AVSLÖJAR: Valdes ut bland 22 kandidater – miljardärens förväntningar
I januari blir han fotbollsdirektör i danska Odense där Wesström – i konkurrens med 22 andra kandidater – stack ut allra mest med sin erfarenhet och kompetens.
– Vi såg att Björn har stora erfarenheter och som i en klubb som Odense är har det som krävs för att utveckla vår akademi, berättar Enrico Augustinus, administrativ chef i klubben.
En lång och framgångsrik era i AIK går mot sitt slut för Björn Wesström.
48-åringen började sin bana i klubben för 30 år sedan som ideell ledare och har de senaste 22 åren hunnit med att vara anställd i allt ifrån roller som ungdomskonsulent, chefsscout, assisterande tränare, tränare till sportchef och i dag som vd/klubbdirektör.
Den 24 juni valde han att säga upp sig från AIK, för att få jobba närmare den sportsliga verksamheten igen, och kort därefter stod det klart att han tillträder som ny fotbollsdirektör i den danska superligaklubben Odense.
Odense, eller OB, är trefaldiga ligamästare (senast 1989), femfaldiga cupmästare (2006/07) men har de senaste åren inte lyckats utmana om de ädlaste valörerna.
Rollen, som påbörjas vid årsskiftet och fram tills dess är Wesström kvar i sin roll i AIK, är ny i Odense vars administrativa chef ser fram emot att få avlastning och Wesströms sportsliga kompetens till klubben.
– Vi använde oss av rekryteringsbolag med sportslig kompetens där vi angav våra kriterier för rollen. Anledningen är att vi kan den danska marknaden men inte hade så bra koll utanför landets gränser, säger Enrico Augustinus till FD och fortsätter:
– Ett av kriterierna var att vi ville ha in en person med många års erfarenhet från en toppliga i Skandinavien. Därför blev det ganska snart tydligt att det inte skulle bli en yngre person. Vi pratade med 22 kandidater och i slutändan var det fyra stycken kvar. Vi såg att Björn har stora erfarenheter och som i en klubb som Odense är har det som krävs för att utveckla vår akademi.
Fick ni bra kemi?
– Vi fick en väldigt god kemi. Vi kände att Björn var rätt för oss och jag tror att Björn kände att det, kanske inte var sista chansen, men en möjlighet att testa något annat än AIK. Vi kände en uppriktig passion och kemi i processen.
Tillsammans med klubbens styrelseordförande och ägare, miljardären Niels Thorborg, ser Enrico Augustinus fram emot att släppa mycket av det sportsliga och kring akademin till Wesström efter årsskiftet.
– Varken jag eller Niels har den fotbollsbakgrunden som Björn har utan vi ska fokusera på saker som det finansiella, sponsorer och utveckling av publik och klubben ute i samhället.
Odense anses vara strax under de allra bästa klubbarna på akademisidan, berättar Augustinus. Men där finns stora planer som Wesström kommer att ansvara för.
– Vi vann U19 förra säsongen sedan dess har det varit stort intresse från internationella storklubbar om att samarbeta. Vi har inte tid eller resurser i dag att ens ta de mötena. Vi har inte en tillräckligt stor organisation men det vill vi ändra på.
– En del av vår nya strategi är att i stället för att bara lägga mer pengar på A-laget så vill vi anställa fler och kompetenta människor i organisationen. Vi kommer inte att lägga avsevärt mycket mer pengar på värvningar innan det är gjort.
Var är ni nu och vart vill ni vara?
– Finansiellt är vi någonstans femma-sexa i Superligan. Vi har ett poängsystem på akademierna i Danmark och där ligger vi femma. Spelarbudget till A-laget så är vi också någonstans femma-sexa.
– Tittar vi på de sista åren så har vi underpresterat något när det kommer till finansiellt och ligaplacering. På akademin har vi överpresterat något då vi vann U19-mästarskapet och även med U15 gör vi det väldig bra.
Wesström får makten över klubbens sportsliga satsning på herrlaget, akademin och scouting. Wesströms spelarförsäljningar så som den av Alexander Isak för omkring 100 miljoner kronor var självklart något som fick Odense än mer positivt inställda till rekryteringen.
– Självklart. Vi lägger mycket pengar på laget varje år och det är viktigt för oss att vara en hälsosam klubb. Vi har en väldigt rik ägare, men vi kan inte komma och be honom om pengar hela tiden. Det handlar även om att sälja unga spelare som vi har sett klubbar som FC Köpenhamn, Bröndby, Midtjylland och Nordsjälland bli duktiga på.
Vad är det sportsliga kravet på Wesström och klubben framöver?
– Varje år vill vi vara topp-sex vilket ger oss en plats i mästerskapsserien. Minst en gång inom var femte år ska vi spela i Europa och minst en gång inom var femte år ska vi spela i den danska cupfinalen.
– Sedan har vi även en strategi och en siffra för att sälja spelare varje år som han ska nå upp till. Sedan kan man inte ta en fotbollsverksamhet till ett excel-ark rakt av, men det är riktlinjer och sedan kan det gå upp och ned vissa år.
Förra säsongen slutade Odense på en åttondeplats i grundserien och missade sitt mål. Under nye tränaren Andreas Alm har säsongen inletts med sex poäng på sex matcher. Just nu ligger Odense, eller OB, på - en åttondeplats.
Augustinus igen:
– Vi har varit väldigt transparente i att vi har underpresterat de senaste åren. Tittar vi på de fem senaste åren så har vi i genomsnitt slutat en och en halv position sämre än vår budget.
– Men vägen till framgång för oss är att rekrytera smart till organisationen, inte att vår rike ägare bara strösslar pengar. Ska han lägga extra pengar så handlar det om att vi vill se en tydlig plan för hur det gör oss bättre som klubb. Vi har till exempel utökat vårt fysteam och satsat på spelarnas kosthållning.
Var det bara en slump att Alm och Wesström - som jobbat ihop i många år i AIK - skrev på samma sommar?
– Haha, det var det faktiskt. Vi hade två separata processer igång samtidigt där tränarfrågan så klart var mer akut. Vi har träffat många duktiga personer från hela Skandinavien, men att Alm och Wesström känner varandra väl såg vi inte som ett problem.
– Vi vet att de känner varandra väl och kemi kan du aldrig planera för.
Den här artikeln handlar om: