AVSLÖJAR: Vill utöka serierna – hoppas allsvenskan hänger på
Utöka division 1 norra och södra med två lag per serie. Från dagens 16 lag till 18 lag. Det är en fråga som division 1-klubbarnas intresseförening Ettanfotboll driver i höst med målet om att utöka serierna till säsongen 2021.
– Vi tycker även att man borde titta på den här utökningen i superettan och allsvenskan av samma skäl som i ettan, säger Ettanfotbolls ordförande Johan Englund till FotbollDirekt.se.
Det ska bli svårare att rasa ur division 1.
Det är en fråga som division 1-klubbarnas intresseorganisation Ettanfotboll just nu driver. Förslaget som lagts fram till Svenska Fotbollförbundets tävlingsutvecklingskommité är att utöka division 1 norra och södra med två lag vardera, enligt källor till FD.
Så sent som 2018 utökades serierna från 14 till 16 lag men nu vill Ettanfotboll genomföra ytterligare en utökning av serierna till 18 lag vardera, alltså 34 seriematcher per säsong exklusive eventuellt kvalspel till superettan. Bedömningen är att det går att genomföra fler veckoomgångar som inte nödvändigtvis behöver tidigarelägga eller förlänga säsongen, med tanke på det svenska väderklimatet.
Genom informella samtal med representanter från Sef och SvFF samt enkätsvar från samtliga klubbar i division 1 så finner man sig ha fått tillräckligt stöd för att driva frågan vidare. 75 procent av alla klubbar i division 1 norra och södra är i dag positivt inställda till en utökning av serierna. Ettanfotbolls styrelse vill nu att frågan ska diskuteras under hösten för att i slutändan tas upp av SvFF:s förbundsstyrelse till representantskapsmötet i november 2019.
Målsättningen är att förslaget ska börja gälla från säsongen 2021.
Ettanfotboll ser främst en problematik vad gäller hållbarhetssynpunkten i seriespelet. Då tre av 16 lag direktnedflyttas, ett lag hamnar negativt kval, vinnaren går upp och tvåan kvalar till superettan är omsättningen av klubbar stor år för år. I genomsnitt omsätts 30 procent av klubbarna i serien varje år. Klubbar löper stor risk att åka ur, enligt klubbarnas intresseorganisation, leder till kortsiktiga beslut för att rädda kontraktet. Något som de anser får negativa följdeffekter både på ekonomi, organisation och en bromsad talangutveckling.
Ettanfotbolls ordförande Johan Englund utvecklar tankarna bakom förslaget.
– Huvudargumentet till detta är vi vill att division 1 ska bli en stabil del av svensk fotboll där klubbar ska tycka att de hittat sin optimala nivå att ligga på. En liga där man har ett mer tydligt toppen, mitten och bottenskikt för att få olika typer av matcher. Vi anser i allmänhet att det behövs fler matcher i Sverige och att vi bör snegla mer mot Tyskland, England och Spanien i landets tre högsta divisioner, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:
– Vi behöver mer hållbara föreningar i division 1. Föreningar som är organisatoriskt och ekonomiskt hållbara över tid. Att införa elitlicensen i division 1 är ett steg men vi vill också hjälpa klubbarna att kunna fatta mer långsiktiga och hållbara beslut. Så fort man tittar nedåt i tabellen ökar risken för kortsiktiga beslut och det är svårt att få kontinuitet i verksamheten. Man kanske tar beslut som leder till ökade kostnader och hoppas att det löser sig senare. Sen kanske man står där och behöver få in akuta medel. Det sliter inte bara på ekonomin utan även på organisationen.
– Det andra argumentet är att det är lättare att utveckla unga spelare när risken att åka ur inte är lika stor. Något som ökar sannolikheten att i förlängningen tjäna pengar på transfers. 20 procent av a-landslagsspelarna sedan 2006 har faktiskt gått via division 1. Det tredje är att vi bedömer att detta skulle öka värdet på produkten division 1. Fler sålda biljetter, fler exponeringstillfällen i media och för sponsorer både för klubben och ligan.
Men behövs det verkligen fler matcher, räcker det inte med 30 seriematcher plus cupspel?
– Vi menar att det finns lag även i allsvenskan och superettan som inte ger speltid till alla i truppen. En del säger att det leder till betydelselösa matcher men det tycker vi är lite insiktslöst för alla matcher är ett tillfälle att spela in unga talanger i seniorfotbollen. Det finns ett reservkapital på spelarsidan och vi tror inte att fyra extra matcher gör att man behöver särskilt mycket större trupper, varpå kostnaden skulle öka. Och i de fall trupperna behöver utökas tror vi att det kommer leda till att fler egna produkter flyttas upp.
Klubbarna långt upp i Norrland får ökade resekostnader. Hur har ni tänkt kring det?
– Ja, de får två till bortamatcher. För den absoluta majoriteten av klubbar så innebär det två till bussresor i storleksordningen totalt 20 000 kronor. Utmaningen med långa resor för Norrlandslagen har vi redan i dag och där tror vi dels att vi tillsammans med förbundet kan omfördela resebidraget som finns för att kompensera det samt att vi kan se över de centrala medlen vi fördelar. Vi tror även att vi kan hjälpa till att skapa kommersiella avtal med exempelvis resebranschen för att minska klubbarnas kostnader.
Hur det rent tekniskt skulle gå till med upp- och nedflyttningar inför utökningen av serien vill Englund inte gå in närmare på nu. Han vill att den diskussionen närmast förs med tävlingsutvecklingskommitén och tävlingsavdelningen på SvFF.
– Vi har en hypotes men av respekt för att fotbollen är mer komplex än vi ibland tror så vill vi inte hävda att vi är bombsäkra. Därför vill vi att diskussionerna om detta startar nu i september, säger England som även anser att superettan och allsvenskan borde utökas.
– Vi tycker även att man borde titta på den här utökningen i superettan och allsvenskan av samma skäl som i ettan. Med fler lag så hade vi haft fler svenska spelare i arbete på en bra nivå. Det hade lett till fler interna affärer inom landet, sammanfattningsvis bra för utvecklingen av svensk fotboll och i slutändan ger det oss ett mer konkurrenskraftigt landslag, avslutar Englund.
SvFF:s representantskap äger rum den 12 november.
Den här artikeln handlar om: