Nya rapporten: Så ska ordningsläget kring fotboll förbättras

På måndag presenteras regeringens förslag till lagförändringar i samband med ordningsstörningar på idrottsevenemang.
Nu lanserar organisationen Enable Sverige en egen rapport för att komplettera debatten.
”Utredningens uppdrag är relativt smalt”, går att läsa i rapporten.

Ordningsläget kring fotbollsmatcher i Sverige har försämrats efter pandemin. I slutet av 2023 tillsatte regeringen en utredning för att föreslå förändringar av lagen kring ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang. Utredningen, den så kallade Hübinetteutredningen, presenteras på måndag, den 28 april.

Nu presenterar organisationen Enable Sverige, som bland annat arbetar med ordningsfrågor inom fotbollen, en egen rapport. Organisationen är positiv till Hübinetteutredningen, men ser också ett behov av att bredda uppdraget.

”Vi noterar dock att utredningens uppdrag är relativt smalt; den ska främst ta fram förslag på skärpt lagstiftning. Sådan kan vara nödvändig, men den bör som vi ser det i så fall ses som en del av en bredare åtgärdsportfölj, baserad på en noggrann behovsanalys”, går att läsa i rapporten.
”Ambitionen är att komplettera det underlag som regeringens utredning utgör, inte att gå i polemik med den.”

Rapporten som presenterades under torsdagen kommer fram till i huvudsak fem punkter för att förbättra ordningsläget i samband med fotboll.

  1. Förstärkt samverkan: Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Polismyndigheten bör ingå en nationell överenskommelse som tydligt definierar mål, arbetsordning och kommunikationsstrategier.
  2. Tydlig kunskapsbas: Det är viktigt att definiera och formaliserar den grundläggande kunskap som behövs för att stödja det komplexa och ofta stressiga arbetsområdet, vilket hjälper till att enas kring effektiva metoder och hantera konflikter konstruktivt.
  3. ”Riktad repression”: Lagar och regler kan behöva skärpas för att hantera de mest extrema störningarna, med fokus på störningar med hög risk, medan mindre allvarliga störningar förblir oförändrade. Detta syftar till att bibehålla systemets legitimitet och snabbare påverka extremt beteende.
  4. Informationsinsatser: Riktade informationskampanjer föreslås för att öka medvetenheten om specifika problem, som inkastade föremål, vilket ökar ansvarstagande och förstärker effekten av repressiva åtgärder.
  5. Kartläggning och utbildning: En kartläggning av normativa arbetsmetoder rekommenderas, följd av fortbildning inom både fotboll och polis för att balansera mellan normativa och repressiva arbetssätt.

Rapporten betonar att inget enskilt organ kan lösa utmaningarna ensam och syftar till att bidra med viktiga insikter inför framtida debatt. Den belyser att de utmaningar som uppstått efter pandemin också innebär möjligheter, och argumenterar för en chans att vända negativ utveckling och etablera en ”svensk modell” för fotbollssäkerhet, som kan fungera som en förebild i hela Europa.

Texten uppdateras.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: