Löfvens skamlösa ointresse för idrotten

Statsministern ryter argsint, samhället stramas åt och exempel statueras för att skaka om ett av coronaavtrubbat Sverige.
Vad händer då med idrotten?
“Ehh, vi vet inte riktigt, det har vi inte riktigt tänkt på”
Svaret på Stefan Löfvens extrainsatta presskonferens sa allt om politikernas skamlösa ointresse för Sveriges största och viktigaste rörelse.

Jag har inga som helst problem med vare sig nya hårdare riktlinjer eller restriktioner. Jag litar helt och fullt på att myndigheter och regering tar de beslut som är nödvändiga.
Det är heller inte så att idrottsrörelsen ska ha något frikort när alla i vårt samhälle måste ta sitt ansvar för att förhindra en fullskalig coronakatastrof.
Men idrottsrörelsen är inte bara några hurtbullar i tajts på stans innegym. Det är heller inte några få lyckligt lottade som jobbar som allsvenska fotbollsspelare.
Det är miljontals människor i alla åldrar över hela landet i ett enormt engagemang för fysisk friskvård, gemenskap, mental hälsa och integration.
Jag vågar påstå att det är en fråga som berör fler än de som inte längre får beställa en irish coffee efter klockan 22 på restaurang Riche.
Så när frågan om idrotten dök upp på den ödesmättade direktsända presskonferensen så var det rätt många som hoppades på ett svar.
Men istället fick vi ett gäng fågelholkar i ledande ställning som i en lite för lång pinsam stund inte visste vart de skulle ta vägen när statsministern frågade “vem kan svara på den frågan”.
Ingen ville, ingen kunde.
Hur är det möjligt att ingen hade förberett sig på att frågan skulle dyka upp?
Jo, för att idrotten ses som något katten släpat in i de här sammanhangen. Vi har fått ständiga bevis på det under coronakrisen och det här var ytterligare ett.
Till slut kände FHM:s generaldirektör, Johan Carlson, att han behövde bryta tystnaden och svarade något som vi kan översätta till: “tänkte inte riktigt på det”.
Det är fortfarande så att vi inte har någon idrottsminister i det här landet. Vi har en kulturminister som ska sköta Sveriges största rörelse lite vid sidan av. Hon är dessutom en marionett som inte har någonting att säga till om.
Amanda Lind älskade att synas när hon var med och tillkännagav att nu fanns det möjlighet till en publik på 300 personer för några veckor sen, i ett beslut som måste ses som det mest feltajmade någonsin, men som gärna höll sig undan när vi ville ha svar på frågor som aldrig besvarades i våras.
Jag hade gärna sett henne på en sån här presskonferens. Både för sportens och kulturens skull. Det är svårt att tro att hon inte skulle få frågor att besvara.
Nu fick vi istället veta (återigen!) att idrottsrörelsen inte är så intressant – även om den spelar roll och berör miljontals människor i vårt land.


Ser vill fotbollen och dess elit så ses alltså deras verksamhet som en arbetsplats och berörs inte av begränsningar som gäller för allmänna sammankomster.
Därför kan allsvenskan och superettan slutspelas enligt det protokoll som ALLA klubbar godkänt inför säsongen.
I det protokollet finns det en plan för hur en sådan här situation ska hanteras. Så länge ett lag kan ställa upp med friska spelare bestående av 13 utespelare och en målvakt så blir det match i en miljö som betecknas som "säkrad".
Nu avslöjade Expressen att Malmö FF har en smittosituation som innebär att de bara har sex-sju spelare friska inför helgens match mot Hammarby, vilket kan innebära att de får fylla på med ungdomsspelare.
Vilket exempelvis var fallet med ungerska Puskas Academia som Bajen mötte i Europa League i somras.
Men det är klart, om smittspridningen eskalerar så kommer det höjas fler röster för att bryta den allsvenska säsongen här och nu.
Senaste utspelet från Helsingborgs IF:s ordförande, Krister Azelius, i en ny version av fotbollsföreställningen "alltid vara sig själv närmast".
Azelius ville stänga allsvenskan idag och låta alla lag vara kvar (surprise, surprise) till nästa säsong.
Men OM vi skulle hamna i ett ohållbart läge så vore det väl mest rättvist att räkna de 27 omgångar som spelats, än de tre som INTE spelats? Om vi nu ska söka någon rättvisa.
Min bestämda uppfattning är att vi (i sådana fall) låter de två sista lagen i allsvenskan spela superettan nästa får, vi flyttar upp de två bästa i superettan till allsvenskt spel som sig bör efter 27 omgångar och de bägge kvallagen får spela allsvenskt 2021 med en utökning av ett extra lag (tre åker ur 2021).
Men blir det tycker nog inte Azelius att det är så farligt med den där pandemin, trots allt.


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: