra kritiska röster när man inte vinner matcher  Det är en helt normal företeelse. För mig är det en del av arbetet. Jag gör varken ett sämre eller bättre arbete av det. Förlusterna är kritik nog. Jag blir inte mer stressad, ledsen, glad eller inspirerad - jag gör mitt arbete.

Var hade du önskat att ni var vid den här tidpunkten?

– Är det något som IFK Göteborg har fått slita med så är det en ganska orytmisk situation med relativt mycket skador över en längre period. Spelare har inte varit tillgängliga och man kommer lite snett på det. Det är inte bara nu, det är under en längre period.

– Sakteliga har vi fått ordning på den biten, och det är en extremt viktig faktor för de kortsiktiga resultaten - men också för långsiktigheten. Att man har spelare som är “fit” och har en bra fysisk situation. Det vill alla lag, men Blåvitt har varit väldigt drabbade av det och jobbar hårt med det. Vi har ett proffsigt rehabteam som jag är imponerad av.

– Att tio procent av truppen är utanför träning på något sätt, det är normal. Men blir det dubbelt och mer än så, då är det jobbigt. 

Identifierar ni problemet där?

– Det är klart de medicinska kriterierna blir viktiga när man ser till truppsammansättningen,

Beror det på att ni har en äldre trupp?

– Inte nödvändigtvis, men man måste se över den biten. 

Vad är det som förvånat dig mest sedan du kom tillbaka till Blåvitt?

– Jag blev lite förvånad att det var så många spelare som inte var i träning varje dag. De var en situation som blev påtaglig när jag kom. Vi hade lika många spelare i gymmet som på planen.

– Nu går det åt rätt håll. Vi hade en träning inför föregående match, och då var ingen i rehabrummet. Man kanske inte var med hela träningen, men de var ute på planen.

– Nu börjar de flesta bli uttagningsbara. Aktuella för 90 minuter och start. Det är väldigt positivt.

Vilka steg behöver ni ta den här säsongen?

– Någonstans behöver Blåvitt komma tillbaka till någon form av stabilitet där försvarsspelet fungerar som en grund. Man ska inte behöva göra tre mål varje match för att vinna. Defensiven är alltid starten, och därifrån så bygger man det offensiva på vägen. Men man har en defensiv plattform.

– Där har vi inte varit tillräckligt stabila. I och med det så måste man spetsa till det, få ett bättre anfallsspel. Dynamiskt och hotande. Och det finns kopplingar till varandra.

– Släpper man in ganska enkla mål och inte sällan ganska tidigt i matcherna, då kan det bli så att man tappar struktur och lite mod. Man hamnar på sniskan flera gånger, inte bara en. Då präglar det ens mod och kraft i offensiven,

– Vi är inte alls nöjda med det vi presterat på slutet. Varken när det kommer till stabiliteten eller spetsiga. Vi måste jobba med allt.

Vilka steg behöver föreningen ta för att ta sig tillbaka till den allsvenska toppen?

– Det är ju mer än bara tränarens ord, det finns ju en klubbdirektör (Håkan Mild) och sportchef (Pontus Farnerud) också. Men klubben har den potential att vi ska komma upp och hamna i segmentet som vi vill vara i, det vill säga de övre positionerna. Bland den gruppen av lag som ligger där, Malmö FF och nedåt.

– Där har vi definitivt alla förutsättningar att hamna väldigt snart. Och dessutom bli bofasta där. Bofasta där Blåvitt hör hemma.

– Man bara för att man varit med så pass länge i den delen, under tidigare år - så är det inte bara att säga det, man ska göra det. Det gäller alla delar av verksamheten. 

Rätt eller fel att ta in alla återvändare på så kort tid?

– Man ska kolla på varje enskilt fall, och jag tycker alla de spelare som varit med under min period har varit extremt professionella. Sen kan man alltid diskutera, när och vilka positioner man ska förändra.

– Några spelare har fått avsluta sina karriärer, men alla som varit med under min tid är väldigt professionella och gör sitt jobb varje dag,

– Sen kan vi alla prestera ännu bättre som ett lag, men att säga att hemvändarna har misslyckats så är det helt fel. 

– Att säga att hemvändarna totalt fallerat, det är en djup överdrift.

IFK Göteborg ställs imorgon mot BK Häcken på bortaplan.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: