
Svenska tränare tredje yngst i Europa: ”Andra krav nu”
Tränare i allsvenskan och superettan är i snitt drygt 43 år gamla – vilket är tredje yngst i Europa.
IFK Norrköping-tränaren Martin Falk, 30, är i sin tur näst yngst i hela Europa.
– Vi blir bättre och bättre på att utveckla tränare i svensk fotboll, konstaterar Peking-tränaren för FotbollDirekt.
Reportrar: Fredrik De Ron, Nilo Ek, Tor Sundberg.
Enligt European Leagues, intresseorganisationen för fotbollsklubbar i Europa, är svenska tränare ovanligt unga. Tränarna i Svensk elitfotbolls (Sef) klubbar, det vill säga klubbarna i allsvenskan och superettan, är till och med tredje yngst i hela Europa, enligt European Leagues.
Sef-tränarna är i genomsnitt 43,86 år unga. Bara tränarna i det engelska ligasystemet (43,42 år) och i den finska högstaligan (43,48) är i genomsnitt yngre än de svenska tränarna.
Svante Samuelsson är sportchef för Sef och menar att yngre tränare i de svenska elitfotbollsklubbarna är ett tecken på en bra miljö i svensk fotboll.
– Det är ett kvitto på en bra återväxt på tränarsidan. Det finns väldigt många unga och ambitiösa tränare där många av dem börjar i Sef-klubbarnas akademier, kanske som P17- eller P19-tränare. Sedan etablerar de sig successivt och sen har många fått chansen som huvudtränare i seniorlagen, säger Samuelsson till FotbollDirekt.
IFK Norrköping-tränaren yngst
Den yngsta tränaren i svensk toppfotboll hittas i IFK Norrköping. Martin Falk, 30, gör sin första allsvenska säsong som huvudtränare, sedan han lämnade en roll som assisterande tränare i Malmö FF för huvudtränaruppdraget i ”Peking”.
– Yrket har ju förändrats också där det handlar väldigt mycket om att bedriva de här processerna med laget och inte minst med tränarteamet. När man på något sätt är arbetsledare för så mycket mer än det kanske ser ut. Det är väl andra typer av krav nu än vad det var för 10-15 år sedan, förklarar Falk till FotbollDirekt.
Enligt European Leagues är 30-åringen den näst yngste tränaren i hela Europa. Bara Tomas Palinek, 29, i FC Slovácko är yngre än IFK Norrköping-tränaren.
Martin Falk instämmer dessutom med Svante Samuelsson om hur svensk fotboll har blivit en alltmer professionell miljö.
– Jag tycker att akademierna har blivit så jäkla spetsiga. Jag känner många som jobbar i akademier som likväl skulle kunna vara allsvenska tränare med den kvaliteten och professionalismen som finns.
Peking-tränaren lyfter förre AIK-spelaren och tränaren Henok Goitom som ett praktexempel. Goitom var verksam i AIK:s akademiverksamhet och tog sedan klivet upp i A-lagets stab.
– Jag hade förmånen att jobba med Henok Goitom som inte kör något nu men var i akademin i AIK en sväng och kom upp i A-laget. Det finns många intressanta vägar.

Viktigt att även ta vara på erfarenheten
Samtidigt som de svenska tränarna blir allt yngre i genomsnitt menar Sef:s Svante Samuelsson att det är viktigt att bevara de äldre tränarnas rutin och kunskap. Samuelsson ger ett exempel på Varberg Bois och huvudtränare Roar Hansen, som just nu ligger på en andraplats i superettan.
– Det är viktigt att vi också tar vara på våra erfarna tränare med den kunskapen som dem har. Till exempel med Roar Hansen i Varberg som står för ett annat ledarskap och en annan erfarenhet. Vi behöver kombinationen av det i svensk fotboll. Jag hoppas att erfarna tränare fortsätter att få jobb i våra elitklubbar för jag tror att mixen av det är det bästa, säger Samuelsson.

”Jag vill inte bli någon sur gammal gubbe”
Roar Hansen själv, som fyllde 59 år i vintras, menar likt Samuelsson att det inte är åldern som ska styra en rekrytering – oavsett om man är av det yngre eller äldre slaget.
– Nu har jag en lång karriär och har gått den långa vägen från division sex till att göra många hundår. Men om jag ska säga någonting om hur det var när jag kom upp i elitfotbollen var jag bland de yngsta, och då var jag strax över 30. Då vet jag att mediet du skriver för skrev artiklar om att jag var en av Sveriges mest lovande yngsta tränare. När jag kom upp var i princip alla tränare äldre än mig och jag var i samma situation som de unga tränarna idag. Då var jag ändå äldre än vad många av de yngre tränarna är idag. Nu är jag bland de äldsta, även om jag inte tycker att jag är så jävla gammal, säger Roar Hansen till FotbollDirekt och fortsätter:
– Jag vill inte bli någon sur gammal gubbe heller men jag kan tycka att fotboll inte har någon ålder. Jag brukar, och det säger jag till spelare också, säga att jag skiter i om spelaren är 37 år eller om han är 17 år. Är han bra nog så spelar han förmodligen fotboll. För mig har inte fotboll någon ålder och det tycker jag inte att det ska vara på tränarskapet heller. Det är kul med de här unga tränarna, superkul. Samtidigt hoppas jag att man, på andra sidan, att erfarna tränare inte ska väljas bort på grund av ålder. Ser man till den stora scenen och de absolut bästa tränarna flyttade den mest framgångsrika och största tränaren från den största klubben till Brasiliens landslag. Det finns flera äldre tränare där men det är bättre att ha inställningen att fotbollen inte har någon ålder.
Upplever du att det finns ett stigma kring att man ska anställa yngre tränare nu?
– För mig är det inte ett stigma. Jag har varit i Ängelholm i fem och ett halvt år och har varit utanför allt det här egentligen. Folk har ju frågat mig om jag inte har längtat tillbaka varpå jag har svarat att jag är på en bra plats i Ängelholm där jag har jobbat med en fin grupp som har en bra målsättning. I augusti förra året fick en förfrågan men då var det lättare att ta det beslutet i och med att jag just då hade en annan roll i ÄFF. Jag kände bara att tajmingen var rätt och så hoppas jag att det alltid ska vara. Att det finns några lediga jobb och att det finns någon klubb som tycker att man passar in. Jag tycker inte att det ska vara svårare än så. Stigma, nja, det vill jag inte vara någon förespråkare för. Som sagt, fotboll har ingen ålder, avslutar Roar Hansen.
Den här artikeln handlar om: