PÅ FD: Sju av tio på elitlägret födda första halvåret – ”Unikt projekt på gång”

HALMSTAD. Varje Elitläger är det snack om att spelare födda första halvåret är kraftigt överrepresenterade. I år är inget undantag. Hela 70 procent av alla spelare på lägret är födda under kalenderns första sex månader. En satsning stavas Future Team.
Vi är rätt ensamma om det i alla idrotter och aktiviteter. Jag vet faktiskt inte någon företeelse i samhället som inriktar sig mot unga människor med senare utveckling. Det klarar man inte ens av i skolvärlden, säger Claes Eriksson, förbundskapten för U19-landslaget och spelarutbildningsansvarig.

Elitlägret i Halmstad har precis avslutats för i år. Denna gång var spelarna födda 2001. Återigen var det en kraftig dominans av spelare födda under det första halvåret som fanns representerade på lägret. I år var det 270 spelare födda januari till juni. Mot 114 spelare födda juli till december.

– Det brukar se ut ungefär så. Det gör det i all form av selektering, inte bara inom idrott utan till exempel även selektering i skolan. De som är äldst brukar vara längre fram i mycket. Det är inget konstigt i det. Det är svårt att styra över det, säger Claes Eriksson.

Han berättar att förbundet är mycket väl medvetna om situationen och försöker hitta lösningar på att snappa upp spelare som är lite senare i sin fysiska utveckling. Future Team är en satsning som görs på just spelare som är lite mindre storleksmässigt.

– Det vi kan göra är att försöka stimulera dem som är senare i sin utveckling och det gör vi gärna med vår Future-verksamhet. Det är ett ganska unikt projekt som ska vara för dem som har en liten senare utveckling. Vi är rätt ensamma om det i alla idrotter och aktiviteter. Jag vet faktiskt inte någon företeelse i samhället som inriktar sig mot unga människor med senare utveckling. Det klarar man inte ens av i skolvärlden, säger Eriksson.

I årets upplaga av Elitlägret fanns det en hel del intressanta små lirare. En spelare är Västerbottens centrala mittfältare Hugo Andersson. Umeå-spelaren mäter inte mer än 152 centimeter i strumplästen och väger mindre än 40 kilo. I sista matchen mot Dalarna var han magnifik och en av dem stora segerorganisatörerna. Han uppskattar Future Team-satsningen och ser värdet av den.

– Det är en underbar möjlighet för spelarna som är lite mindre duktiga fysiskt. De ska också komma fram tycker jag. Vi kan ju inte påverka det på något sätt. Jag kan inte hjälpa att jag är kort och väger så lite, men det kommer med åren, säger Hugo Bergström.

Claes Eriksson trycker även på att bara för att en spelare utmärker sig på Elitlägret inte betyder att det även är han som kommer att lyckas bäst som senior sedan i framtiden.

– All idrott, även fotbollen gäller det att förstå att de som är väldigt långt fram i sin utveckling när de är 15 år kanske inte har så mycket med seniorspelet att göra. Om vilka som tar sig vidare och går långt som seniorer. Samtidigt gäller det att stimulera och pusha dem som har hunnit längst med. Det är viktigt att ha denna verksamhet, men att i samma andetag ha i åtanke att det kanske inte är spelarna som är bäst på Elitlägret som om fyra år lyckas, säger Eriksson och fortsätter:

– Även om nästan alla i a-landslaget har varit med på Elitlägret, men långtifrån alla har varit framträdande här. Sedan är det även viktigt att stimulera alla spelare som inte finns med på lägret med. Det är bland annat därför vi har så stora landslagsläger så att spelare får chansen. Det är runt 120-130 spelare i varje ålderskull som blir kallade. Det är det vi mäktar med under förbundets fana med trovärdighet. Vi kan inte kalla in 1000 spelare och kalla det för landslagsläger.

Tror du att det kommer att se likadant ut även i framtiden?
– Ja, så kommer det att alltid att vara. Har man någon form av selektering kommer de äldre att vara överrepresenterade. Någonstans måste vi dra gränsen och vi har valt att dela in det i årskullar. Då blir det fler spelare födda tidigt på kalenderåret, avslutar Eriksson.

Spelare födda första respektive andra halvåret – distrikt för distrikt
Distrikt, spelare födda första halvåret-spelare födda andra halvåret.
Blekinge: 15-1
Bohuslän: 13-3
Dalarna: 12-4
Dalsland: 9-7
Gestrikland: 10-6
Gotland: 12-4
Göteborg: 11-5
Halland: 12-4
Hälsingland: 11-5
Jämtland/Härjedalen: 10-6
Medelpad: 10-6
Norrbotten: 12-4
Skåne: 15-1
Småland: 12-4
Stockholm: 13-3
Södermanland: 8-8
Uppland: 14-2
Värmland: 8-8
Västerbotten: 10-6
Västergötland: 10-6
Västmanland: 11-5
Ångermanland: 10-6
Örebro: 11-5
Östergötland: 11-5

Totalt: 270-114
Procentuellt: 70,3 % – 29,7 %

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: