Allsvenskan

Afrikaresorna som övertygade AIK: "Få gånger man verkligen känner, wow"

ANNONS
Henry Atola Meja, 19, är klar för AIK. 
Kenyanen har skrivit på ett femårskontrakt och kommer till Sverige så snart som möjligt för att acklimatisera sig inför nästa säsong. 
För FD berättar chefsscouten i AIK, Tobias Ackerman, om resorna som övertygade den allsvenska serieledaren "att köra". 
– Det finns inga tvivel om att han kan bli hur bra som helst. Det är få gånger man verkligen känner, wow. Men så har det varit från dag ett med honom, säger han. 

När transferfönstret stängde i somras stod det klart att AIK inte värvat någon ny anfallare som sportchefen Henrik Jurelius tidigare hade öppnat för. 

I stället kom värvningen långt efter stängning. Under fredagen överraskade AIK med att presentera den 19-årige kenyanen Henry Atola Meja från ligamästarna Tusker FC på ett kontrakt fram till 1 september 2026.

– Henry är en talangfull spelare som vi hoppas kunna förädla i vår regi. Vi har tecknat ett långt avtal där vi vill jobba långsiktigt och är väl medvetna om att det är en stor process och en längre acklimatiseringsperiod som väntar, sa sportchef Henrik Jurelius. 

Atola Meja, som är landsman och barndomsvän med ytterbackssuccén Erick Otieno, är just nu iväg med Kenyas landslag för att spela VM-kval. Men så fort det är avslutat, och allt pappersarbete är i sin ordning, är planen att 19-åringen kommer till Sverige och Stockholm för att acklimatisera sig inför nästa säsong då han är spelklar.


I en lång intervju med FotbollDirekt berättar AIK:s chefsscout om spelet bakom värvningen som hade kunnat ske redan för ett år sedan om inte coronapandemin satte stopp. 

– Jag såg Henry redan för två år sedan (2019). Då var det inte i en match i högstaligan och han skulle precis fylla 18, säger Ackerman som hade en inplanerad Kenyaresa sedan tidigare. 

– Jag hade fått massa videoklipp som jag gick igång på och passade på att prata med honom och några andra spelare. Jag tyckte redan då om honom väldigt mycket. Sedan bröt den så kallade pandemin ut. 

Enligt Ackerman så ledde pandemin till att Atola Meja blev kvar på inhemsk mark och skrev på för Tusker FC. En klubb som han alldeles nyligen vann den kenyanska ligan med. 

– Han hade börjat få ett namn som en stor talang där nere. Men eftersom det inte var aktuellt med någon övergång till Europa under pandemin så blev det Tusker. 

Stränga inreseregler under 2020 och 2021 gjorde att AIK fick ta ett steg tillbaka och följa spelaren på distans. 

– Jag har fått klipp skickade till mig under tiden och kunnat se att det gått åt rätt håll. 

För två veckor sedan kom Ackerman hem från en scoutingresa i Kenya som avgjorde allt. 

– Jag träffade honom två dagar innan match och vi satt i tre och en halv timme och pratade livet och hans karriär. Jag ville säkerställa vad det var för människa vi tog hit. Han visade sedan att han kunde spela under press. Det är inte ofta en 19-årig kenyan har en europeisk klubb på plats för att se honom. Men han svarade upp väl för pressen. Det märktes inte utan han bara körde.

– Han gjorde mål i matchen, vann ligan och vinkade till mig från prisutdelningen.

Vad är det för typ av anfallare?

– Det låter kanske konstigt men det är en anfallare som kan spela på flera olika av våra offensiva positioner. Jag ser honom främst som nia eller en av två anfallare och då den längst fram. 

– Men när jag såg honom i sista ligamatchen så använde de honom som nia där han gjorde mål. När de sedan skulle försvara ledningen gick han både ned som tia och på kanten. Det är alltid bra att en ung spelare kan spela på många olika positioner. 

Snabb och målfarlig?

– Han är inte vindsnabb men inte långsam. Han lever på andra egenskaper än att bara vara snabb. Han har ett väldigt gott spelsinne och det är ovanligt i så unga år oavsett om man kommer från afrikansk fotboll eller i Europa. 

– När han ser att en forward kommer så försöker han med en skarv. Han går inte bara upp i duellen utan tänker ytterligare ett steg. Det är lite ovanligt utan så mycket erfarenhet. 

– Han har visat att han har en bra avslutningsfot och att han kan spela under press. 

Under Ackermans resa i augusti månad togs pandemin på allra största allvar i Kenya. 

– Kenya har haft väldigt stränga regler och har det fortfarande. Det kom män i vita rockar och sprutade både på boll och målburen under matcherna. Sedan var utegångsförbud på kvällen så det var lite speciellt att skynda till hotellet innan allt stängde och man riskerar böter. 

AIK hoppas dock att Henry Atola Meja kan ansluta till truppen inom ett par veckors tid. Då påbörjas en acklimatisering för att göra honom redo inför säsongen 2022. 

– Vi vill att han kommer så fort som möjligt och det arbetet har vi påbörjat. Sedan är det inte bara att flyga hit någon till Sverige så som världsläget är i dag utan vi vet inte hur lång tid det kommer att ta. När han kommer tillbaka från landslagsspel så kommer han att besöka den svenska ambassaden i Nairobi. 

Varför tar ni hit honom nu när han ändå inte kan spela tävlingsmatcher för AIK förrän efter årsskiftet?

– Av erfarenhet så vet vi att om det är något spelare från andra kulturer behöver så är det tid. Det är så mycket nya intryck både på och utanför planen. Nu kommer vi inte behöva stressa utan han kommer ha gott om tid på sig att komma in i allt. 

– Vi har folk runt laget som kommer att hjälpa honom och så är det självklart en stor fördel att Erick Otieno spelar i laget. De känner varandra från skoltiden och kommer från samma lilla by sju timmar från Nairobi.

Alltid svårt att svara på så klart, men hur bra kan han bli?

– Det är människor vi jobbar med. Jag har haft fel ibland men jag har också haft rätt andra gånger. Det är ju så. Men det finns inga tvivel om att han kan bli hur bra som helst. Det är få gånger man verkligen känner, wow. Men så har det varit från dag ett med honom. 

– Sedan har det varit en fråga om när. Om inte pandemin slagit till så hade vi kanske tagit honom för ett år sedan. Nu fick vi loss honom och det känns skönt att vi varit tydliga i vårt scoutingarbete. 

– Processen kan upplevas ha varit snabb nu från att jag var där för två veckor sedan och nu är han klar. Men vi har följt honom under flera års tid och Henrik (Jurelius, sportchef) har hela tiden varit informerad och uppdaterad under resans gång. Det är välarbetat och genomtänkt och både jag och Henrik kände att det inte var någon mening att vänta till i vinter. 

När det kommer till acklimatisering har AIK redan fått ett tips från Atola Mejas senaste klubb. 

– Tusker skrev på sin twitter att vi ska ta hand om grabben och att han gillar kyckling med honung. Nu gäller det för oss att ta reda på vad det innebär, säger Ackerman och skrattar.

Otieno och nu en till spelare från Kenya. Går det att säga att det är ett tydligt spår för er?

– Alla går igång på att vi har massa spår. Sedan jag blev chefsscout har vi aldrig haft ett enda spår. Vi agerar snarare på marknader där vi känner oss säkra och där vi vet att man kan göra affärer. Den här kontakten jag fick i Kenya inleddes redan 2014 och då kan folk tycka att, oj vad lite det har gett över åren. 

– Men det är så det fungerar med scouting. Om jag gör tio resor till tio olika länder så kommer jag inte komma hem med en spelare från varje land. Så är det med scouting, till slut får man napp. Då känns det extra bra när det är välgenomtänkt. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 SönderjyskE - Fredericia Danmark Division 1
20:30 Chelsea - Tottenham Premier League
21:00 Fiorentina - Club Brügge UEFA Europa Conference League
21:00 Marseille - Atalanta UEFA Europa League
21:00 Roma - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Aston Villa - Olympiakos UEFA Europa Conference League
fredag 03 maj
18:30 Fortuna Düsseldorf - Nürnberg 2. Bundesliga
18:30 Wolfsburg - Köln Bundesliga damer
18:30 Naestved - B 93 Danmark Division 1
18:30 Hamburg - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Århus - Nordsjälland Superligaen
19:00 AFC Eskilstuna - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Stocksund - Täby Ettan norra
19:00 Vendsyssel - Kolding Danmark Division 1
20:30 Hoffenheim - Leipzig Bundesliga
20:45 Barnsley - Bolton League One
20:45 Torino - Bologna Serie A
21:00 Luton - Everton Premier League
21:00 Getafe - Athletic Bilbao La Liga
lördag 04 maj
11:30 Piteå - Nordic United Ettan norra
12:00 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga damer
13:00 Umeå - FBK Karlstad Ettan norra
13:00 Sandvikens IF - Brage Superettan
13:00 Rosengård - Tvååker Ettan södra
13:00 Jönköping - Torslanda Ettan södra
13:00 Karlstad - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Hansa Rostock - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Osnabrück - Schalke 2. Bundesliga
13:00 Greuther Furth - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 AIK - Norrköping Allsvenskan, damer
13:00 Oddevold - Gif Sundsvall Superettan
13:00 Everton - Tottenham Women’s Super League
13:30 Leeds - Southampton Championship
13:30 Birmingham - Norwich Championship
13:30 Arsenal - Bournemouth Premier League
13:30 Ipswich - Huddersfield Championship
13:45 Århus - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
14:00 Malmö FF - Eskilstuna Elitettan
14:00 Brighton - Aston Villa Women’s Super League
14:00 Real Sociedad - Las Palmas La Liga
14:00 Hoffenheim - Eintracht Frankfurt Bundesliga damer
15:00 Hammarby - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Bröndby - Kolding Danska ligan, damer
15:00 Utsikten - Skövde AIK Superettan
15:00 Mjällby - Brommapojkarna Allsvenskan
15:00 Öster - Gefle Superettan
15:00 Trelleborg - Växjö Allsvenskan, damer
15:00 Kalmar - Halmstad Allsvenskan
15:00 Degerfors - Landskrona Superettan
15:30 Borussia Dortmund - Augsburg Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Darmstadt Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Stuttgart - Bayern München Bundesliga
16:00 Falkenberg - Eskilsminne Ettan södra
16:00 Norrby - Torn Ettan södra
16:00 Trollhättan - Olympic Ettan södra
16:00 Burnley - Newcastle Premier League
16:00 Onsala - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Ängelholm - Ljungskile Ettan södra
16:00 Brentford - Fulham Premier League
16:00 Karlberg - Sollentuna Ettan norra
16:00 Örebro SK - Gamla Upsala Elitettan
16:00 Sheffield U - Nottingham Premier League
16:15 Real Madrid - Cadiz La Liga
17:30 Sirius - Häcken Allsvenskan
18:00 Vasalund - Örebro Syrianska Ettan norra
18:00 Monza - Lazio Serie A
18:30 Köln - Freiburg Bundesliga
18:30 Girona - Barcelona La Liga
18:30 Manchester C - Wolverhampton Premier League
20:30 Kaiserslautern - Magdeburg 2. Bundesliga
20:45 Sassuolo - Inter Serie A
20:45 Oxford United - Peterborough League One
21:00 Mallorca - Atletico Madrid La Liga
söndag 05 maj
12:15 PSV - Sparta Rotterdam Eredivisie
12:30 Cagliari - Lecce Serie A
13:00 Uppsala - Umeå Elitettan
13:00 Köge - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Elversberg - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Kiel 2. Bundesliga
13:30 Hannover - Paderborn 2. Bundesliga
14:00 Freiburg - Essen Bundesliga damer
14:00 Elfsborg - Malmö Allsvenskan
14:00 Västerås SK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Osasuna - Real Betis La Liga
14:00 Hvidovre - Viborg Superligaen
14:00 Helsingör - Horsens Danmark Division 1
14:00 Glasgow Rangers - Kilmarnock Skottland Premiership
15:00 KIF Örebro - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Empoli - Frosinone Serie A
15:00 Linköping - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Chelsea - West Ham Premier League
15:00 Piteå - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:00 Verona - Fiorentina Serie A
15:00 Ålborg - Hobro Danmark Division 1
15:00 Östersund - Örebro Superettan
15:00 Brighton - Aston Villa Premier League
15:00 Mallbacken - Bollstanäs Elitettan
15:00 Alingsås - Linköping Elitettan
15:15 Manchester C - Arsenal Women’s Super League
15:30 Union Berlin - Bochum Bundesliga
16:00 Ariana - Lund Ettan södra
16:00 IFK Kalmar - Jitex Elitettan
16:00 Köge - Hilleröd Danmark Division 1
16:00 Assyriska FF - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Sunnanå - Sundsvall Elitettan
16:15 Celta Vigo - Villarreal La Liga
16:15 Espanyol - Gijon LaLiga2
16:30 AIK - Norrköping Allsvenskan
16:30 Hammarby - Värnamo Allsvenskan
17:30 Liverpool - Tottenham Premier League
17:30 Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Milan - Genoa Serie A
18:00 Midtjylland - Bröndby Superligaen
18:30 Valencia - Alaves La Liga
18:30 Werder Bremen - Duisburg Bundesliga damer
19:30 Heidenheim - Mainz Bundesliga
19:45 Chelsea - Bristol C Women’s Super League
20:45 Roma - Juventus Serie A
21:00 Rayo Vallecano - Almeria La Liga
21:00 Sevilla - Granada La Liga
måndag 06 maj
16:00 Crawley Town - Milton Keynes Dons League Two
18:00 Salernitana - Atalanta Serie A
18:30 Crewe - Doncaster League Two
19:00 Varbergs BoIS - Trelleborgs FF Superettan
19:00 Vejle - Odense Superligaen
19:10 Gais - IFK Göteborg Allsvenskan
19:30 Nürnberg - Leipzig Bundesliga damer
20:45 Udinese - Napoli Serie A
21:00 Crystal Palace - Manchester U Premier League
tisdag 07 maj
19:00 Örgryte - Helsingborg Superettan
21:00 PSG - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Bolton - Barnsley League One
onsdag 08 maj
18:45 Club Brügge - Fiorentina UEFA Europa Conference League
19:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan, damer
19:00 Växjö - Häcken Allsvenskan, damer
21:00 Peterborough - Oxford United League One
21:00 Real Madrid - Bayern München EUROPA: Champions League
torsdag 09 maj
12:00 Umeå - Stocksund Ettan norra
13:00 Tvååker - Norrby Ettan södra
13:00 Torslanda - Falkenberg Ettan södra
13:00 Olympic - Ängelholm Ettan södra
13:00 Eskilsminne - Onsala Ettan södra
14:00 Torn - Jönköping Ettan södra
14:00 Friska Viljor - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Piteå - Vasalund Ettan norra
15:00 Trelleborg - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Brommapojkarna - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 KIF Örebro - Kristianstad Allsvenskan, damer
16:00 Oskarshamns AIK - Lund Ettan södra
16:00 Bayern München - Wolfsburg Tyska cupen
17:00 Silkeborg - Århus Danska cupen
21:00 Milton Keynes Dons - Crawley Town League Two
21:00 Bayer Leverkusen - Roma UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Marseille UEFA Europa League
21:00 Olympiakos - Aston Villa UEFA Europa Conference League
fredag 10 maj
18:00 Rosengård - Djurgården Allsvenskan, damer
18:30 Leipzig - Hoffenheim Bundesliga damer
18:30 Paderborn - Hamburg 2. Bundesliga
18:30 Magdeburg - Greuther Furth 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Köge Danmark Division 1
19:00 Horsens - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Helsingör Danmark Division 1
19:00 Odense - Lyngby Superligaen
19:00 Öster - Oddevold Superettan
20:00 Manchester City U18 - Leeds U18 England FA Ungdomscup
20:30 Augsburg - Stuttgart Bundesliga
20:45 Frosinone - Inter Serie A
21:00 Doncaster - Crewe League Two
21:00 Alaves - Girona La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 6 6 0 0 17 18
2 Halmstads BK 6 4 0 2 0 12
3 AIK 6 3 2 1 0 11
4 Djurgårdens IF 6 3 1 2 3 10
5 Mjällby AIF 6 3 1 2 3 10
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 6 3 1 2 1 10
7 IFK Norrköping 6 3 1 2 -3 10
8 Hammarby IF 6 3 0 3 2 9
9 Gais 6 3 0 3 -3 9
10 IF Brommapojkarna 6 2 2 2 2 8
11 IFK Göteborg 6 2 1 3 -1 7
12 IK Sirius 6 2 1 3 -1 7
13 IF Elfsborg 6 2 1 3 -3 7
14 IFK Värnamo 6 1 1 4 -8 4
15 Västerås SK FK 6 1 0 5 -4 3
16 Kalmar FF 6 1 0 5 -5 3