Anders Limpar vill se Arsenal ta Gyökeres: ”Det hade varit helt galet”

Viktor Gyökeres är stekhet på transfermarknaden.
Vilken nästa klubb det blir återstår att se – en svensk legendar är dock tydlig med var han gärna ser anfallaren. 
– Att få se Gyökeres i Arsenal, det hade varit helt galet, säger Anders Limpar till FotbollDirekt. 

Viktor Gyökeres är den hetaste svenska fotbollsspelaren just nu. 

På 90-talet gick samma argumentet att ha för Anders Limpar som vann dubbeln 1991 med Arsenal och hade personligen ett fenomenalt år som gjorde honom enorm i Premier League-klubben. Han skulle av supportrarna för sitt spektakulära sätt få smeknamnet ”Super Swede” och av manager George Graham kallas för ”The Little shit”. 

Nu visar det sig att Limpar och Gyökeres faktiskt har en stark relation till varandra. 

– Gyökeres känner jag väldigt bra personligen, jag var lite mentor för honom när han spelade för Brommapojkarna, han och Ludwig Augustinsson. Så jag har pratat mycket om proffslivet med honom. Han är en fantastiskt hårt jobbande forward som gör mycket mål, säger Limpar och resonerar vidare kring anfallarens succé: 
– Haaland har varit den absolut bästa som funnits i Europa i många år, visst du har de här kanonerna som Lewandowski, Kane och Salah och Gyökeres han är där upp nu, bland världsstjärnorna. Han är en sådan spelare som nästan kan välja vilken klubb han vill gå till.

Anders Limpar i Arsenal, 1990. Foto: Bildbyrån.

Ja, för som Limpar är inne på så är Gyökeres otroligt het på marknaden – och ett tydligt spår är Premier League och England.

Limpar, som bland annat blev engelsk mästare med Arsenal 1991, skulle gärna se anfallaren i sin tidigare klubb. 

– Skulle vi i Arsenal köpa Gyökeres, då kommer han definitivt att ringa mig. Men att få se Gyökeres i Arsenal, det hade varit helt galet. 
– Hans arbetskapacitet, han springer som en galning. När det inte funkar Viktor så jobbar han sig in i matchen med obekväma löpningar. När det inte riktigt går andra toppforwards väg så jobbar dem inte så hårt för laget, de sparar krafter, Viktor sparar aldrig på krafterna. När det går lite trögt så jobbar han sig in i en match med löpningar, det är därför det har gått så bra.

Limpar resonerar vidare kring varför Gyökeres skulle passa i Premier League: 
– Sen måste vi komma ihåg att den portugisiska ligan är sämre en Premier League, men när Manchester City kom på besök i Lissabon då gjorde han hattrick, så han är fullt kapabel att göra mål i England, han har spelat för Coventry och öst in mål, han kan den engelska mentaliteten. Jag tror att hans nästa steg är att han spelar i Premier League och han kan egentligen välja vilket lag han vill spela i.

Limpar spenderade totalt sju år i England. Svensken representerade såväl Arsenal som Everton och Birmingham City. 

Idag återfinns flera svenskar i Premier League. där det nyaste tillskottet är Lucas Bergvall och där finns det också en personlig relation för Limpar. 

– Jag satt och pratade med hans pappa i ungefär en halvtimme för ett par veckor sedan.
– Vi pratade om att han är ung och hans pappa, Andreas Bergvall, har jag spelat med i BP så vi känner varandra. Jag frågade hur han trivs i London, han stormtrivs. Pappan är över en månad, sedan kommer hans mamma i en månad, han har en flickvän som flyger över. Så han trivs väldigt bra.

Bergvalls start i Tottenham har varit upp och ner, Limpar menar dock på att det bara är för jättetalangen att rida ut vågen. 

– Det är en duktig fotbollsspelare, men han är ung. Tittar man på Tottenhams form i Premier League så har den blivit lite sämre på sistone och då lutar man sig inte mot en 18/19-åring från Sverige utan då tar man det gamla gardet och det har inte funkat.
– De matcher jag har sett med Lucas har han varit fantastisk i och han behöver bara vara lite lugn och rida ut stormen och där tror jag kanske att det kan vara läge för ett tränarbyte. De har ett av de mest talangfulla lagen i Premier League men de får inte ihop det lagmässigt för tillfället. Men Lucas kommer att bli en stöttepelare för Tottenham i framtiden, det är jag helt säker på.

På tal om Tottenham så återfinns en viss annan svensk, ingen mindre än Dejan Kulusevski och enligt landslagslegendaren har han varit Londonklubbens bästa spelare i år. 

– Han har ju spelat för Juventus, han har spelat för Tottenham och han har spelat för svenska landslaget.
– Tittar man på hans roll så var han lite isolerad ute till höger det första året och jag tyckte att han var fantastisk i Tottenham, men då hade de Harry Kane och Son var i sin livsform. Då var det enkelt för Dejan att spela på en kant.

Limpar resonerar vidare kring Kulusevskis nya roll: 
– Nu har de dribblat till det lite grann med att han ska ha en fri roll och han är ju den som varit bäst i Tottenham så här långt, men de andra måste steppa upp, man kan inte göra det själv. Sen både hoppas och tror jag att han kan få den här rollen i svenska landslaget, lite mer flytande, för där är han en av de bästa Europa. När han kommer med fart och med hans spelsinne. Tottenham, likt Manchester United, är ett bra lag som just nu bara går igenom en dålig fas. När de får lite stabilitet så kommer det att gå ännu bättre för Lucas och Dejan.

Under Limpars tid i landslaget hade Blågult flera stjärnor, däribland anfallsduon Kenneth Andersson och Martin Dahlin – en duo som kan jämföras med dagens duo av Alexander Isak och Viktor Gyökeres. 

– Om man tar skillnaden mellan dem två så är Isak mycket mera teknisk som fotbollsspelare, medan han inte är den här “killern” som Viktor är. Viktor springer mer och gör fler mål, det är två olika spelare, det är därför vi mår bra i Sverige när vi har dem två tillsammans i landslaget. Det är en av de bästa kombinationerna i Europa för tillfället, säger 59-åringen och fortsätter: 
– Men om vi tar Viktor så är jag övertygad om att han kommer att göra fler och fler mål och kommer han till ett Premier League-lag som Manchester City eller Arsenal eventuellt, eller Liverpool, då har han ju världsklasspelare som kommer serva honom och då kommer han göra ännu fler mål.

Under mittfältarens tid i landslaget blandades det och gavs. VM 90 blev Sverige utslagna i gruppen, men under hemma EM 92 och VM 94 tog sig Sverige långt, i USA-VM blev det till och med brons.

Något som inte var allt för vanligt under den tiden var drama mellan spelare och tränare i media, likt det vi fått se kring Hugo Larsson, Anthony Elanga och Jon Dahl Tomasson.

– När jag lirade vågade man knappt säga till tränaren, då var det bara att bita ihop och spela. Ungdomar idag är lite kaxigare, de är mer egoistiska och vill framhäva sig själva lite grann.
– I det här strulet som var med Hugo och Jon Dahl, det ska egentligen inte förekomma. Som spelare så tycker man ska rätta sig i ledet. Man kan inte bara gå ut, skita i att höra av dig eller dra från en samling för att du sitter på bänken. Då har vi inga spelare på bänken för alla vill spela.

Limpar resonerar vidare: 
– Det har varit lite infekterat där, nu senast med Elanga, innan dess med Hugo Larsson. Jag kan inte riktigt innebörden varför de bråkar som de gör, men som spelare så tycker jag att man ska ställa sig bakom tränaren, det är min ståndpunkt.

Det senaste är just turerna kring Anthony Elanga, en spelare som Limpar gillar i Premier League. 
– Jag tittar på Nottingham, jag tittar på Elanga, han är duktig i Premier League, han skapar mycket målchanser. Han får lite skit för att han inte gör så mycket mål och förbundskaptenen tycker i det här läget att Emil Forsberg, som spelar i den amerikanska ligan, är bättre än Elanga.
– Att de inte hör av sig till varandra, varför man gör så kan jag inte svara på. Jag kan bara tro att Elanga är jättesur och arg för att han inte blir uttagen och därför skiter i att svara. Men i nästa samling kanske han är med och då är det pinsamt för Elanga att inte ha kontakten. Jag tycker att man ska vara så pass stor nog att man får tag i varandra. Då kanske Jon Dahl får ringa Nottingham och be honom ringa upp efter träningen, för mig är det lite sandlådenivå att inte få tag i en spelare.
– Vi kanske kvalificerar oss för ett EM eller VM och då är han med i en trupp, men det är också en ledarfråga, hur man behandlar sina spelare. Jag känner inte Jon Dahl Tomasson alls, jag vet inte hur han är med spelarna och jag vet inte så mycket om vad spelarna tycker om hans ledarskap, det kan jag inte säga något om.

Samtidigt som Anders Limpar hade en lång och fin karriär utanför Sverige så levererade han även på hemmaplan. 1998 vann han guld med AIK och i Stockholm representerade han först IF Brommapojkarna men även Djurgårdens IF.

Nu när FotbollDirekt lyfter allsvenskan och genombrottsspelare är det en Hammarby-spelare som kommer på tal, nämligen Bajens Bazoumana Toure. 

– Jag är jätteimponerad. Det är en afrikan som kommer till Sverige och vårt klimat, det är inte så charmigt när det är kallt och komma från värmen hit.
– Han har gjort nio mål på 25-30 matcher, han är en fantastisk ytter, snabb, bra spelsinne, sen i Sverige får vi tyvärr leva med att våra bästa spelare blir sålda. Det är inte så att man har samma lag år efter år. Hammarby kommer att få in 100 miljoner för honom och då kan köpa många bra spelare.
100 miljoner för en svensk klubb, då kan vi överleva i fem år. Men det är det vi måste göra i svensk fotboll, sälja våra bästa spelare för att överleva.

Bazoumana Touré i Hammarby. Foto: Bildbyrån.

Mycket har hänt sedan Limpar la skorna på hyllan och senast spelade i allsvenskan. En del av utvecklingen är han väldigt negativ till, samtidigt är han väldigt positiv till hur fotbollen gått framåt. 

– När det kommer läktarkultur så har det blivit lite värre och då tänker jag på bengaler, ordning och stök. Man springer in på planen och det är fight med polisen, det har eskalerat lite grann.
– Samtidigt så har fotbollen blivit väldigt mycket bättre i allsvenskan, bättre i svensk fotboll över åren. Mer pengar kommer in, alla är professionella nu för tiden. Förr jobbade många på sidan om innan vi blev heltidsproffs.

Han resonerar vidare: 
– Men fotbollen är så mycket mycket bättre och det har vi kvitto på för spelare vi skickar till större ligor blir ofta stjärnor där, så var det inte på min tid. Då var du nästan tvungen att spela i landslaget för att bli proffs, nu har vi uppemot 60 spelare som gör det bra ute i Europa som inte ens är i närheten av landslaget. Det tyder på att allsvenska lag har en bra grund när det kommer till ungdomar och till att utveckla spelare.
– De har bättre verktyg, man kan se allt på Youtube, vi kunde inte se någonting, vi visste inte alls hur det var att komma till Tyskland, England, Italien eller Frankrike.
– Men för att summera, så tycker jag att svensk fotboll har gått framåt jättemycket. Vi har en av de bästa generationerna när det kommer till spelare i landslaget, det är sjukt bra fotbollsspelare allihopa. Men vi måste få ihop det och knyta ihop säcken.

Ett modernt fenomen som Limpar inte varit allt för aktiv inom är fenomenet att gamla storspelare blir tränare. Samtidigt menar han på att han skulle bara en bra assisterande tränare på den högsta nivån - ifall han fick chansen. 

– Jag har varit tränare fast på lite lägre nivå här i Sverige, i division 1 och 2.
– Jag tycker själv att jag skulle kunna vara en bra assisterande tränare, även i Premier League men jag har aldrig fått förfrågan, aldrig egoistisk själv att jag frågat Everton eller Arsenal om att vara med i staben. Det har jag aldrig gjort.
– Sen är jag ingen manager, men jag är en bra assisterande tränare, jag vill visa på planen vad man ska göra teknikmässigt och spelmässigt. Det vore roligt nu när man är 60 år att få vara tränare i tio år till och få förmedla ut den kunskapen jag har inom engelsk fotboll, avslutar Limpar. 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: