Fredrik Landén: “En fotbollsnörd eller fotbollsfanatiker”
Som 19-åring hängde han upp skorna i björken – och sadlade om till tränare.
Nu har Fredrik Landén bytt IFK Norrköping mot Brommapojkarna och har blivit allsvensk huvudtränare.
Här är 30-åringens resa från Änglagårdsskolan i Göteborg till Grimsta IP i Stockholm.
– Brommapojkarna har en väldigt tydlig vision för vad de vill och en väldigt tydlig analys av vad de vill ha för typ av kompetenser, säger han till FotbollDirekt.
Det är en stilla och krispig söndag förmiddag när Fredrik Landén svarar på FotbollDirekts telefonsamtal. Den 30-åriga fotbollstränaren sitter i en bil mellan Stockholm och Östergötland och har således en del tid att avvara för ett samtal.
Fredrik Landéns tränarresa börjar i de sydvästra regionerna av Sverige. Liksom ett stort antal andra ledare tog tränarkarriären vid där spelarkarriären slutade. För Göteborgs-sonen Landén slutade karriären redan som tonåring.
– Jag spelade där från att jag var väldigt ung, kanske 12-13 år, tills att jag var 19 år. Sedan fick jag inte förlängt avtal. Då började jag ganska direkt med att jobba på skola, Änglagårdsskolan, som instruktör och även lite elevresurs. Där jobbade jag även med Niclas Alexandersson, den gamla spelaren. I samma veva började jag ganska direkt på akademin och jobbade där. Då var det lite mer individuell träning till en början och liknande när man var 19 år. Sedan började jag med att träna lag, och det var allt ifrån 99-06:or, både på skolan och i akademin, säger Fredrik Landén till FotbollDirekt.
– Det var där det började och sedan har jag haft väldigt många olika årgångar, lag och roller i akademin. Det var allt ifrån att träna lag, ibland två lag, sedan hade jag väldigt mycket att göra med scoutingen på akademin och trupp-planering av alla lag egentligen – kombinerat med att vara tränare. Under en säsong hjälpte jag till med analys kring A-laget, men då jobbade jag på akademin samtidigt. Jag har gjort ganska många olika saker där faktiskt men framförallt har jag varit tränare. Det blev en ganska stor roll i akademin i ganska många år.
Fredrik Landén:
Ålder: 30
Uppväxt: I Göteborg
Familj: Mamma, pappa, bror och flickvän.
Barn: Två bonusbarn
Bostad: Mellan boenden, flyttar till Stockholm snart.
Favoritspel: Fifa
Position som fotbollsspelare: “Lite allround. Mittback, central mittfältare och högerback – det var kanske därför jag inte blev något ”
Favoritspelare: Zinedine Zidane
Favoritfilm: “Finns många… Green Mile är bra”.
Tränarförebilder: “Följer trender, ideér och situationer i spelet. Jürgen Klopp är en liten favorit”.
Från IFK Göteborg tog Fredrik Landén steget till Sylvia, och IFK Norrköping, år 2021. Där kombinerade han sitt första huvudtränaruppdrag i ett seniorlag med att hjälpa till i Pekings ledarstab.
– Jag kom dit inför säsongen 2022 i division ett och var där från januari till en bit in i september. Det var lite annorlunda från ungdom på en del sätt. Kanske att det blir mer resultatorienterat på ett sätt eller ja, det är viktigt att vinna oavsett var du är och håller på med, men det blir ännu mer det. Det är lite skillnad kring att jobba med vuxna människor på ett sätt. Ungdomar är också lite skillnad med att det kanske tar lite längre tid att skapa ett klimat där de uttrycker sig och så vidare. Seniorer har det lite mer lättillgängligt, att man kommer med egna inputs och allt vad det innebär. Man fick vänja sig lite mer kring de sakerna, säger han och fortsätter:
– Annars är ju fotboll fotboll och många saker är ganska lika oavsett. Oavsett om du tränar ett U17-lag eller ett division ett-lag är det många liknande saker i spelet. Samtidigt är det alltid viktigt med man-management, att man är bra på att nå ut till individen. Oavsett om du tränar ungdomar eller seniorer tror jag att det är viktigt att försöka förstå sig på personen och hur man kan maximera individen, även om man har kollektiva ramar och grundregler.
Sett till säsongen i Ettan 2022 är 30-åringen nöjd med vad han presterade. Det lär ledningen i IFK Norrköping också ha varit då de plockade in Landén som assisterande tränare till Glen Riddersholm.
– Det gick ganska bra, vi var nästan topp tre hela tiden och var med där uppe. Sedan försvann det ganska många spelare på sommaren och det förändrade sig lite i ledarstaben i Norrköping. Då blev jag assisterande till Glen när han kom. Sedan var jag på Rikards (Norling) träningar innan också. Jag var först med A-laget i Norrköping och sedan Sylvia på eftermiddagarna. Så det blev arbetsdagar från sju på morgonen till 18/19 på kvällen. Då var jag mer en resurs A-staben i Norrköping under den perioden med Rikard.
Även om Fredrik Landén hade som huvuduppgift att träna Sylvias A-lag var det IFK Norrköping som värvade honom, från första början.
– Ja, alltså, mitt avtal var med IFK Norrköping. Tjänsten var att jag tränade Sylvia och är med i A-laget som en tränarresurs i A-staben. Det var den tjänsten kan man säga.
Då får man gissa att det var en smidig övergång in till Riddersholms stab?
– Ja, det var smidigt eftersom att man hade varit med på allt träningar och även under den korta perioden när Rikard fick gå var jag med fullt ut och hjälpte till. Det var en ganska enkel övergång, absolut.
Att vara assisterande tränare är en position som kan omfatta massvis av arbetsuppgifter. För Landéns del handlade det först och främst om att vara en bollplank och stöd till sin kollega.
– Det är lite olika beroende på vem man jobbar med, men det är ju framförallt att du ska göra huvudtränaren bättre. Genom att ge bra idéer eller komma med information och hur man kan förbättra saker och ting. Det är det primära skulle jag säga. Sedan blir det ju kanske ett litet annat fokus kring att man jobbar väldigt mycket på detaljnivå med spelarna, väldigt fotbollsspecifikt. Det kan vara individuella videoanalyser, det kan vara lagdelsanalyser, det kan också vara att man har ett övergripande ansvar kring att man har lite mer fokus på defensiven eller offensiven, eller träningsplanering. Det har varit lite olika både med Glen och Andreas (Alm) men det handlar om att stötta upp och att man försöker göra den personen bättre.
Hur har det varit att jobba i ett lag som i perioder har gått sportsligt tufft?
– Det är klart att det aldrig är roligt när det blir så och det är klart att man hade önskat att det skulle gått bättre. Det har varit lite olika perioder. Det var en period under 2023 med Glen där vi låg femma, sexa, till och med trea och fyra under en ganska lång period. När det var åtta-nio matcher kvar så förlorade vi för många matcher och halkade ner på plats åtta/nio eller var vi nu hamnade. Det präglar såklart men samtidigt var det fyra-fem poäng upp till Värnamo som kommer femma. Man lär sig också att det kan vara små marginaler men som helhet har klubben haft många utmaningar. Att jobba i det har varit en nyttig erfarenhet men också någonting som kräver att man kavlar upp ärmarna och kör ännu hårdare då.
Efter tre säsonger i Norrköping och Sylvia stod det klart att Fredrik Landén kommer att leda Brommapojkarna i allsvenskan nästa år. Detta tillsammans med hans nya kollega Ulf Kristiansson. Men vad var det egentligen som fick Landén att satsa fullt på det rödsvarta Stockholmslaget?
– Brommapojkarna har en väldigt tydlig vision för vad de vill och en väldigt tydlig analys av vad de vill ha för typ av kompetenser. Även hur de vill gå framåt och det är att fortsätta vara ett stabilt, etablerat, lag i allsvenskan. Det är de på väg att bli nu så vi ska fortsätta på den vägen. Sedan vill de också öka sitt truppvärde och givetvis fortsätta det som är en del av deras identitet, att utveckla unga spelare och sälja dem. För att på så sätt också öka sitt eget kapital och kunna konkurrera över tid. Det är deras grundambition och sen vill de skapa en bra träningsmiljö för de alla spelare. De vill bygga ett ganska stort ledarteam och integrera verksamheten mycket mellan akademin och A-laget, framförallt de två lag som är närmast med U17 och U19. Där kommer vi också att ha ett väldigt nära samarbete med tränarna och de kommer vara med på alla träningar med A-staben. Man vill bygga den typen av team runt om samtidigt som man också vill fortsätta ta steg med både resultatmål men också andra saker.
Du blev benämnd som fotbollsnörd av klubbdirektör Peter Kleve. Är det en komplimang?
– Ja, det får man väl säga. Det är nog en bra beskrivning, säger Landén och skrattar.
Vad gäller 30-åringens huvudtränaruppdrag kommer det att delas med Ulf Kristiansson. Någon tidigare relation mellan Landén och Kristiansson finns inte, men det bekymrar inte Landén särskilt mycket.
– Jag har träffat honom på utbildningar och liknande. Sedan har vi aldrig känt varandra på det planet eftersom att vi har jobbat i olika delar av landet och har varit ganska långt ifrån varandra. Men jag känner absolut till honom väl då vi har haft väldigt mycket möten och så under hösten här. Både med BP men också bara mellan jag och honom där vi har suttit och diskuterat fotboll liksom. Vi känner varandra.
Hur skulle du säga att ni kompletterar varandra?
– Jag tror att vi är väldigt bra komplement till varandra, det tror jag verkligen. Framförallt att jag är, lite som Peter (Kleve) beskrev, en fotbollsnörd eller fotbollsfanatiker. Ulf är också det men har också en gedigen erfarenhet av att vara i ganska stora team. Han är också en ganska mångfacetterat tränare och har varit i både landslagsfotboll, assisterande i AIK, Örebro och varit huvudtränare i Vittsjö. Han är en trygg ledare, har en helhet och är bra på att se alla från det större perspektivet. Jag kan ibland grotta ner mig extremt i detaljer, lite fotbollsnördigt, så jag tror att den delen skiljer men också är ett bra komplement. Att vi är lika men ändå olika.
Trots att Fredrik Landén har varit fotbollstränare i elva år passerade “Göteborgs svar på Stefan Billborn” 30-årsstrecket för snart ett år sedan. Frågan är var han ser sig själv om ytterligare tio år?
– Det är en otroligt bra fråga. Det är bra att ha långsiktiga och kortsiktiga mål på något sätt men… Exakt var man ser sig själv är nog svårt att svara på i den här branschen – den kan ta en nästan var som helst känns det som. Det är klart att man vill jobba på så hög nivå som möjligt, sedan kanske jag är i BP i tio år. Vem vet? Att kunna jobba på högsta nivån i ett bra team där alla strävar mot gemensamma mål, det tycker jag är viktigt så att… Det är en väldigt svår fråga. Att jobba på en hög nivå med tydliga ambitioner och att man tävlar om att vinna saker, det är väl det som är målet, avslutar Brommapojkarnas nya huvudtränare.
Den här artikeln handlar om: