Långintervju

Jack Cooper Love om flytten till drömlandet, storsatsningen i Burton och ett England i kaos: "Det är otäckt"

ANNONS

Jack Cooper Love har lämnat Sverige för England.
Nu är den 22-åriga anfallaren en del av en storsatsning – med svensk touch.
– Burton har väldigt stora ambitioner – ägarna menar det de säger, de vill uppåt och framåt, berättar han för FotbollDirekt.

Det är en dryg månad sedan Jack Cooper Love, 22, lämnade svensk fotboll. Elfsborgs-anfallaren har bytt allsvenskan mot engelska League One – och Göteborg mot den lilla staden Burton upon Trent fem mil nordöst om Birmingham.

22-åringen har nu anslutit till Leauge One-klubben Burton Albion FC.

– Det var en ganska lång process där Burton kom och visade intresse, säger Cooper Love till FotbollDirekt.
Anfallaren fortsätter:
– De visade verkligen att de ville ha mig här och tillslut fick vi igenom det. Det kändes väldigt bra.

Under anfallarens succévår i allsvenskan fick Burton tidigt upp ögonen för Cooper Love. Problemet? Han var utlånad till Gais. Därmed blev det en förhandling mellan tre parter istället för två – något som gjorde att affären drog ut på tiden.

– Burton presenterade idén för mig och jag tyckte att det lät väldigt spännande med den resan de ville göra. Sedan var det kanske inte den lättaste övergången i och med att det var tre olika klubbar inblandade. Det tog sin tid, säger 22-åringen och fortsätter:
– Vanligtvis är det två lag som ska komma överens, men nu var det ett tredje också. Alla behövde bli nöjda, vilket man såklart förstår, och vi hade inga klausuler eller så. Det var förhandlingar som skulle göras för att få med alla parter.

Lånesejouren i Gais, som var planerad över hela säsongen 2024, blev en riktig succé. Cooper Love stod för fyra mål och en assist på nio framträdanden i allsvenskan.

Jack Cooper-Love jublar efter 1–0 under fotbollsmatchen i allsvenskan mellan Gais och Mjällby. Foto: Bildbyrån.

– Jag trivdes otroligt bra i Gais och jag hade fantastiska månader där. Jag hade gärna fortsatt med Gais, men jag visste någonstans att jag skulle behöva ta ett beslut efter säsongen. Jag hade ett år kvar (på kontraktet, reds. anm.) och när Burton visade det intresset som de gjorde kände jag att det var en chans som var lite för bra för att inte ta där och då.

Hur mycket tryckte du på för en flytt?
– Jag uttryckte på det sättet jag kunde, utan att vara respektlös mot Gais, att det var en väldigt bra möjlighet för mig och om allt stämde och de kände sig nöjda var det ett steg jag gärna ville ta.

Burtons storsatsning

Burton Albion har nyligen bytt ägare. Det nya ägarbolaget heter Nordic Football Group och består av investerare från flera nordiska länder. Bland annat H&M-miljardären Karl-Johan Persson är en del av satsningen, enligt Fotbollskanalen. Även NHL-proffset Erik Karlsson har bekräftat att han är en av investerarna i bolaget.

Karl-Johan Persson. Foto: Bildbyrån.

Nu pågår en satsning för att ta klubben uppåt i seriesystemet.

– Jag tror att vi är inne på 20 nyförvärv i det här fönstret. Det är en ny tränare, de satsar väldigt mycket och har en väldigt positiv syn på fotboll och utveckling. Jag kände att det stämmer väldigt bra överens med det jag vill uppnå och det blir en bra start på äventyret i England, berättar Cooper Love för FD.
Han utvecklar:
– De har behållit grunderna i klubben, och familjekulturen runt klubben, men de nya ägarna har kommit in och gjort om allt.

Är det en storsatsning som sker?
– Ja, absolut. Sedan vet man hur fotbollsvärlden är. Det går inte att bara köpa 20 spelare och tro att alla kommer prestera på topp, utan det kommer ta sin tid. Över sikt har klubben väldigt stora ambitioner och det tycker jag bara har förstärkts sedan jag kom hit. Ägarna menar det de säger, de vill uppåt och framåt.

Hur har det varit att komma in i gruppen med så många nya spelare?
– Jag tror att det har gjort det lättare, om jag ska vara ärlig. Alla sitter i lite samma sits. Många pratar om att det kan vara tuffare klimat utomlands, men jag har inte känt av det alls. Alla är fortfarande i den här ”lära känna-fasen”, alla gör lite samma resa och är med på samma äventyr. Det har varit väldigt lätt faktiskt.

“Jag har alltid drömt om att spela i England”

I Burton har Cooper Love en landsman. Det är den tidigare AIK-talangen Julian Larsson, 23, som även han anslöt till League One-klubben i sommar. 23-åringen har tillhört Nottingham Forests ungdomslag sedan han lämnade AIK i början av 2020 och svenskduon har snabbt blivit nära vänner.

– Han har varit i England i några år. Även om jag har engelsk familj har jag aldrig bott här innan, så han har hjälpt mig väldigt mycket och fått de första veckorna att bli väldigt mycket lättare.

Julian Larsson i AIK. Foto: Bildbyrån.

Jack Cooper Love är född och uppvuxen i den småländska tätorten Aneby utanför Jönköping. 22-åringens föräldrar är båda två från England och han själv har dubbelt medborgarskap. Han är tydlig med att det alltid har varit en dröm att spela fotboll i sina föräldrars hemland.

– I och med mitt engelska påbrå har jag alltid drömt om att spela i England. Jag har blivit uppfostrad med att engelsk fotboll är det som gäller. Vi hade bara engelsk tv hemma när jag var liten och det var engelsk fotboll man tittade på. Jag har alltid känt att jag någon gång vill testa på nivån. Det har varit nära några gånger innan, men det har inte alltid gått att få till. Det ska bli väldigt kul att testa på nu.

Vad har varit nära?
– Det har varit lite fram och tillbaka, men allt ska passa och man får ta hänsyn till det.

Hur nöjda är mamma och pappa med flytten?
– De tycker att det ska bli jättekul. Pappa är väldigt fotbollsintresserad och han vet att jag alltid har velat till England, och att min stora dröm har varit att lyckas i England.

Föräldrarna är kvar i Sverige men anfallaren har flera släktingar i Manchester, 12 mil norr om Burton.

– Ingenting i England är jättelångt ifrån. Det är trafiken som kan ställa till det. Jag har nog dragit in lite nya Burton-fans i familjen. Det kommer nog vara rätt mycket folk på läktaren, säger anfallaren.

Burton upon Trent är en stad på runt 80 tusen invånare som ligger i Staffordshire i mitten av England vid floden Trent. Staden är belägen cirka 17 kilometer sydväst om Derby och cirka 38 kilometer nordväst om Leicester.

– Det är en väldigt traditionell brittisk stad, säger Cooper Love och fortsätter:
– Det händer inte jättemycket och det är inte jätteglamoröst. Det är väldigt traditionellt och fotbollen sitter djupt in i kulturen. Även om de (Burton Albion, reds. anm.) har haft några tuffa år märker man att det är en annan typ av fotbollskultur.

Burton upon Trent. Foto: Wikimedia Commons.

Drygt fyra mil nordöst om Burton ligger Nottingham, och det är där anfallaren kommer att bo under sin tid i klubben.

– Många håller sig i Nottingham. Det är en ganska ung stad. Känslan är att ju mindre staden är desto mer omodern är den. Det är lite därför vi har valt Nottingham, det är en studentstad, den är lite yngre och modernare och lite mer svensk.

“Alla vet vem hans pappa är – vi får se om han har några inkast i sig”

Under vårsäsongen har 22-åringen dragits med en del skador och när han anslöt till Burton Albion i mitten av juli gjorde han det som en skadad spelare. Därför har Cooper Love inte kunnat träna med laget i mer än 15 minuter hittills.

– Jag har tränat med laget i en kvart än så länge. Jag kom med en muskelbristning och har fortsatt med rehab här. Jag ska in i full träning i nästa vecka.

Under lördagen den 10 augusti klev Burton in i League One-säsongen. Lincoln City stod för motståndet i premiäromgången hemma på Pirelli Stadium. Den svenska anfallaren var inte tillgänglig till säsongens första match – men hoppas kunna komma till spel inom kort.

– Jag hade hoppats kunna vara med men jag gjorde min första träning i torsdags så det är lite väl tight. De siktar på att jag ska kunna vara med till helgen efter, och det finns gott om matcher efter det om man säger så.

I den engelska tredjedivisionen spelar hela 24 lag. Det betyder att varje lag spelar 46 matcher per säsong – 16 matcher fler än i allsvenskan.

– Det kommer bli en omställning. Det är nästan dubbelt så många matcher här borta, säger Cooper Love.

Under fjolårssäsongen slutade Burton Albion på plats 20 i League One – en placering och två poäng ifrån nedflyttning till den engelska fjärdedivisionen. Efter de nya ägarnas intåg och storsatsningen som pågår för att ta klubben uppåt i seriesystemet är det en känsla av optimism som präglar klubben, menar Cooper Love.

– Det är speciellt. Det är kanske tre eller fyra spelare kvar från förra säsongen. Det är nya ägare, ny tränarstab, ny huvudtränare – allt är verkligen nytt. Det är en helt ny omstart.
Anfallaren fortsätter:
– Som jag sa går det inte att bara köpa sig framgång. Det är väldigt positivt, försäsongsmatcherna har varit bra och miljön är bra, men det är omöjligt att spekulera i hur långt det kommer räcka. Det är ett väldigt ungt och hungrigt lag med många bra nyförvärv och bra människor. Jag tror och hoppas att det ska bli en väldigt bra säsong. Med klubbens ambitioner hoppas jag att vi ska kunna ta de stegen vi behöver.

Trots omstarten och den sportsliga satsningen i klubben finns det inget krav på att sluta över en viss placering i år. Istället väljer Burton att satsa på ett långsiktigt och strategiskt sätt bygga en klubb som, inom en snar framtid, spelar högre upp i seriesystemet. Det berättar Cooper Love för FD.

– De vill bygga en klubb där det finns ett långsiktigt mål att bli ett lag som slåss i Championship och kunna utmana för att gå upp i Premier Leauge. Men det är inom kanske fem år, den processen måste göras.

I Burton Albion återfinns ett annat bekant namn. Den 19-åriga junioren Finn Delap har precis kommit upp från ungdomslagen och slagit sig in i A-truppen. Om efternamnet låter bekant är det för att han är yngste son till den tidigare spelaren, legendaren och inkast-specialisten Rory Delap.

– Jag har ju inte tränat så mycket med laget, men det är klart att jag har spanat lite. Han är en förstaårsjunior i A-laget.

Rory Delap i Stoke. Foto: Alamy.

Pappan har bland annat gjort nästan 400 matcher i Premier League och är mest förknippad med sina ovanligt långa inkast.

– Alla vet vem hans pappa är och vad han har gjort. Vi får väl se om han har några inkast i sig eller inte.

Ett England i kaos

Under den senaste tiden har vi fått se obehagliga bilder kablas ut från Cooper Loves nya hemland. Stora delar av Storbritannien har drabbats av massiva protester, demonstrationer och upplopp – ofta kopplade till högerextremism. Enligt rapporter är det de största upploppen i Storbritannien på över tio år och fler än 370 människor har gripits av polisen. 

– Det är otäckt, säger 22-åringen och fortsätter:
– Vi har fått lite uppmaningar från klubben. Som fotbollsspelare ska man respektera allt såklart, men lägga så lite värdering i det som möjligt. Men man är mänsklig och man ser allt, det är klart att det är otäckt. Jag hoppas att det ordnar upp sig.

Burton är inte en av städerna där upploppen har varit som värst. Trots det har klubben gått ut och uppmanat sina spelare att vara vaksamma och hålla sig borta från vissa delar av staden.

– Vi fick en uppmaning att hålla oss borta från vissa områden där det var protester. Det är det vi har fått till oss, avslutar Cooper Love.

***

Dagens fråga presenteras av bet365

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 16 september
18:00 Al Ain - Al Sadd AFC Champions League
18:00 Al Shorta - Al Nassr AFC Champions League
18:00 Hoffenheim - Freiburg Bundesliga damer
18:30 Parma - Udinese Serie A
19:00 Fredericia - Hobro Danmark Division 1
19:10 Hammarby - Norrköping Allsvenskan
20:00 Esteghlal - Al-Gharafa AFC Champions League
20:00 Al Ahli - Persepolis AFC Champions League
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
21:00 Birmingham - Wrexham League One
tisdag 17 september
12:00 Shandong Taishan - Central Coast Mariners AFC Champions League
12:00 Gwangju - Yokohama F Marinos AFC Champions League
14:00 Shanghai Shenhua - Pohang AFC Champions League
14:00 Buriram United - Vissel Kobe AFC Champions League
14:00 Juventus U19 - PSV U19 UEFA Youth League
16:00 Pakhtakor - Al Wasl AFC Champions League
16:00 Bayern München U19 - Dinamo Zagreb U19 UEFA Youth League
17:00 Hilleröd - Midtjylland Danska cupen
18:45 Juventus - PSV EUROPA: Champions League
18:45 Young Boys - Aston Villa EUROPA: Champions League
19:00 Djurgården - Linköping Allsvenskan, damer
20:30 Stoke - Fleetwood Town EFL-cupen
20:45 Queens PR - Crystal Palace EFL-cupen
20:45 Preston - Fulham EFL-cupen
20:45 Everton - Southampton EFL-cupen
20:45 Brentford - Leyton Orient EFL-cupen
20:45 Blackpool - Sheffield W EFL-cupen
21:00 Mallorca - Real Sociedad La Liga
21:00 Sporting Lissabon - Lille EUROPA: Champions League
21:00 Real Madrid - Stuttgart EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Dinamo Zagreb EUROPA: Champions League
21:00 Milan - Liverpool EUROPA: Champions League
21:00 Manchester U - Barnsley EFL-cupen
onsdag 18 september
12:00 Ulsan Hyundai - Kawasaki Frontale AFC Champions League
14:00 Shanghai Port - Johor DT AFC Champions League
16:00 Manchester C U19 - Inter U19 UEFA Youth League
18:00 Al Rayyan - Al Hilal Riyadh AFC Champions League
18:45 Sparta Prag - Salzburg EUROPA: Champions League
18:45 Bologna - Shakhtar Donetsk EUROPA: Champions League
19:00 Örebro - Sandvikens IF Superettan
19:00 Östersund - Sundsvall Superettan
19:00 Gais - Malmö Allsvenskan
19:00 Brage - Utsikten Superettan
19:00 Real Betis - Getafe La Liga
19:00 Skövde AIK - Varberg Superettan
19:00 Öster - Trelleborg Superettan
20:45 Brighton - Wolverhampton EFL-cupen
20:45 Coventry - Tottenham EFL-cupen
21:00 PSG - Girona EUROPA: Champions League
21:00 Celtic - Slovan Bratislava EUROPA: Champions League
21:00 Club Brügge - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Manchester C - Inter EUROPA: Champions League
torsdag 19 september
15:00 Monaco U19 - Barcelona U19 UEFA Youth League
18:00 Fredericia - Ålborg Danska cupen
18:45 Röda Stjärnan - Benfica EUROPA: Champions League
18:45 Feyenoord - Bayer Leverkusen EUROPA: Champions League
19:00 Elfsborg - Norrköping Allsvenskan
19:00 Helsingborg - Oddevold Superettan
19:00 Örgryte - Landskrona Superettan
19:00 Häcken - Djurgården Allsvenskan
19:00 Degerfors - Gefle Superettan
19:00 Leganes - Athletic Bilbao La Liga
19:00 Rosengård - Växjö Allsvenskan, damer
21:00 Brest - Sturm Graz EUROPA: Champions League
21:00 Atalanta - Arsenal EUROPA: Champions League
21:00 Monaco - Barcelona EUROPA: Champions League
21:00 Atletico Madrid - Leipzig EUROPA: Champions League
fredag 20 september
18:30 Paderborn - Hannover 2. Bundesliga
18:30 Schalke - Darmstadt 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Werder Bremen Bundesliga damer
18:30 Cagliari - Empoli Serie A
18:30 Hobro - Kolding Danmark Division 1
19:00 Köge - Vendsyssel Danmark Division 1
19:00 Ariana - Eskilsminne Ettan södra
19:00 Viborg - Nordsjälland Superligaen
20:00 Chelsea - Aston Villa Super League
20:30 Augsburg - Mainz Bundesliga
20:45 Verona - Torino Serie A
21:00 Fleury 91 - Lyon Division 1, damer
21:00 Stoke - Hull Championship
21:00 Alaves - Sevilla La Liga
lördag 21 september
13:00 Vasalund - Stocksund Ettan norra
13:00 Falkenberg - Ljungskile Ettan södra
13:00 B93 - Horsens Danmark Division 1
13:00 Eintracht Braunschweig - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:00 Stockholm Inter - AFC Eskilstuna Ettan norra
13:00 Fortuna Düsseldorf - FC Köln 2. Bundesliga
13:00 Nürnberg - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:00 Torslanda - Rosengård Ettan södra
13:30 Sunderland - Middlesbrough Championship
13:30 West Ham - Chelsea Premier League
14:00 Essen - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
14:00 Valladolid - Real Sociedad La Liga
14:00 Umeå - Hammarby TFF Ettan norra
15:00 Kalmar - AIK Allsvenskan
15:00 Vittsjö - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:00 Venezia - Genoa Serie A
15:30 Heidenheim - Freiburg Bundesliga
15:30 Bochum - Kiel Bundesliga
15:30 Union Berlin - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Bayern München Bundesliga
16:00 Karlberg - FBK Karlstad Ettan norra
16:00 Oskarshamn - Olympic Ettan södra
16:00 Southampton - Ipswich Premier League
16:00 Leicester - Everton Premier League
16:00 Liverpool - Bournemouth Premier League
16:00 Fulham - Newcastle Premier League
16:00 Luton - Sheffield W Championship
16:00 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
16:00 Jönköpings Södra - Lund Ettan södra
16:00 Tottenham - Brentford Premier League
16:15 Osasuna - Las Palmas La Liga
17:30 Brommapojkarna - Mjällby Allsvenskan
18:00 Juventus - Napoli Serie A
18:30 Glasgow Rangers - Dundee FC Skotska Ligacupen
18:30 Valencia - Girona La Liga
18:30 Crystal Palace - Manchester U Premier League
18:30 Eintracht Frankfurt - Borussia M'gladbach Bundesliga
20:00 Go Ahead Eagles - Ajax Eredivisie
20:30 Kaiserslautern - Hamburg 2. Bundesliga
20:45 Lecce - Parma Serie A
21:00 Real Madrid - Espanyol La Liga
söndag 22 september
12:30 Fiorentina - Lazio Serie A
13:00 Tvååker - Trollhättan Ettan södra
13:00 Onsala - Ängelholm Ettan södra
13:00 Assyriska - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Piteå - KIF Örebro Allsvenskan, damer
13:00 Preston - Blackburn Championship
13:30 Regensburg - Preussen Munster 2. Bundesliga
13:30 Arsenal - Manchester C Super League
13:30 Elversberg - Ulm 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Karlsruhe 2. Bundesliga
14:00 Elfsborg - Hammarby Allsvenskan
14:00 Getafe - Leganes La Liga
14:00 IFK Värnamo - Västerås SK Allsvenskan
14:00 Gais - Djurgården Allsvenskan
14:00 Randers - Midtjylland Superligaen
15:00 Varberg - Brage Superettan
15:00 Odense - Roskilde Danmark Division 1
15:00 Hvidovre - Esbjerg Danmark Division 1
15:00 Monza - Bologna Serie A
15:00 Linköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Brighton - Nottingham Premier League
15:00 AIK - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Trelleborg - Skövde AIK Superettan
15:30 Bayer Leverkusen - Wolfsburg Bundesliga
15:45 Piteå - Sollentuna Ettan norra
16:00 Torn - Norrby Ettan södra
16:00 Celtic - Falkirk Skotska Ligacupen
16:00 Örebro Syrianska - Nordic United Ettan norra
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:15 Athletic Bilbao - Celta Vigo La Liga
16:30 Malmö - Häcken Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Borussia Dortmund Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:00 Silkeborg - Bröndby Superligaen
18:00 Roma - Udinese Serie A
18:30 Wolfsburg - Köln Bundesliga damer
18:30 Villarreal - Barcelona La Liga
19:00 Gotham - Utah Royals Women USA NWSL
19:30 St Pauli - Leipzig Bundesliga
20:45 Inter - Milan Serie A
21:00 Rayo Vallecano - Atletico Madrid La Liga
måndag 23 september
18:00 Bayern München - Hoffenheim Bundesliga damer
19:00 Köpenhamn - Ålborg Superligaen
19:00 Djurgården - Norrköping Allsvenskan, damer
19:00 Göteborg - Halmstad Allsvenskan
19:00 Hilleröd - Fredericia Danmark Division 1
19:00 Sandvikens IF - Degerfors Superettan
19:00 Sundsvall - Öster Superettan
19:00 Oddevold - Örebro Superettan
20:45 Atalanta - Como Serie A
21:00 Real Betis - Mallorca La Liga
21:00 Fleetwood Town - Morecambe League Two
tisdag 24 september
16:00 Naesby - B93 Danska cupen
17:00 Skive - Helsingör Danska cupen
19:00 Bronshöj - BK Frem Danska cupen
19:00 Valencia - Osasuna La Liga
19:00 Sevilla - Valladolid La Liga
19:00 Gefle - Östersund Superettan
19:00 Utsikten - Örgryte Superettan
19:00 Landskrona - Helsingborg Superettan
20:45 AFC Wimbledon - Newcastle EFL-cupen
20:45 Manchester C - Watford EFL-cupen
20:45 Walsall - Leicester EFL-cupen
20:45 Chelsea - Barrow EFL-cupen
21:00 Real Madrid - Alaves La Liga
21:00 Wycombe - Aston Villa EFL-cupen
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 23 15 5 3 34 50
2 Hammarby IF 22 12 4 6 17 40
3 Djurgårdens IF 21 12 3 6 11 39
4 Mjällby AIF 22 11 4 7 6 37
5 Gais 23 11 4 8 1 37
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 22 11 3 8 11 36
7 AIK 22 11 3 8 -1 36
8 IK Sirius 22 10 4 8 5 34
9 BK Häcken 21 9 6 6 7 33
10 IF Brommapojkarna 22 6 8 8 -6 26
11 IFK Norrköping 22 7 4 11 -17 25
12 IFK Göteborg 22 5 7 10 -11 22
13 Kalmar FF 22 6 3 13 -16 21
14 Halmstads BK 22 7 0 15 -17 21
15 IFK Värnamo 22 5 5 12 -12 20
16 Västerås SK FK 22 5 3 14 -12 18