Försvarar Djurgårdens akademi: “Har regelbundet lyft upp spelare”

Djurgården tappade nyligen den talangfulle försvararen Victor Säfsten, 17, till IF Sylvia.

Hur kommer det egentligen sig att en ungdomslandslagsman lämnar Stockholmsklubben för att skriva på för en klubb i Ettan Norra? Och hur mår Djurgårdens akademi i stort?

FotbollDirekt har pratat med Christian Krigström Gentile, som är akademichef i Djurgården.

– Vi har regelbundet lyft upp spelare till herrtruppen, säger Gentile.

Samtidigt som Djurgården allt mer etablerat sig som ett allsvenskt topplag de senaste åren har klubbens akademi emellertid fått kritik.

Tittar man på förra årets A-trupp hade Jacob Widell Zetterström (23), Tommi Vaiho (33), Elliot Käck (32), Melker Jonsson (19), Mattias Mitku (20) och Linus Tagesson (19) ett förflutet i Djurgårdens ungdomslag.

De tre sistnämnda fick dock inte göra några framträdanden i allsvenskan förra året. 

Kritiker menar att Stockholmsklubben inte är tillräckligt bra på att ge sina egna och unga spelare chansen.

Nyligen aktualiserades frågan ytterligare, då 17-årige Victor Säfsten lämnade föreningen för IF Sylvia i Ettan Norra. Försvararen är född 2004 och har gjort starka insatser för det svenska P17-landslaget.

FotbollDirekt har pratat med Djurgårdens akademichef, Christian Krigström Gentile, som ger sin syn på att talangen lämnat föreningen.

– Det är ju en kille som utvecklats regelbundet i tre år. Han kom till oss från BP för tre år sedan, och han har utvecklats konstant. Senaste året har han verkligen tagit kliv. Han har fått träna med vårt herrlag, spelat U21-matcher och fått göra debut i landslagssammanhang, säger Gentile och fortsätter:

– Så det är klart att vi ville behålla honom. Men när spelare kommer upp i den åldern måste de alltid göra ett val utifrån möjligheterna som finns. Vi berättade såklart vad vi kunde erbjuda och vad vår plan var, sen får andra klubbar göra samma sak, så länge spelaren inte har ett avtal. Och det hade inte han. Men han hade säkert fått ett avtal om inte allt för lång framtid, om han hade varit kvar.

Är det Bosse Andersson (sportchef) som skulle lagt fram ett sådant avtal, eller är det ditt ansvar?

– Det är ju jag och Bosse Andersson tillsammans. Vi pratar om vilka spelare som kommit långt, framför allt i den åldern, då de är nära U21-och herrlag. Då måste Bosse såklart veta vilka spelare vi lyfter fram, och så får vi prata om det.

Var det på tal att ge Säfsten ett kontrakt för att sedan låna ut honom?

– Både ja och nej. Vi upplevde att vi hade en plan för honom, men det här gick ganska snabbt ska sägas. Vi var tvungna att presentera den planen vi hade, och då var första steget att se till så att han får ett avtal, och sedan kan man börja prata om det andra. 

– Nu hade han två år kvar som ungdomsspelare. När man börjar närma sig sista året som junior börjar vi titta på lösningar om huruvida spelaren ska bli utlånad eller liknande. Och det kan vara en förberedelse för att spela i vårt A-lag.

Hur ser du på övriga talanger som ska ta sig från Djurgårdens ungdomslag till A-laget? Och hur tycker du utvecklingen varit?

– Vi har regelbundet lyft upp spelare och gett dessa möjligheter för att träna och vara med i herrtruppen. Så länge jag varit med i min roll, sedan 2017. Jag tror att åtta spelare lyfts fram till A-laget under den tiden.

– Sedan är nästa steg att ta en trupplats och fastna där. Och det får man jobba vidare med. Vi tar både steg med spelarna och organisatoriskt, för att det ska bli en lättare brygga. Det gäller ju för alla klubbar. 

Vad tycker du den största utmaningen är för U19-spelare att ta sig in i en A-lagsmiljö?

– Det man brukar se är framför allt hastigheten i aktioner och fysiken. Det brukar vara de två delarna. Det är sällan man har båda delarna. Om man har det är man ju redo.

– Att lära sig att spela på en seniorfotbollsnivå, det kräver en hel del av spelarna. Det märker man med spelarna som roterar regelbundet med herrlaget, vilket trötthetsnivå som spelarna upplever. Som med allting måste det få ta lite tid.

Jobbar ni mycket med att era ungdomslag ska spela på ett liknande sätt som A-laget?

– Ja, det tycker jag. Men mer att det sammanfaller med vårt sätt att se på fotboll. För att driva en akademi och utveckla spelare blir det ofta svårt att förhålla sig till ett herrlag, där det kanske händer saker snabbare. Vi ska inte behöva bygga om akademin om det händer något i herrlaget. 

– Vi ser till att vi har ett visst arbetssätt, och sedan justerar vi lite grann. Framför allt med spelarna som närmar sig U19 och U21. Ju längre vi har samma herrlagstränare, desto lättare är det att göra samma sak.

Vad tycker du att ert största utvecklingsområde är, för att fler spelare ska ta sig in i herrlaget?

– Jag tror på att fortsätta arbeta med den här bryggan, för att se hur vi kan hjälpa spelarna. Vi har gjort insatser och vi har Joel Riddez som är vår “transition coach”. Han är dedikerad till att hjälpa spelarna ta nästa steg. I år kommer han vara dedikerad för att hjälpa U19-spelare in i seniorfotbollen.

– Den delen kan man alltid spetsa till ytterligare. Sedan handlar det om att försöka få in fler spelare som kommit längre i sin utveckling. Och det ser vi också, när man tittar på spelare som befinner sig i landslagssammanhang, hur många som provtränat med internationella klubbar och så vidare.

– Jämför man 2017 med 2021 så ser vi fler spelare som varit i de sammanhangen, om man kollar på spelarna från 15 till 19 års ålder. 

TV: Allsvenskans bästa spelare 2021:

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: