Kräver ekonomisk topp-5 av AIK, Djurgården och Hammarby
IFK Norrköping överpresterar och Hammarby underpresterar.
I alla fall om man tittar på FotbollDirekts genomgång över de allsvenska klubbarnas lönestrukturer.
Hur ska man egentligen ställa sig till siffrorna? Vad är rimligt att kräva av klubbarna?
– Över en 10-årsperiod borde alla tre Stockholmslag ligga som sämst topp fem i tabellen, säger Dan Persson, chefredaktör på Idrott & Samhälle.
Tidigare idag publicerade FotbollDirekt en genomgång som visade hur de allsvenska klubbarnas lönestrukturer ser ut. Förra året var Malmö FF, precis som förväntat, överlägsen etta i lönetabellen - men något som stack ut var att Hammarby låg på en klar andraplats. Trots att laget hamnade på en åttondeplats i tabellen 2020.
Ekonomi och resultat brukar ju som bekant hänga ihop, därför har FD kollat med Idrott & Samhälles chefredaktör Dan Persson, för att höra hur han ser på de allsvenska klubbarnas lönestrukturer.
– Generellt är det så att det finns en korrelation mellan omsättning och tabellplacering som ligger på 93 procent, för en valfri 10-årsperiod om vi pratar europeisk fotboll. Medan det på enstaka år kan vara extrema skillnader, där lag kan underprestera eller överprestera. När Leicester vann Premier League så skulle de egentligen inte kunnat vinna ligan, säger han.Persson har tagit del av den genomgång FD tidigare presenterat och ger här en kommentar.
– Hammarby underpresterade verkligen i fjol. De borde ha hamnat högre.
– Men det går egentligen inte att dra slutsatser på enstaka år. Det är så många andra faktorer, det kan vara allt ifrån tur till skadeläget, som kan påverka. Man ska vara försiktig med att göra det, säger han och fortsätter:
– Över tid däremot. Om det är något lag som presterar sämre än sin omsättning över tid finns det anledning att fundera kring hur strukturen ser ut i klubben.
Genomgången fokuserade på de allsvenska klubbarnas årsredovisningar mellan åren 2016-2020.
– Det är lite för lite. Det är klart att man får en indikation och man pekar i en viss riktning. Men man ska titta på en hel klubbs omsättning för att få en rättvis siffra. Klubbar som Malmö FF har ju råd med så mycket annat runt omkring. De har bättre fysteam, bättre träningsanläggningar, de har bättre träningsresor och de har mer stöd runt omkring - som tillsammans skapar bättre förutsättningar, säger Persson.
På samma sätt som det finns en 93-procentig korrelation mellan omsättning och resultat under en 10-årsperiod menar Dan Persson att siffran ligger omkring 80 procent för en 4-5-årsperiod.
– De som avviker ordentligt åt det negativa hållet - kring de måste man prata om management. Det är ledningsförmåga det handlar om. Då är det vd:n som i så fall ska bytas ut, inte tränaren, säger han.
Bland de svenska klubbarna finns det idag en tydlig hierarki. Klart är att storstadsklubbarna ligger högt uppe i de ekonomiska tabellerna.
– Tittar man på omsättning ligger Malmö FF i en placering för sig. Sen kommer Hammarby, AIK och Djurgården, säger Persson.
Ska man då kunna kräva att alla Stockholmslag hotar om topplaceringar inom de närmsta åren?
– Ja. Jag tycker att alla tre borde i genomsnitt ligga som sämst topp fem, under en 10-årsperiod. De har tillgång till en så stark ekonomi i sina upptagningsområden att de ska kunna ha den omsättning som gör att de hamnar där.
Den här artikeln handlar om: