Vill få in mer allsvensk publik: “De har ingen aning”

Över ett och ett halvt år av coronapandemin, och de allsvenska arenorna är fortsatt fyllda till cirka en fjärdedel.

Hur ser prognosen egentligen ut? När kan läktarna börja fyllas på ordentligt igen?

– Jag får signaler att regeringen tittar på lösningar och ska komma med det snart, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.


Publiken är tillbaka på de allsvenska arenorna igen. I alla fall till viss del.

Efter EM-uppehållet i somras har klubbarna kunnat ta in tusentals åskådare, men många läktare har fortsatt ekat tomma. Restriktionerna anses vara hårda - inte minst av Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist. 

Den 3 september skrev han bland annat på sitt Twitterkonto:

"Lena Hallengren säger att vissa ovaccinerade kan känna sig utestängda om vaccinpass införs. Men genom att INTE införa dem blir ju ännu fler utestängda… Den omtalade träffsäkerheten i restriktionerna uteblir fortfarande. Dags att agera! Detta duger inte."

FotbollDirekt ringde upp Enquist för att höra hur han ser på den nuvarande situationen.

– Man kan säga att det nästan gått i vågor i 18 månader. Man får tänka sig för hur man jobbar med lobbyverksamhet, man kan inte bara stå och skrika. Man måste också ha konstruktiva samtal, säger han och fortsätter:

– Tyvärr har det varit så att man måste höja tonen och skapa en opinion för att få samtalen att inledas. 

– Det som händer på Twitter är kanske 0,1% av alltihop, men ibland är det jävligt viktigt att lyfta de här grejerna. För de läser det här. När jag lägger ut grejer på Twitter av den här arten får jag samtal från flera av riksdagspartierna och även från regeringen. Det går inte obemärkt förbi.

Hur ser prognosen ut? 

– Vi närmar oss väl. Nu är vaccinpassen på tapeten. Jag har försiktigt försökt lyfta den här frågan. När kan man anse som i Danmark, att pandemin fortfarande finns - men inte längre är så samhällsfarlig att man ska ha undantagstillstånd? För det har vi. Pandemilagen är en extrem grej, som normalt sett bara används vid samhällshotande smittor, krig eller liknande. 

Han menar att Sveriges grannland hittat en bra lösning på problematiken.

– Danskarna kom fram till att sluta med pandemilagar. Det innebär inte att man kör precis som innan pandemin, men det innebär att man lämnar över ansvaret till individer och verksamheter, att själva följa de råd och rekommendationer som gäller, säger Enquist.

– Jag tycker Danmark varit ett föredöme. Mycket av det vi velat göra har vi inte fått göra, sen har man sett att danskarna kunnat göra det. Den enda skillnaden är att regeringen varit huvudman för pandemifrågorna, sen har de tagit råd från fem-till-sex myndigheter och lyssnat in vad olika samhällsaktörer gör. 

Enquist utvecklar:

– Men i Sverige har man bara skjutit frågan till en myndighet, nämligen Folkhälsomyndigheten.

– De jobbar naturligtvis med smittskyddsbekämpning - men de har ingen aning om hur ett samhälle fungerar. Och det är ganska uppenbart. Därför får du de här motstridiga reglerna, att du kan vara fler inomhus än på utomhusarenor, säger han och tillägger:

– Det finns ingen man kan gå till och säga, "det här blir fel". Det finns ingen person som äger frågan. Och det fanns det i Danmark.

Kan vi förvänta oss någon form av förändring inom kort?

– Jag hoppas det. Siffrorna från i fredags visar att pandemin inte är särskilt samhällspåverkande längre. Den finns ju där ute och vi måste vara försiktiga, men titta på siffrorna. Vi har till och med lägre smittspridning och sjukdomsfall per capita än vad Danmark har. 

– Jag får signaler att regeringen tittar på lösningar och ska komma med det snart. Jag märker också att oppositionen är väldigt aktiv att försöka göra grejer. Det visar att tystnaden man möttes av tidigare inte är lika tyst längre. Det kommer säkert hända saker när folk vädrar morgonluft.

Sef:s generalsekreterare pekar ut tre metoder som skulle kunna leda till mer publik på arenorna igen.

– Jag tycker det finns tre huvudvägar att titta på, som jag hade uppskattat en diskussion om, säger Enquist och fortsätter:

– Det ena är att justera de bedömningar som finns nu. Att göra samma definition som världshälsoorganisationen och många ställen i Europa, att ha folk ska kunna sitta på varannan stol - då skulle vi kunna öka från 25 procent till 50 procent. Det är inte att ändra pandemilagen, det är bara hur länsstyrelsen tillämpar den.

– Det andra är att fundera på när man släpper ut ansvaret i samhället. Vi skulle förmodligen hela tiden stämma av med läkare och virusforskare, vad vi själva bör göra. Det är inte så att vi bara skulle släppa på för fullt och skita i allt, om vi kunde det. Vi skulle också fundera över vad som är rimligt.

– Det tredje är ju någon mellanväg. Att få in vaccinationspass och behålla den överstatliga regleringen, men vaccinationspass kan göra att vi är fler på läktarna. Men det är lite tveeggat svärd, det finns folk som av olika anledningar inte kunnat få sina sprutor.

– Just nu, när vi inte får veta någonting, kan vi inte heller planera för något. Vi måste få någon sorts svar från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Tidigare i år meddelade regeringen sin öppningsplan. Då pratades det om att vi skulle gå in i "steg fyra" i september. Deltagarbegränsningar skulle med andra ord försvinna, såvida smittspridningen tillät det.

Ser du det som orealistiskt att släppa upp för fullt i september?

– Jag ser det inte som orealistiskt. Däremot är inte smittläget riktigt där, så man kan släppa helt fritt. Vi hoppas att vi ganska snart kommer till det läget, säger Enquist och fortsätter:

– Men jag tror man hade hoppats att fler skulle vara vaccinerade. Vi är lite bakom Danmark, och ungefär som genomsnittet i Europa. Å andra sidan finns det flera länder i Europa som har släppt in uppemot 50 000 på läktarna. Det är otroligt svårt att begripa vilka grunder man tar olika beslut på. 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: