Långläsning

Svenska fotbollsförbundet bemöter Degerfors ilska kring arenakrav

ANNONS

Har lyssnat på den oro som visas i Degerfors men trots att det kan sluta så illa att man kan tvingas flytta från Stora Valla så håller förbundet hårt på sina arenakrav. 

Degerfors IF kan tvingas flytta från anrika Stora Valla ifall man inte möter arenakraven inför nästa säsong, detta är något som flertalet medier rapporterat om och nyligen så uttalade sig klubbens ordförande, Fredrik Rakar, för FotbollDirekt.se.

– Det är klart att det här är orimligt. Att ställa krav så att bara klubbar i storstäder med stora arenor kan få vara med i allsvenskan – då blir ligan stängd. Då är inte det sportsliga i förgrunden. Jag förstår att vi måste ha någon sorts minimikrav på anläggningen. Alltså att gräset och målen ska vara av viss kvalitet och så vidare. Men när det gäller att det måste få plats 400 kvadratmeter drickande VIP-gäster eller 500 sittplatser för VIP, då handlar det om nåt annat, sa han bland annat då. 

För att få en tydligare inblick i arenakraven så har FotbollDirekt nu varit i kontakt med ordförande för Svenska fotbollförbundets anläggningskommitté Cristel Brorsson. 

– Om vi backar tillbaka till 2008, det var då då man började diskutera det här med arenakraven för att man skulle få en viss standard på de arenor som är i våra högsta serier, säger Brorsson till FotbollDirekt och fortsätter:

– Det ska vara bra för publiken, vara bra för media och vara bra för spelare och att man ska kunna få intäkter också för att du har hospitality yta och sådant. 

- Då började man diskutera det då och då var ju SKL, som det hette då också med. Man diskuterade olika frågor med arenagrupper, med svensk elitfotboll. EFD var kanske inte med så mycket i första början. Men de har ju kommit till sen också eftersom de själv har fått påtryckningar för att de måste ha bättre standard på sina arenor och sen bestämde man sig för att de skulle beslutas om de här arenakraven 2014. 

– Så långt tillbaka i tiden har det här processats. Då hamnade man i att utifrån UEFA-kategorier, där det finns kategori 1, 2, 3 och 4. att den allsvenska arenan skulle kunna hålla för kategori 3 där för att man ska kunna spela , detta utifrån det man ansåg som rimligt för en allsvensk förening. Sedan är kraven lite lägre i superettan och sen har det här ju processats med arenaägare, det har processats med företrädare och så vidare. Sen tas ju besluten på repskapsmöte och där sitter ju alla de här företrädarna med när man tar besluten.

– Efter 2014 så har man ju varje år när man gör någon form av arenakravsförändring processat det i de här olika grupperna innan. Sen är det är klart att när man är ny och man inte har varit med där så kan man ju tycka, “ja varför då liksom?”

– Men så går ju processen till. Så det är ju inte en person på Svenska fotbollförbundet eller en tjänsteman på Svenska fotbollförbundet som sitter och sätter de här arenakraven, utan de har ju processats i rörelsen innan man tar de besluten på representantskapsmötet och innan det sen så blir det ju ett regelverk.

– Lever man sedan inte upp till det regelverket så hamnar man ju hos Svenska fotbollförbundet och då är det ju Svenska Fotbollsförbundet som ser till att man efterlever regelverket. Då hamnar det som ärendet på Tävlingskommitten eller något liknande, förklarar Brorsson. 

Någonting som Rakar lyfter för oss var att han anser att kraven är mer lämpade för klubbarna i storstäderna till exempel, Tele2 Arena och Friends Arena.

 Brorsson menar dock på att det inte riktigt är så.

– Om du tar Hammarby och Stockholm så skulle de ju aldrig kunna nöja sig med 3 000 platser. Det går ju, alltså, men de skulle ju säga “Ska vi bara ha 3 000? Det skulle ju inte funka”.

– Vi tar perspektivet som media, där tänker jag att när du går till en arena så vill du ju ändå ha en viss standard på det du möter när du kommer dit för att jobba. 

– Du jobbar ju inte bara där i 90 minuter för du jobbar där en bra stund innan och sitter där en bra stund efter. Sen har du publiken och kraven blir ju högre och högre för oss som vill gå och uppleva den här fotbollen och publiken är ju otroligt viktig.

– Du ska kunna ha en hospitality, du ska kunna ha dina samarbetspartners så du ska kunna få tillbaka pengar därför att du erbjuder någonting som klubb. Man har väl resonerat så att det inte bara är en del utan det är flera delar som knyts samman för att det ska bli en bra standard. Vill vi ha all svensk fotboll på ett visst sätt eller inte? Det är väl lite där vi hamnar nu. 

På de allsvenska arenorna så utförs kundindexmätningar på supportrarnas upplevelser och där förklarade Rakar i sin intervju med FotbollDirekt att Degerfors låg högt upp på listorna, dessa listor har dock ingen påverkan på kraven. 

– Man har ju inte undersökt varje arena så att man sätter krav utifrån de. Det här är vad man har lagt som krav redan när det diskuterades 2014. Sen har jag ju inte, alltså de kundundersökningarna som görs, det har jag inte varit inblandad i, säger Brorsson och fortsätter: 

– Men det handlar inte bara om folk i Degerfors, det är bortasupporter också. Det handlar inte bara om de supportrarna som står på ståplats, för de kanske inte bryr sig om tak, men för andra som följer sitt lag så kanske de vill ha det bra, du åker dit och du äter mat och du kanske shoppar eller gör någonting annat som gör att kommunen får dit en massa folk också så tjänar kommunen på det. Det är väl lite så att många kommuner har resonerat att det här blir en attraktionskraft för dem också.

– Så jag kan inte orda så mycket mer om de här arenakraven, än vad som har tagits fram. Men att det finns åsikter och synpunkter, det har det alltid funnits, beroende på vilka lag som har kommit upp och vilka lag som har åkt ner.

Sedan tidigare har Degerfors fått dispens och det är denna som går ut efter säsongen, vad som behöver förändras har dock undersökts länge. 

– Man får dispensen i två år, redan samma månad som exempelvis Degerfors blir allsvenskt så är ju representanter där från SEF och från anläggningsavdelningen på Svenska fotbollförbundet över för att titta över vad det är som behöver göras och för att föra ett resonemang kring vad man utifrån kraven kan lösa på olika sätt.

Hur tänker man kring den framförallt ekonomiska risk som finns för vissa klubbar som går upp, bygger upp och sedan åker ner i seriesystemet. Till exempel så har ju BP åkt ner från allsvenskan till division 1 på två år, finns det någon diskussion för att minimera risken när sådant inträffar? 

– Inte som jag har varit med och diskuterat eller som jag hört om men det är ju upp till sådana som Degerfors att lyfta en sån fråga,  man kan ju lyfta den via SEF och sen får de lyfta den vidare och så får man ju börja diskutera den “Hur många sådana fall finns det”,   “Hur ofta inträffar det” och hela den delen, Man får ju dra igång en sån process. Men sådana beslut finns ju inte nu

Avslutningsvis, en läsare lyfte faktumet om “koldioxidbudget”, hur påverkar sådant kraven. Eftersom det pratas mycket om hållbarhet och miljötänk, vad ska prioriteras ett sjukhus eller en ny fotbollsarena? 

 – Vi kan inte ställa saker mot varandra, utan det blir ett mycket större perspektiv man måste prata om, hur mycket ska idrotten få lov att kosta i förhållande till sjukvård eller i förhållande till kultur. För då kan ju fotbollen ställa sig mot någonting annat, säger Brorsson och exemplifierar 

– “Det är otroligt vilken samhällsnytta vi gör i fotbollen, ska då de här kategorierna ta del av våra skattemedel överhuvudtaget?”. Det blir ju en omöjlig diskussion.
– Jag kan ju förstå läsare , jag bor i Halmstad, det är ju samma här. 

- Vi diskuterar Örjans Vall här, fram och tillbaka, det är väl hur mycket insändare som helst, “Ska vi lägga de pengarna på fotbollen när vi behöver lägga dem på sjukvården eller på äldreomsorgen”.

– Det är liksom inte samma pengar. Någonstans behöver vi allt av det, då kan vi inte ställa det mot något annat. Jag skulle aldrig få för mig att säga så här, “Nej men bygg på Örjans Vall", men så finns det inget bibliotek. Då slår man ju sig själv i foten så det räcker att blir över, för det finns ju de som älskar biblioteket och tycker det är det allra viktigaste, mycket mycket viktigare än fotbollen. Så vi kan liksom inte hålla på att ställa saker mot något annat. Allt behövs ju på något sätt och är olika saker är viktigt för många. 


 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0