Varnar för konsekvenser – allsvenska ståplatser kan bli problem

Allsvenskan har fått sin efterlängtade publik tillbaka. I alla fall till vis del.

SEF:s generalsekreterare Mats Enquist menar att direktiven för publik på utomhusarenor fortsatt är orättvisa. Samtidigt lyfter han ett varningens finger för trängseln som uppstått på vissa läktarsektioner under helgen.

– Ser man några ställen där det inte fungerat bra så är det klart det kan få konsekvenser för framtiden, säger Enquist.

Det inleddes med den målrika matchen mellan IFK Norrköping och Malmö FF i helgen. En betydligt större publik på de allsvenska arenorna igen. 

– Det första man känner är att det är en enorm lättnad att ha publik på läktarna igen. Sen är det inte bara okomplicerat. Det är mycket nytt, man ska komma tillbaka till rätt rutiner och man ska se till att hantera restriktioner rätt. Det är klart det är ett uppskruvat läge på många sätt. Samtidigt är man lite förvånad hur restriktionerna ser ut, så det är en mix av känslor, säger Mats Enquist och fortsätter:

– Men nummer ett, vi har publik på läktarna - fantastiskt!

I samband med den allsvenska återstarten skrev Enquist så här på Twitter:

"Så startar vi äntligen med publik! Dock glesa läktare på grund av striktare definitioner om avståndskrav. Smittoläget mycket lågt, och vi är utomhus. Men skärpta krav på hur distansering ska ske. Samtidigt får nu SJ köra fulla tåg, med alla stolar fyllda. Inomhus. Varför inte vi?"

Han utvecklar sina tankar:

– Det är väldigt oklara och olika bedömningar om vad man menar med distansering. Det är en av frågorna, varför man fortfarande bedömer bulkdistanseringen av publik på läktarna, på det sättet man gör?

– För här skärpte man bedömningen. Under superettantiden hade vi ett schackmönster som utgångspunkt, och det fungerade alldeles utmärkt. Men till Allsvenskan har man gjort en tuffare tolkning. Så man tappar mer publik.

– Om man vill ha säkerhetsavstånd kommer vi naturligtvis respektera det, men då vore det rimligt att det gällde på tåg, biografer, restauranger och så vidare. Och det verkar det inte göra. Där finns ett löpande frågetecken som vi försöker reda ut.

De som legat bakom de skärpta bedömningarna är Länsstyrelserna. Enquist menar att fotbollen särbehandlas - på ett negativt vis.

– Man har kommit fram till att smittspridningen är väldigt låg just nu, och därför släpper man på utomhusverksamheter - men utomhusverksamheter för att se på fotboll är det skärpta tillämpningar på hur man ska räkna distanseringen, säger Enquist.

Har ni fått en tydlig motivering?

– Nej. 

Har ni bett om en förklaring?

– Ja, och än så länge är det inget svar. 

Hur ser fortsättningen ut, kan det komma nya besked redan till nästa omgång?

– Det är svårt. Vi har egentligen inget nytt besked just nu. Vi ligger på för att få förklaringar och svar varför man gör på ett visst sätt. Om det finns några skäl bakom det hela, samtidigt är vi fullt upptagna med att spela matcher och se hur det fungerar. Och på de flesta arenor har det fungerat bra, men det finns några bitar vi fortfarande behöver slipa på tillämpningarna. 

Under helgens matcher kunde man se att vissa i publiken var mer noggranna med distanseringen än andra. På flera klacksektioner stod exempelvis många åskådare väldigt nära varandra.

– Det är ju en sån sak vi måste utvärdera. Varför blir det så och hur ska man hantera det? Det är klart det alltid kommer uppstå en del situationer man behöver fundera på. Det är folk som varit borta från fotbollen länge, framför allt på ståplatssidan som gör att vi får problem med distanseringen. Så det arbetas det på nu, säger Enquist.

Vet du om det kan leda till konsekvenser?

– Det bedöms ju på två ställen kan man säga. Dels gör vi vår egna bedömning, vi har våra matchdelegater ute som tittar. Och så får vi titta vad vi kan göra för åtgärder. Men sen finns det naturligtvis myndigheter, både Polisen och Länsstyrelsen, de gör också sina bedömningar, säger han och tillägger:

– Nu tror jag det övervägande har gått bra. Men ser man några ställen där det inte fungerat bra så är det klart det kan få konsekvenser för framtiden. Det får vi se helt enkelt. 


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: