Därför vill Svensk elitfotboll spela i november – inte i mars: ”Stor missräkning – aldrig igen”
Sef har föreslagit en förlängning av allsvenskans spelkalender och ett nytt playoff-system för superettan.
Det meddelades under fredagsförmidagen.
Förändringen skulle i längden innebära en ökad konkurrens i toppen av superettan, menar Sef.
– Det gör den serien mer spännande, även om den är oerhört jämn redan, säger Ola Rydén till FotbollDirekt.
Det var under fredagsförmiddagen som Svensk Elitfotboll (Sef) meddelade att man föreslagit en förändring av tävlingsupplägget för allsvenskan och superettan. Förslaget innebär att den allsvenska spelkalendern förlängs över och de avslutande omgångarna kommer spelas i slutet av november.
Sef:s förslag grundar sig i att matchandet är för tätt som det ser ut nu.
– Fördelen är att vi ska få in alla våra 30 omgångar på ett bra sätt. Vi hade inte haft datum som hade räckt till i alla säsonger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Sef, till FotbollDirekt.
Till denna säsong införde Uefa ett nytt upplägg för Champions League, Europa League och Conference League, där gruppspel ersattes av en ligafas där alla deltagande lag ställs mot fler motståndare. För svenska lag som deltar i Europa-spel innebär det att fler matcher ska hinnas spelas på samma tid – något som hade blivit ohållbart, menar Sef.
– Det har pågått en diskussion över tid där man har pratat om att vi måste se över kalendern. Dels har Uefa infört det nya formatet som startade nu (Ligafasen i Europa-spel, reds. anm.), och sedan har Fifa infört klubblags-VM, vilket gör att både Fifa-kalendern och Uefa-kalendern påverkas, säger Rydén.
Han utvecklar:
– Det har tillkommit datum i kalendern eftersom det har blivit fler Europa-matcher. VM- och EM-år tar också stor del av våra ordinarie datum. Vi har tittat på hur vi ska få ihop en hållbar kalender över tid, och då har vi kommit fram till att det bästa sättet att göra det på är att förlänga säsongen.
“Det gick ju att spela så sent”
I nuvarande upplägg avslutas allsvenskan i början av november. Om Sef:s förslag går igenom kommer matcher spelas ända fram till slutet av november. Att ett kallare klimat, och sämre underlag som följd, skulle bli ett problem anser inte Rydén.
– Vi provade den varianten 2010 och det var en stor missräkning. Vi har ett sämre klimat i mars än vad vi har i november, när man har tittat över tid. Då tog klubbarna ett aktivt beslut att aldrig börja så tidigt igen, säger han och fortsätter:
– Under två pandemisäsonger fick vi spela ända in i december, och det har gjort att många kanske har tänkt om. Det gick ju faktiskt att spela så sent.
När förslaget nu är presenterat går ärendet vidare till Svenska fotbollsförbundet och ett beslut kommer tas på representantsskapsmötet i november 2025.
– Det är viktigt att poängtera att det här är ett förslag, och det kommer behandlas ihop med förbundet under 2025. Om de anser samma sak som vi kommer detta lyftas upp på repmötet i november 2025 – vi är ute i väldigt god tid.
Tror ni att förslaget får stöd av Svff?
– Vi hopas att det blir på det sättet, annars hade vi inte tagit fram ett förslag. Vi hopas och tror att man kommer gå på vår linje.
Playoff-system
Det är inte bara den allsvenska kalendern som förändras om förslaget skulle gå igenom. Sef har även föreslagit ett nytt upplägg för playoff-system i superettan.
Laget som slutar på fjärdeplats i superettan ställs mot serietrean i ett dubbelmöte. Laget som går segrande ur matcherna ställs mot allsvenskans 14:e lag i kvalspel.
– Seriesystemet i svensk fotboll hänger ihop. Om vi hade tagit beslutet att även superettan förlängs november ut skulle den övriga seriepyramiden påverkats. I det här förslaget kan seriesystemet under se ut precis som det ser ut nu, säger Rydén och fortsätter:
– Ett hemma-borta-möte ger mest sportslig rättvisa, och sedan avgörs vilket lag som får kvala mot ett allsvenskt lag.
Vad ger det för fördelar för superettan?
– Det gör den serien mer spännande, även om den är oerhört jämn och spännande redan, och ge ännu ett lag möjligheten att vara med och tävla om att avancera.
Den här artikeln handlar om: