Norrköping akademi

 

IFK Norrköping hamnade femma på årets akademicertifiering, som släpptes förra veckan. Totalt samlades det ihop fem stjärnor. Det är lika många som BP (3:a), IFK Göteborg (4:a) och Hammarby (6:a).

Sammanställningen innehåller tio olika kategorier: klubben, personal, spelare, dokument, logistik, samarbeten, träning, match, faciliteter och slutligen elitaktiva spelare.

Norrköping var i topp av bland annat område 3, Spelare. De fick där 1052 poäng av 1 200 möjliga. Tvåa blev Malmö FF med 1 051 poäng.

Men desto svagare hamnade Peking på område 10 – elitaktiva spelare. Där hamnade akademin på åttondeplats av allsvenska akademier.

Till FotbollDirekt.se berättar klubbens akademichef Daniel Lindahl att resultatet inte kom som en direkt överraskning.
– Vi hade ett ungefär hum om vart vi skulle hamna jämfört med förra året, sett till poäng. Det var nog ungefär som förväntat.

Reagerade du på någonting specifikt?
– Om jag ska gradera de olika (tio) områdena så är den sista; elitaktiva spelare,  som är den viktigaste. Det är på något sätt ett resultat på hur bra man är på de övriga nio områdena, så att säga. Där har ju vi en klar målsättning av att förbättra oss.
– Vi hade ju ganska många debutanter i år som fick spela, men då inte så många minuter.
– Så vi måste förbättra oss där, få fler som spelar allsvensk fotboll.
– Samtidigt är det glädjande att se att vi är starka inom vissa områden, som är viktiga. Ett exempel är “Område 3, Spelare”, där har vi höga poäng (Norrköping är etta före Malmö FF) sammanfattningsvis.

Anser du att ni fått en rättvis bedömning/placering?
– Jo. Men det finns ju en utmaning med den här certifieringen, för alla får ju samma frågor men kommer från olika förutsättningar.
– Ser man till vart vi är lokaliserade i landet, så är det ju svårare för oss att kunna delta i många internationella matcher för våra akademilag. Vi ligger där vi ligger geografiskt, ska vi åka till Danmark för att spela matcher så kostar det ett sexsiffrigt belopp. Samtidigt kan lag i Skåne åka över bron för att spela samma matcher.
– Så svaret på din fråga är att; ja, jag tycker att resultatet för oss är rättvist. Men utifrån sin kontext så får man bryta ned den här certifieringen och prioritera litegrann.

Det är ju flera områden som ”betygsätts”, vilket anser du som extra viktigt?
– Svårt att värdera de utifrån varandra. Men utifrån hur certifieringen ser ut så får man hitta områden där man ser att det finns utrymme för förbättringspotential. Oavsett om det handlar om övergången från U till A eller om det handlar om faciliteter eller mindre saker som individuella utvecklingsplaner och hur man arbetar med dem.
– Jag tror att det är viktigt att tolka var någonstans som vi har utrymme att utvecklas i. Det kan ju finnas saker som vi faktiskt inte kan göra så mycket åt, på grund av förutsättningarna som finns.

Är det något du känner saknas i den här bedömningen, i sådana fall vad?
– Vi har ju kommit väldigt långt om vi pratar om samarbeten och samverkan med breddverksamheter. Där har det inte funnits så mycket utrymme för poäng. Men där har faktiskt SEF själva uppmärksammat att det kommer justeras till nästa års certifiering.

Hur viktig har samarbeten och samverkan varit för IFK Norrköpings talangutveckling?
– Den har varit jätteviktig och är det fortfarande. Pratar vi urval så är Norrköping som stad, så är våra närmaste elitklubbar AFC Eskilstuna och Örebro SK närmast. I allsvenskan så är Stockholm närmast – går vi söderut så är det Borås och Kalmar om vi pratar allsvenska klubbar. I övrigt är det Öster i superettan och Jönköping Södra som i höstas åkte ur superettan.
– Det jag vill säga är att vi är ensamma som elitförening både på gott och ont, det är långt geografisk till nästa elitförening.
– Vi skulle ju kunna utöka urvalet av spelare. Det ska då ske via samarbeten och inte att vi som storebror ska norpa massa spelare från andra föreningar. Det ska någonstans vara naturligt för breddföreningarna att IFK Norrköping kan bli någon typ av nästa steg för talangerna.

Avslutningsvis, vilket område/kategori vill du förbättra mest under det kommande året?
– Det är övergången från U till A. Vi har redan påbörjat med att anställa en övergångstränare i Ari Skulason som nyligen slutade spela. Då blir det mer naturligt att vi kommer fokusera mycket mer på att underlätta för ungdomsspelare att ta klivet upp till A-laget.
– Då kan vi mer individuellt se om en spelare är redo att ta klivet upp och dessutom se mer specifikt för vad den spelaren behöver träna på och bli bättre.

Vad betyder det att Ari Skulason tar den rollen, med all den erfarenhet han besitter?
– Den är ovärderlig. Han har ju spelat på allra högsta nivå, med både EM och VM för Island. Hans erfarenhet kan ju verkligen stärka oss som förening och de unga spelarna. Chansen att de blir mer redo ökar såklart med Skulasons kunnande.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: