PÅ FD: Erkände låg hotbild – ändå 76 poliser inför tomma läktare
Dalkurd-Syrianska den 6 maj spelades inför tomma läktare. Trots det fanns 76 poliser på plats i Gävle för matchen. Varför krävdes så stor bemanning från polisen? FD har tagit del av den hot- och riskanalys som gjordes inför matchen – där framgår att man rekommenderade en bantad polisstyrka, då ”inga indikationer” på oroligheter fanns.
Veckan innan Dalkurd skulle möta Syrianska på Gavlevallen så kom det ut att Dalkurd valt att spela matchen inför tomma läktare.
Klubben motiverade beslutet på sin hemsida, där man gjorde klart att säkerhetskostnaden för matchen skulle ”motsvara en match inför 21 000 åskådare på Tele2 Arena”.
Polisen hade stark beredskap inför matchen, trots att den skulle spelas utan publik. Tre dagar innan matchen kom det ut att Gävlepolisen väntade förstärkning från tre närliggande regioner samt specialistkompetens från Stockholm, bland annat polisrytteriet.
Man kunde enligt polisen förvänta sig att supportrar från respektive lag skulle kunna mötas upp i Gävle ändå.
– Vi har kanske fått underrättelser på att det ska komma publik även om matchen är stängd. Sen handlar det inte om hur mycket folk som kommer utan vad personerna som är där är kapabla till. Det räcker att det är 50 personer på varje sida som vill bråka. Då behöver vi vara några stycken, sade supporterpolisen Johan Ryman till FD inför matchen.
Matchen spelades och efteråt kom det ut att 76 poliser hade varit på plats. Dock inga supportrar.
Dalkurd och Syrianska hade inför matchen mötts fyra gånger i seriespel, och då i superettan under säsongerna 2016 och 2017. När de möttes i Södertälje säsongen 2017 så fick matchen avbrytas efter att ett knallskott kastats in på planen. Och polisen tycks ha gjort bedömningen att lagen har en rivalitet sinsemellan.
Fanns det risk för oroligheter trots tomma läktare? FotbollDirekt har tagit del av den hot- och riskanalys som polisen i Gävleborgs län gjort inför matchen.
Hot-och riskanalysen är från den 2 maj, fyra dagar innan match. Och med andra ord gjord med vetskapen om att matchen skulle komma att spelas inför tomma läktare.
Delar av den tio sidor långa analysen inför matchen är sekretessbelagd. Men mycket är öppet och det inleds med att beskriva en historik mellan lagens supportrar.
Där står bland annat att Dalkurds supportrar har ”en förkärlek till pyroteknik och att stöka på matcherna”, och att Syrianskas supportrar ”använder sig av pyroteknik av alla dess slag”.
Man hänvisar till att det var stökigt senast Syrianska kom till Gävle:
Samtidigt så konstateras snabbt, att i och med tomma läktare så finns det inga indikationer alls på att supportrar skulle drabba samman.
I analysdelen som följer efter det inledande avsnittet, så konstateras följande:
I nästa avsnitt, ”Riskbedömning”, så kommer man in på sannolikhet och skadekonsekvens. Där har polisen en femgradig skala, där 5 står för ”Uppenbar risk föreligger” och 1 är ”Ringa risk föreligger”.
Det framgår inte vilken siffra som Dalkurd-Syrianska fått men av den fria texten att döma så kan man anta att det är lågt på den femgradiga skalan:
I slutdelen så framgår att den planerade polisinsatsen var i största laget, men att insatschefen får ta ett slutgiltigt beslut.
Det var alltså 76 poliser på plats. Johan Ryman försvarade polisinsatsen efteråt:
– Den här gången gick det bra, vi ville att matchen skulle kunna spelas utan ordningsstörningar och så blev det. Det har varit mycket stök och pyroteknik och med tanke på historiken mellan lagen så valde vi att ha kvar en del av den planerade insatsen, sade han till DN.
–
Den här artikeln handlar om: