“Om Zlatan är ett lejon på planen så är jag ett lejon i styrelserummet”
För Football Manager-nörden Fredrik Wester är allt det där numera ingen fantasi.
I dag blev det officiellt att Wester – som gjort sina pengar genom speltillverkaren Paradox – köper 20 procent av anrika Gimnàstic de Tarragona i den spanska tredjedivisionen.
Målet är lika långsiktigt som självklart: En återkomst till La Liga.
I en lång intervju med FotbollDirekt öppnar Wester även för att investera i svenska klubbar i framtiden.
– Jag hade gärna ägt Hammarby ihop med Zlatan. Om han är ett lejon på planen så är jag ett lejon i styrelserummet. Det hade varit kul att kunna matcha det på något vis i framtiden, säger Wester som idag är en av Sveriges 50 rikaste personer.
✔️Värvat ungdomstränare från FC Barcelona
✔️”Upptäckte” John Terry
✔️Speciella relationen med Hammarby
✔️Utmaningen med svenska 51-procentsregeln
Det hör inte till vanligheterna att svenska affärsmän ger sig in i utländska fotbollsklubbar.
Men parallellt med att Spotifygrundaren Daniel Ek kämpar frenetiskt med att övertyga Arsenals ägare att sälja klubben till honom så har en annan svensk IT-miljardär redan gjort slag i saken.
– Jag har velat investera i en fotbollsklubb ganska länge, säger Fredrik Wester till FotbollDirekt.
– Mitt fotbollsintresse har jag haft sedan jag var fem år gammal. När jag gjorde en genomgång av alla klubbar i den spanska tredjedivisionen så tittade jag på faktorer som klubbens historia, publikunderlag, läktarkapacitet och potential. Jag hittade en handfull klubbar men Gimnàstic de Tarragona (där Tobias Grahn spelade en gång i tiden, reds, anm.) ligger bara 40 minuter från där jag bor och har redan ett bra ägarskap i grunden. Det kändes rätt naturligt.
Fredrik Wester, 47, är affärsmannen och entreprenören som 2004 köpte Paradox Interactives dataspelsverksamhet (kända för spel som Cities: Skylines och Crusader Kings) för en krona och utvecklade bolaget till ett av de mest framstående inom det svenska spelundret. 2016 börsnoterades bolaget på Stockholmsbörsen där det värderades till 3,5 miljarder kronor. I dag har bolaget över 600 anställda runt om i världen.
2018 lämnade Wester rollen som vd i Paradox och är numera styrelseordförande och storägare. Hans privata förmögenhet uppgår, enligt FD:s källor, till omkring sex miljarder kronor vilket gör honom till en av Sveriges 50 mest förmögna människor.
Sedan ett par år tillbaka har familjen Wester uppfyllt sin dröm om att bo utomlands i ett varmare klimat. Närmare bestämt i Sitges utanför Barcelona.
– När jag bestämde mig för att avgå som vd så kände vi i familjen att det var dags att göra ett äventyr. Vi listade upp tolv saker som vi kände var viktiga så som värme, närheten till strand, tidszon, internationella skolor till våra barn och närheten till både storstadspuls och en internationell flygplats. För mig fanns även fotboll som en av de viktigaste punkterna, skrattar han och fortsätter:
– Då fanns det egentligen bara två alternativ kvar och det var Lissabon och Barcelona. Skolbiten fällde avgörandet och efter ett par år trivs vi verkligen bra här och ångrar ingenting.
Fredrik Wester växte upp i Umeå. En stad som snarare är förknippad med stadens hockeylag Björklöven än med fotboll. Så hur föddes egentligen hans stora passion?
– Björklöven var det enda lag man höll på som ung i Umeå. Det fanns inget fotbollslag av kvalitet. Men min pappa spelade i Sandåkerns SK som i ett historiskt möte kvalade mot Hammarby om en plats i allsvenskan 1969.
Hans egna fotbollskarriär i Mariehems SK gav dock blygsamma meriter.
– Eftersom jag är född 74 så spelade jag en hel del mot Jesper Blomqvist som är lika gammal. Jag mötte även Andreas Hermansson en hel del. Ja, det kanske inte är något att skryta om...
– Men hela min pappas sida av släkten är fotbollsintresserade entreprenörer. Det är därifrån det kommer. Jag växte upp med att kolla på tipsextra hemma hos farmor och farfar, stryktipset - ja, allt det där. Mitt första stora fotbollsminne var när Italien vann VM 1982. Då var jag åtta år.
I en intervju med tidningen Café 2017 berättade Fredrik Wester att hans favoritspel alla kategorier inte alls har något med drakar och demoner att göra. Favoritspelet var Football Manager.
– Jag har inte spelat FM på kanske tio år eftersom jag blev alldeles för beroende. Men nu funderar jag på att ladda ned det igen för att kunna spela med "Nàstic". Det vore kul för att lära mig mer om spelartruppen och lägga mig i detaljerna. Jag har lovat att hålla mig borta från a-laget första året men vi får se hur länge det håller, säger han och skrattar.
Den enda Champions League-final som Wester sett på plats var den mellan Real Madrid och Atlético Madrid 2014. Men matchen kom i andra hand när det stod klart vem som satt på stolen bredvid.
– Jag var inbjuden av Sony eftersom vi (Paradox) samarbetar med Playstation. Då fick jag sitta bredvid Miles Jacobson som grundade Football Manager och det slutade med att vi pratade om spelet hela matchen. Det var ett roligt minne.
Vilken är din största FM-merit?
– Jag skulle säga att det är när jag upptäckte John Terry. Jag spelade med West Ham och såg en 18-åring som jag tyckte var förjävla bra för att vara så ung. Tyvärr blev han jättemissnöjd som 19-åring och ville absolut inte spela kvar. Då tvingade han mig att sälja honom. Jag tror att han gick till Manchester United.
– Jag hade aldrig hört talas om denne Terry men när han sedan slog igenom så tänkte jag, fan honom känner jag igen. En annan stor merit var när jag fick frågan om att ta över Irlands landslag och förde laget till VM-semi. Det är nog mina två största meriter.
Tillbaka till Gimnàstic de Tarragona eller "Nàstic" som klubben kallas. I dag spelar klubben - vars fotbollssektion grundades 1914 - i den spanska tredjedivisionen men siktet är att inom ett par års tid utmana om att ta sig tillbaka till La Liga, som de ramlade ur säsongen 2006/07.
Wester äger från och med nu 20 procent och har med det en fast plats i styrelsen. Köpet görs via hans privata bolag Wester Invest AB.
– Vi börjar med 20 procent. Det var det klubben var beredd att ge ifrån sig nu.
Hur tror du att du kommer att bli mottagen som utländsk storägare?
– Klart att spansk fotboll har en väldigt mixad erfarenhet av det. Jag vet att grannklubben gick under med amerikanska ägare, så det är klart att man är lite under luppen som utlänning i spansk fotboll.
– Fotboll är verkligen en del av människors dagliga liv i Spanien och särskilt här i Katalonien. Nästan alla spelar ungdomsfotboll i sin uppväxt och efter att ha bott här i tre år så har jag märkt att alla stödjer sitt lokala lag. Sedan håller man även på antingen FC Barcelona eller Real Madrid för att ha något lag att hålla på i El Clásico.
Wester ser en stor potential i klubben som har en historik av att spela på högstanivå och som har ett gott underlag i närområdet.
– Det bor 130 000 människor i centrala Tarragona och 700 000 människor i närområdet.
Hur är kemin med presidenten Josep María Andreu?
– Josep har varit i klubben i 18 år och vara med och tog upp klubben till La Liga. Han har väldigt mycket erfarenhet och fortfarande mycket driv att ta klubben framåt. Det är Josep jag har haft alla diskussioner med och jag känner verkligen att jag kommit in i klubben på rätt sätt.
– Nu kommer de snällt nog att byta styrelsespråk från katalanska till spanska så att även jag kan hänga med. Jag började läsa språket för två år sedan och hänger med så gott det går.
Är ambitionen att du ska äga mer än 20 procent i framtiden?
– Om klubben tillåter det så är jag positiv till mer än 20 procent men jag har ingen ambition att ta över hela klubben. Joseps son är marknadschef och hela familjen är inblandad i klubben.
Jag har varken kompetens eller insikter nog i dagslaget så vi hittar nog en bra balans. Nu är det sagt att jag huvudsakligen ska börja ta tag i ungdomsfotbollen.
– Då är så klart din första fråga vad en dataspelsnörd kan om ungdomsfotboll? Det är en rimlig fråga att ställa.
Innan flytten till Barcelona så var Wester pojklagstränare i Hammarby där hans två söner spelade tidigare. Till Nàstic har han nu tagit in hög kompetens via Todd Beane, gift med Johan Cruyffs dotter Chantal, och skolad i Cruyffs syn på talangutveckling och totalfotboll.
– Todd har i 15 års tid jobbat med Cruyffs metodutveckling som Ajax använde när de gjorde om akademin. Han driver sin metodutveckling söder om Barcelona och nu har vi även tagit in talangutvecklare från FC Barcelona och Girona FC, som ägs av City Group. Vi kommer att titta på hur vi vill spela fotboll de kommande 7-10 åren på ungdomssidan för att uppnå den utveckling vi vill.
– Jag tror att precis som man driver företag så måste man driva en fotbollsklubb långsiktigt. Du kan inte sparka vänsterbacken och tränaren bara för att vi förlorade en match på söndagen.
Går det att ta med sig något från hur du byggde Paradox in i en fotbollsklubb - eller är det för stora skillnader?
– Delvis är det olika miljöer men sedan finns det andra saker som stämmer in i alla branscher. En grej är att även i Paradox så har vi fans som ställer krav och inte låter oss komma undan med vad som helst.
– En konkret sak jag tror att jag kan bidra med är en digitalisering av upplevelsen. Fotbollsklubbar är generellt inte jättebra på det i annat än sina egna kanaler och plattformar.
Vad är planen för klubben de kommande åren?
– Vi vann vår Segunda B-grupp förra säsongen och kvalificerade oss därmed för den nya tredjedivisionen som kommer att innehålla 40 lag i stället för 100. Vi hade chanser att komma direkt upp till Segunda, alltså La liga 2, men spelade tyvärr som sämst när det väl gällde.
– Kommer vi upp till andradivisionen så är det en annan nivå. Då kommer vi att ha en omsättning som en allsvensk toppklubb och får helt andra förutsättningar både sportsligt och ekonomiskt.
Kan du tänka dig att göra investeringar i svenska klubbar framöver?
– Det är inte omöjligt att jag gör det heller. Det är bara att 51-procentsregeln ställer till det, säger han och utvecklar:
– Jag är ingen sån som vill bestämma allt och vara en diktator. Poängen är att man måste kunna vara långsiktig som ägare för ett långsiktigt ägande skapar bra förutsättningar. Svårigheten med 51-procentsregeln är att du ger medlemmar som, om du förstår vad jag menar, inte har något att förlora ett stort inflytande.
– Jag behöver hitta rätt mentalt innan jag ger mig in en större svensk klubb. Nu är jag i och för sig redan med i FC Stockholm som spelar i fjärdeligan (division 2 Norra Svealand) som huvudsponsor. Målet är allsvenskan men det kommer nog att dröja ett tag.
I och med att du varit ungdomstränare i Hammarby, och dina två söner spelat i klubben, så undrar jag om det finns något särskilt band till Bajen?
– Ja, vi följer Bajen härifrån och ser många matcher. Jag har faktiskt ganska mycket kontakt med ledningen i Hammarby som får ta emot märkliga frågor och sms från mig...
– Mina söner fick en väldigt fin utbildning i klubben och båda är så pass duktiga i dag att de kan spela på högsta ungdomsnivå i Katalonien. De spelar i en samarbetsklubb till FC Barcelona.
Hade du kunnat tänka dig att göra Zlatan sällskap som ägare av Hammarby?
– Jag hade gärna ägt Hammarby ihop med Zlatan. Om han är ett lejon på planen så är jag ett lejon i styrelserummet. Det hade varit kul att kunna matcha det på något vis i framtiden.
Du är sedan länge ekonomiskt oberoende. Vad har du för drömmar?
– Jag drömmer inte så mycket utan är en väldigt enkel person. Jag gillar det operativa, jag gillar vardagen. Men får jag välja helt fritt så skulle jag vilja ta upp Nàstic till en högre nivå. Inom en tioårsperiod skulle jag vilja att vi är tillbaka i La Liga.
Är det realistiskt?
– Det tror jag är fullt möjligt om man tittar på supporterbasen, arenan och allt runt omkring. Om vi bara satsar rätt så ser jag ingen anledning till att vi inte ska kunna göra det Villarreal gjort två timmar söderut. Det är en mindre stad med ett mindre upptagningsområde än Tarragona.
Wester betonar gång efter gång att nyckeln till framgång är tålamod.
– Historiskt sett så är vi en andradivisionsklubb i Spanien. Så först måste vi ta oss tillbaka dit och sedan bygga smart och långsamt.
– Att bygga snabbt fungerar sällan oavsett om vi pratar om företag eller fotbollsklubbar.
Den här artikeln handlar om: