Sef: “Vi spelar 480 matcher – de vi inte är nöjda med är ett tiotal”
De svenska läktarna är säkrare än på många år.
Det framgår av en undersökning som Svensk elitfotboll (Sef) presenterade under måndagen.
Den positiva trenden beror till stor del på supportrarna, menar generalsekreterare Johan Lindvall.
– Supportrarna har en väldigt stor del i denna positiva utveckling, säger Sef-toppen till FotbollDirekt.
Säkerhetsläget på de allsvenska läktarna har varit ett hett diskussionsområde under de senaste åren. Frågor om läktarvåld, illegal pyroteknik och knallskott, så kallade bangers, har dominerat stora delar av diskursen inom den svenska fotbollen, och
Under måndagen presenterade intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) en årssummering av ordningsstörningar i allsvenskan och superettan 2024. Resultatet: De svenska läktarna är säkrare än på många år.
Av undersökningen framgår att av de 480 matcherna i allsvenskan och superettan 2024 var bara ett fåtal drabbade av ordningsstörningar. Antalet ordningsstörningar rapporterades dessutom vara lägre än året därpå.
– Vi konstaterar att ordningsläget i allsvenskan och superettan har varit det bästa på många år, det är ett trendbrott, sa Johan Lindvall, generalsekreterare i Sef, i ett uttalande.
En stor del av den positiva trenden väljer Lindvall att lägga hos supportrarna.
– Framförallt att supportrarna bestämde sig innan säsongen för att inte kasta bengaler, bangers eller andra föremål. De har en väldigt stor del i denna positiva utveckling – kanske den största anledningen, säger generalsekreteraren till FotbollDirekt.
Inför säsongen 2024 gick flera svenska supportergrupper, så kallade ultrasgrupper, ut i en gemensam kommuniké efter att klimatet på läktarna blivit allt hårdare.
“Den senaste tidens sammandrabbningar, i synnerhet de fall där pyroteknik kastas, riskerar att skapa ett klimat där det blir svårt för oss ultras att utöva vårt läktarstöd. Framförallt drabbas oskyldiga supportrar“, stod att läsa i ultrasgruppernas uttalande.
Det gemensamma budskapet var, bland annat, att inkastade pyrotekniska pjäser ska försvinna från de svenska läktarna.
“Pyroteknik endast ska användas i stämningshöjande syften“, skrev supportrarna.
– Sedan har våra klubbar en stor del i denna utveckling. De jobbar stenhårt med sitt arrangörsskap i varje match för att skapa ett tryggt evenemang, fortsätter Lindvall.
Vi har ett år där vi har sett en avbruten match (derbyt mellan Hammarby och Djurgården) för första gången i modern tid. Trots det bedöms läget vara lugnare än någonsin. Hur kan det vara så?
– För att vår egen och polisens statistik berättar att vi har färre ordningsstörningar. Vi har mindre våld på våra läktare. Exkluderingsstrategin gör att vi stänger av fler personer än tidigare och för att klubbarna lägger mycket resurser på att skapa trygga evenemang, säger Lindvall och fortsätter:
– Vi spelar drygt 480 matcher per säsong och de antal matcher som vi inte är nöjda med är ett tiotal.
I måndagens uttalande från Sef skrivs att organisationen inte är helt nöjda med säkerhetsläget, trots den positiva trenden. Ett problem som bedöms kräva mer arbete för att hitta en lösning är frågan om illegal pyroteknik på läktarna, och Sef meddelar att man ska “jobba mer aktivt” för att bli av med problemet.
– Dels kommer vi att jobba hårdare med skalskyddet på våra arenor, det vill säga det som gör att det blir svårare att få med sig pyroteknik in på en arena. Dels pågår det framtagning av ny teknik, till exempel utveckling av kameraövervakningen, som kommer hjälpa oss att identifiera de som maskerar sig och använder pyroteknik.
Sef meddelar också att säkerhetsarbetet ska utvecklas ytterligare inför 2025. Vilka åtgärder kommer att tas?
– Framtagning av ny teknik som tex kameraövervakning och vi kommer också i samarbete med klubbarna titta på andra lösningar som förhoppningsvis skall hjälpa oss att flytta fram positionerna.
Video
FD Möter succésportchefen Enes Ahmetovic
Den här artikeln handlar om: