16-åriga Flutra blev skådis – nu jagar hon fotbollsdrömmen
GÖTEBORG. Efter medverkan i ungdomsfilmen Forever förändrades det mesta för Flutra Cela.
Nu har 16-åringen satt skådespeleriet på paus – för att jaga fotbollsdrömmen i det verkliga livet.
– Jag prioriterar fotbollen före allt, säger Cela i en lång intervju med FotbollDirekt. {{ BC AD HERE }}
Vi träffas på BK Häckens träningsanläggning Gothia Park Academy. Ute på träningsplanerna är det inte särskilt mycket liv den här torsdagseftermiddagen, men inne i korridorerna hälsar Häckens vice klubbchef Malin Fahlén glatt och släpper in oss till sitt rum.
Vi spolar tillbaka tiden och Flutra börjar frispråkigt berätta om sin bakgrund. Precis som för karaktären Mila i filmen tar den sin början i Sydeuropa.
– Jag kom till Sverige från Kosovo när jag var fyra år. Jag minns ju lite från den tiden, men jag har besökt Kosovo varje sommar. Jag minns ändå lite, men inte exakt vad jag gjorde där. Jag var ändå liten när jag kom, berättar Flutra Cela för FotbollDirekt.
16-åringen bor i Bergsjön i nordöstra Göteborg tillsammans med pappa Bajram, mamma Sadie, storebror Arxhend, 19, och systrarna Argjenda, 18, och Sara, 11. I Bergsjön har familjen bott ända sedan de kom till Sverige i början på 2010-talet.
Hur trivs du?
– Jag älskar det! Man kan tro, bara för att det skrivs mycket, att det inte skulle vara bra. Men jag älskar det. Jag har flyttat runt lite men har alltid bott i Bergsjön. Jag trivs extremt bra.
För Flutra tog allt sin början för ungefär fyra år sedan när hon spelade i IFK Göteborg. Då fick laget besök av Fortesa Hoti som skulle rekrytera två skådespelare till en ny ungdomsfotbollsfilm.
– Hon kom till min träning och sa till oss alla vad det handlade om och vad de sökte efter. Sedan frågade hon om vi ville söka till filmen, vilket jag gjorde. Då fick jag reda på att det handlade om fotboll, så det lät som mig och jag blev kallad på castingar.
Produktionen besökte många ungdomslag i Göteborgsområdet och till slut sökte omkring 1 600 tjejer rollen som Mila – och nästan lika många kom på den så kallade castingen och provfilmade.
Hur var castingen?
– Det var kul! Jag gick dit och kunde absolut inte mitt manus. Jag läste det på spårvagnen på väg dit, men jag kände också att det var skönt, för när jag klev in på castingen så var det jag som pratade. Det var ingen som jag ville skulle prata, utan det var jag. Det gjorde det lättare att komma in i filmen.
Till slut fick Flutra Cela rollen som Mila i filmen och Judith Sigfridsson rollen som Kia, Milas bästa kompis. Detta trots att ingen av dem hade någon som helst skådespelarerfarenhet sedan tidigare.
“Då ville jag böla”
Tidigt under sommaren 2022 drog filminspelningarna i gång i Uddevalla. Samtidigt gick Flutra sista högstadieterminen på Sandeklevsskolan för att få betyg att söka in till gymnasiet med. På kvällarna var det fotbollsträning fyra av fem vardagar i veckan.
– Inspelningen tog extremt mycket tid och det distraherade väldigt mycket från fotbollen. Filmen tog så mycket energi, så när jag kom till fotbollen var jag så sliten. Jag hade spelat in så länge och sprungit mycket, så när jag kom till mina egna träningar så var jag helt slut. Jag halkade efter i skolan.
Gick fotbollen i första hand även under inspelningsperioden?
– Ja. De berättade för mig att jag kommer missa väldigt mycket fotboll och att jag inte kommer kunna gå på många träningar alls. Vi satt med Granit (Rushiti) som spelade Zlatan i Zlatan-filmen. Han spelade också fotboll under inspelningarna, men han sa att man kan glömma träningarna. Då ville jag böla, minns Flutra tillbaka.
Hon fortsätter:
– Jag hade sagt att jag inte tänker missa några träningar. “Ni löser så att jag kan träna.” Jag tränade måndag, tisdag, torsdag och fredag. Då sa jag att vi kan spela in på onsdag och under helgen. De fick verkligen övertala mig.
Som om det inte vore nog med filminspelning, skola och träningar med klubblag var Flutra Cela även uttagen till flicklandslagen under samma tidsperiod.
– Först var det distriktsläger, sedan riksläger och sedan landslagsläger på Bosön. Rikslägret krockade med filminspelningen, men de löste så att jag kunde åka på det, berättar hon.
I filmen, som hade premiär i juli förra sommaren, kretsar det mesta kring Mila och Kia som är bästa kompisar och lagkamrater. När Linden BK, klubben de spelar för, får en ny tränare sätts flera av Milas relationer på spel och vägen till fotbollsdrömmen blir tuffare än hon först hade räknat med.
Vad var det svåraste under inspelningen?
– Fotbollen var jobbig för om du skulle springa en gång i filmen så behövde du göra det 100 gånger om, eftersom att det var så många tagningar. De ledsamma scenerna var också svåra när vi skulle hoppa från en jätteglad scen till en ledsam scen. Då var du uppe i varv från början och sedan blev det svårt att komma till det ledsamma stadiet.
“Det är är katastrof – ni ska vilja döda varandra”
Hon minns tillbaka på en scen när Linden BK snart skulle spela semifinal i Gothia cup. I omklädningsrummet på Bravida arena satt statister som spelade lagkamrater – samtidigt som Mila och Kia skulle skrika på varandra.
– Regissören, Anders (Hazelius), hade sagt till oss vad som kommer hända och att vi skulle bråka. Sedan när vi väl börjar med scenen så pratar vi som om vi vore bästa vänner. Anders tar oss åt sidan och frågar vad vi gör. Han sa: “Det här är katastrof, ni ska vilja döda varandra.”
– Då vaknade vi till och vi båda tänkte “nu kör vi bara”. Vi spelar in en film och har gjort värre grejer. Vi kysstes och hon var min första kyss! Det var som att “vad är det värsta som kan hända?”
Hur var det att spela Mila? Är hon lik Flutra?
– Jag är väldigt lik Mila, personlighetsmässigt. Jag kan hålla inne mina känslor ibland när det gäller vad man får säga och inte säga, men vi är väldigt lika. Jag prioriterar fotbollen före allt på samma sätt som Mila.
“Forever” började visas på bio förra sommaren och har sedan varit populär på Netflix. I vintras blev filmen guldbaggenominerad i årets ljuddesign.
På Instagram har Flutra Cela drygt 13 000 följare – och på TikTok över 100 000. Nästan lika fort har det gått även för Judith Sigfridsson, som nu är lagkamrat med Flutra i BK Häckens juniorlag.
Cela berättar om hur den tidigare anonyma tillvaron förändrades drastiskt förra sommaren.
– Det började när filmen visades på bio. Under Gothia cup kom barn fram och ville ta bilder, så det var redan då. Men när filmen kom ut på Netflix så “poppade” de sociala medierna. Då flög det.
Har du fått samarbeten med företag?
– Ja, men jag tackar inte ja till allt. Allt känns inte som jag.
Är det många som kommer fram och vill ta bild?
– Ja, det är extremt många. Det är skitkul! Men vi var i Borås och spelade nordiska mästerskapen och torskade finalmatchen. Då blev man ledsen och började gråta, men samtidigt ville folk ta bild. Du behöver sätta upp en fasad även om du nyss har gråtit.
Hon fortsätter:
– Sedan smygfotar folk på stan (skratt). Senast i går! Jag satt på bussen och de förstår inte att jag hör. Jag har airpods i men ingen musik, så jag hör allting. Men det är småbarn och jag klandrar inte dem. Hade jag sett Ronaldo ute på gatan … Nej, det är kul.
Men är det inte jobbigt att det kan bli så?
– Nej, jag hade aldrig varit här om de inte fanns. Jag hade aldrig fått den uppmärksamheten. Jag tycker att det är jättekul, men det kommer inte vara jättelänge. Det kommer inte vara kvar i flera år, utan det lugnar sig med tiden.
“Filmen kan hoppa in i mitt liv – inte fotbollen”
Nu går Flutra Cela första året på ekonomilinjen på Donnergymnasiet i Göteborg. En intensiv vardag som kombineras med träningar på kvällarna i BK Häckens F19-lag och matcher på helger.
– Det är svårt … Det är mycket. Jag går hemifrån sju eller åtta på morgonen och kommer hem åtta på kvällen efter träningen. Jag hinner inte plugga och de dagarna jag får ledigt vill jag vila. Men lärarna förstår att jag har mycket fotboll och när det gäller ledighet så har jag fått det när jag behöver, berättar hon.
Men några fler skådespelarjobb har inte varit aktuellt – än så länge. Med meriter från ungdomslandslagen och en nyckelroll i BK Häcken F19-lag har Flutra Cela nu valt att helhjärtat satsa på sporten i hennes hjärta.
Samtidigt stänger den offensiva talangen inte dörren för nya filmer någon gång i framtiden.
– Jag satsar på fotbollen och känner att jag kommer fortsätta med det. Om filmen kunde hoppa in i mitt liv från ingenstans så kan den göra det i framtiden också, men fotbollen kan tyvärr inte det. Där krävs det att du lägger ner energi på det, avslutar Flutra Cela.
Den här artikeln handlar om: