EXKLUSIVT: Magnus Pehrsson i lång intervju – talar ut om nya jobbet och framtiden
Magnus Pehrsson är i ropet igen.
Efter tråkiga slutet i Vélez är den forne allsvenska guldtränaren i full gång med nya jobbet för Australiens damlandslag inför OS.
– Klart det är spännande, både det här uppdraget och vad som väntar härnäst, säger “MP” i en intervju
med FotbollDirekt.
Det blev fyra år på spanska solkusten.
Magnus Pehrsson överraskade många när han 2020 köpte fotbollsklubben Vélez CF.
Två och ett halvt år tidigare hade han vunnit SM-guld med Malmö FF och därefter även huserat som tränare i Kalmar FF.
Målet med Vélez var att klättra till eliten och Segundan – men så blev det aldrig. Pehrsson sålde tidigt i våras klubben och i stället har han nyligen hoppat på ett uppdrag för Australiens damlandslag – som taktisk rådgivare inför OS i Paris.
Det hela blev officiellt för en vecka sedan och hittills har han inte uttalat sig om nya jobbet i någon intervju – förrän nu.
– Det är ett två månaders uppdrag, vi kom överens om att jag ska hjälpa till fram till och med juni.
Sedan får vi se hur det känns för båda parter, huruvida det blir en fortsättning eller inte. Det handlar ju också om min sits då det gäller andra uppdrag när vi kommer in i juli och augusti.
Australiens förbundskapten är Tony Gustavsson och assisterande tränaren är Jens Fjällström, som även verkade som assisterande till Magnus Pehrsson i MFF. Frågan nu är vad jobbet som taktisk rådgivare innebär för “MP”?
– Jag hjälper till med taktiska förberedelser inför OS. Jag ger en "second opinion" till Tony och hans team, till deras arbete och deras analyser. Jag blir som en sparringpartner till teamet och som Tony varit inne på har jag en fördel i att jag tidigare inte har erfarenhet från damfotboll, vilket gör att jag inte kommer in med en förutfattad bild utan i stället har helt öppna ögon.
Hur kom det sig att du fick det här jobbet? Rekommenderade Jens Fjällström dig?
– Det vet jag faktiskt inte. Jag ska träffa Jens i Köpenhamn nästa vecka och jag känner även Tony sedan tidigare… Varför Tony ringde mig vet jag inte, det kändes som att det kom lite från ingenstans, att det var en spontan idé då vi diskuterade damfotbollens utveckling och jämförelser med herrfotbollen. Men det här känns väldigt hedrande. Jag har ju haft förmånen att vara förbundskapten tidigare (Estlands herrlandslag 2014-2016) och det är alltid stort att jobba med landslag. Jag vet vilken betydelse det har och det är häftigt att få vara med om, även om det nu för min del är en liten roll. För mig känns det jättekul att få erfarenhet att jobba med damfotbollen.
“Jag gillar ju att jobba”
Sedan Pehrsson tvingades avsluta sin spelarkarriär som lagkapten i Djurgården 2003 har han verkat som tränare i bland Ålborg, Gais, MFF och Kalmar samt varit manager i Djurgården och förbundskapten i nyss nämnda Estland.
Med ägarskapet i Vélez på cv:t, där han också verkade som klubbens huvudtränare, går det att konstatera att 47-åringen har många strängar på sin lyra – och att han heller inte vilar länge mellan sina uppdrag.
– Så är det väl. Jag gillar fotboll, jag gillar ju att jobba. Det har ofta klaffat rätt bra med nya jobb.
Du nämnde att du är spänd på vad som väntar härnäst för dig efter jobbet med Australiens landslag, är du redan igång med nya intressenter för en långsiktig lösning?
– Så är det. Nu vill jag inte prata Vélez när det här ska handla om Australien, men jag har haft ett tufft sista år både ekonomiskt och jobbmässigt, därför vill jag nu också komma igång med ett nytt fotbollsuppdrag till sommaren. Det är nödvändigt, för jag har ju en familj att försörja och den här marknaden annonserar ju heller inte ut jobb, så det gäller att använda de nätverk som man har och litar på.
Men tror du att det skulle finnas plats för dig som en av Gustavssons assisterande tränare i Australien? Och är det i så fall något du skulle vara intresserad av framöver?
– Det är inget som vi diskuterat alls, men det jag kan säga är att det här öppnat upp mina tankar att även arbeta med damfotboll. Jag har aldrig jobbat med damfotboll förut och det var inget som jag hade en tanke på innan. Därför är det här uppdraget extra intressant. Nu får jag en inblick i den bästa fotbollen på damsidan och det här är erfarenheter som blir värdefulla för mig, oavsett hur sommaren och framtiden ser ut, säger Pehrsson som ser två huvudalternativ framöver karriärmässigt.
– Skulle jag lyckas landa ett jobb i södra Sverige eller Danmark hade vi kunnat komma hem till vårt hus i Bjärred som vi har uthyrt nu, och då skulle vi som familj kunna ha det som bas igen och att jag då tar ett uppdrag i närområdet. Det är det ena alternativet och det skulle ju passa familjen bra. Det andra alternativet vore ett så pass tillräckligt spännande uppdrag som skulle göra det värt att flytta igen, både värt för mig men som också funkat för familjen.
Ångrar inte Spanien: “Det var en dröm”
Senaste tre åren har familjen Pehrsson bott på solkusten, i Fuengirola där det bor mycket svenskar. Det har gjort att familjen haft lätt att anpassa sig till livet i Spanien.
– Jag åkte ju ner själv första året under coronan, men familjen kom ner året efter och barnen började i den svenska skolan där – som är den största utanför Sverige. Barnen är 12 och 14 år nu och har stormtrivts i Spanien, min fru likaså. Så ja, skulle vi flytta till någon ny plats kan det ju bli lika bra igen.
Pehrsson har i tidigare intervju från i vintras med Fotbollskanalen berättat att den nye, franske investeraren i Vélez inte motsvarade förväntningarna och det blev ett ekonomiskt oroligt läge där spelarna inte fick sina löner och där Pehrsson fick skjuta in pengar ur egen ficka. Men trots det jobbiga sista året skulle han aldrig velat ha
äventyret i Spanien ogjort.
– Det var en dröm att få testa driva en egen klubb, att bygga upp den från mer eller mindre amatör till en proffsklubb. Jag är otroligt glad och tacksam. De tre första åren gick som vi önskade, vi lyckades gå upp ett av åren. Vi blev starkare och bättre, men det blev jävligt tufft när nya investeraren inte levde upp ekonomiskt till vad som var överenskommet och avtalat.
När vi pratades vid 2022 sa du att målet var att nå Segundan, spanska andraligan. Tror du det hade varit möjligt om det inte gick som det gick med nya investeraren?
– Klart jag tror det. Hade sista säsongen bara blivit ett normalt år, det vill säga att pengarna investerades enligt den budget han lade så hade vi haft enormt goda chanser att nå tredjeligan med tanke på att vi trots de ekonomiska problemen låg omkring kvalplats tills halva serien var spelad, men väl i tredjeligan är det ju sedan tufft. Kolla på Deportivo La Coruña som är en massiv klubb, ett monster… de har varit därnere nu och det finns flera storklubbar i tredjeligan. Så ja, för att kunna ta sig upp därifrån krävs tid, tajming, en del tur och ytterligare investerare som gör att man kan konkurrera ekonomiskt, för klubbarna där är inte att leka med.
Relationen till Hierro: “Tyvärr flyttade han till Mexiko”
På tal om spanska monster, en av Real Madrids största legendarer någonsin är Fernando Hierro – som är från just Vélez-Málaga.
Pehrsson har tidigare bekräftat en fin relation till Hierro, men senaste tiden har duon inte haft någon kontakt.
– Nej, tyvärr för vår del flyttade han till Mexiko hösten 2022 för ett sportchefsjobb i Guadalajara, så efter det har vi inte haft någon kontakt av naturliga skäl. Men han fanns med i början av projektet och var involverad kring klubbens hundraårsjubileum. Han hade säkert hjälpt till mer nu mot slutet om han varit på plats här, för hans familj bor kvar.
Pehrsson är fortsatt bosatt på spanska solkusten och jobbar på distans med det australienska landslaget.
– Vi kommer med största sannolikhet flytta härifrån, vart det blir beror ju på uppdrag. Men det funkar bra att jobba på. distans nu och jag kommer resa under landslagsuppehållet nu för att se Australiens OS-motståndare Tyskland på plats, de spelar dubbellandskamp hemma och borta mot Polen så jag kommer att se en av dessa matcher.
Övriga motståndare i gruppen är USA och Zambia, där det dock är lite osäkert om Zambia kommer få spela OS eller inte då de är under utredning. Det gör att det just nu är lönlöst för Pehrsson att scouta zambierna samtidigt som USA har en helt ny förbundskapten som ska sätta sin prägel på sitt lag.
– Det är Emma Hayes från Chelsea som tagit över och med tanke på att det nu under landslagsuppehållet i början av juni blir hennes första landslagssamling är det tveksamt om det är värt att åka till USA för att se dem live nu. Det funkar lika bra att se matcherna från tv:n för de spelar nya träningsmatcher två veckor innan OS och då är det lättare att se deras spelsätt när det satt sig för dem tror jag, säger Pehrsson som trots sina fyra år i Spanien fortsatt har bra koll på allsvenskan.
– Jag har följt med bra i resultaten dessa år och sett en del matcher nerifrån Spanien. Jag känner mig bra uppdaterad där och jag har bra kontakt med Danne (Andersson, MFF:s sportchef) och Olof Persson som jag hade som assisterande i MFF, men jag har även kontakt med en del andra personer i allsvenska klubbar. Det är viktigt att vårda sina kontakter och nätverk.
Till sist: Du har tidigare jobbat som expert i tv, både i dåvarande Canal+ och Viasat. Hade du varit sugen på att hoppa på ett sådant uppdrag igen?
– Allt handlar ju om vad som händer. Jag ser mig själv helst jobba med utveckling av spelare och lag i en tränarroll, antingen klubblag eller landslag. Ta Jens Fjällström som exempel, han är både assisterande i Australien och jobbar som expertkommentator i TV4. En sådan kombinerad lösning hade jag inte uteslutit till hösten med tanke på att jag har gjort två tv-vändor tidigare.
TV:
Den här artikeln handlar om: