Stefan Pettersson efter frågan om Gül: “Har du sett Frankrike? Det är helt sjukt”

SOLNA. Sverige har tidigare förlorat kampen om Saman Ghoddos och Anel Ahmedhodzic.
Nu uppges Turkiet rycka i Deniz Gül.
Landslagschef Stefan Pettersson menar att det här inte bara är ett problem för Sverige.
– Har du sett Frankrike, hur många som bytt där? Det är helt sjukt, säger han till FotbollDirekt.

Det är över fyra år sedan som Anel Ahmedhodzic valde bort Sverige för Bosnien. Ändå kom en fråga i samband med trupputtagningen under onsdagen om förbundskapten Jon Dahl Tomasson grämer sig över att inte kunna ta ut sin gamle favorit från tiden i MFF.

“Jag älskar den killen, men det är inget att göra åt nu”, konstaterade dansken.

Efter just Ahmedhodzics landslagsbyte reagerade dåvarande U21-förbundskaptenen Claes Eriksson kraftigt och ville se en regeländring i fotbollen. 

“Kanske att man bör ta beslutet redan vid 18 års ålder och då få stå fast vid det. Sedan borde man som i klubblagen få en slags kompensation för själva utbildningen också kan jag tycka”, sa Eriksson i oktober 2020 som hade haft Anel Ahmedhodzic i bland annat U19-landslaget också.

Eriksson sa då att han och förbundet ville ta det hela till FIFA för att få igenom en regeländring för att undvika att spelare efter att ha gått igenom Sveriges landslag från 15 års ålder upp till U21 inte sedan ska kunna rata samma Blågult på A-lagsnivå.

Någon sådan ändring har dock inte kommit – och nu har det blossat upp ett nytt hot utifrån gällande en annan spelare och från en annan nation. För under tisdagskvällen kom uppgifter från Sportbladet att Turkiet vill locka över Deniz Gül från Sveriges U21-landslag, detta efter anfallarens succé i Porto.

I augusti lämnade 20-åringen Hammarby för den portugisiska bjässen och har nu nätat i de två senaste matcherna för storklubben.

När FD pratade med U21-förbundskapten Daniel Bäckström efter onsdagens trupputtagning sa han följande gällande Gül och Turkiet.

“Att ryktena om Turkiet dimper ner är inte förvånande och vi vet om det här nu, men jag utgår från att Deniz vill representera Sverige tills jag hör något annat”, sa Bäckström. 

När FD träffar landslagschef Stefan Pettersson kommer samma fråga på tal.

– Det är inget ovanligt alls att det dyker upp rykten om spelare som har möjligheten att välja en annan nation som visar intresse, det händer hela tiden. Det är inget konstigt. Jag har själv inte läst eller hört något, men att Deniz är med i vårt U21-landslag gör nog att han förstår att han är långt framme hos oss också, säger Pettersson. 

Är det inte tröttsamt att era spelare som fostrats i era ungdomslandslag sedan kan rata ert A-landslag för en annan nation?
– Inte så tröttsamt skulle jag säga, vi är ganska trygga. Samtidigt vet vi om vad vi måste förbättra och att vi hela tiden måste vara på tårna. Vi har så många spelare som har möjligheten att representera ett annat land. Över hälften att våra spelare på pojksidan från 15 år och uppåt kan välja ett annat land och det har vi så klart koll på, säger Pettersson och fortsätter:

– Vi pratar med alla spelare från 15 år och uppåt om det, det är en del av respektive förbundskaptens uppgift. Alla pratar om vår omorganisation och vi kanske kommer bli mer proaktiva kring det här. Men blir vi för proaktiva, ja då måste vi anställa en person som jobbar heltid med bara det här. 

Är det aktuellt?
– Inte nu, det är inget vi börjar med i morgon nej. Men vi stänger inga dörrar. 

Pettersson nämner också ett namn som Dejan Kulusevski som valde Sverige trots att han faktiskt gjorde ungdomslandskamper för Nordmakedoniens U17-lag. 

– Det är ganska många spelare som i vårt A-landslag valt Sverige. Ta Dejan som exempel, han representerade ju Makedonien tidigare. 

Det här med att Claes Eriksson för fyra år sedan ville få till en regeländring, vad säger du om det?
– För oss hade det varit bra, men det här är ju inte bara en fråga för oss utan det gäller i hela världen. Har du sett Frankrike, hur många som bytt där? Det är helt sjukt. Men nej, det här är ingen enkel fråga. 

TV:


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: