Vill ta emot storpublik direkt – Djurgården vill inte göra som AIK
Om regeringens förslag om publikhöjning går igenom meddelar AIK att man kommer kunna ha en kapacitet på 14 000. Djurgården väljer däremot att avvakta med att kommunicera något, innan det kommer ett besked.
– Det finns så många olika varianter, så det skulle bara röra till det, säger Djurgårdens biljettansvarige Tomas af Geijerstam.
– Det skulle förvåna mig om man gjort ett sådant gediget arbete, och skickat ut förslaget på remiss, om man inte hade varit beredda att driva igenom det, säger AIK:s vice klubbdirektör Fredrik Söderberg.
Publikfrågan har gått fram och tillbaka under hela pandemin. Det senaste som sagts är att det kan bli aktuellt med 3000 personer på läktarna från och med 1 juli, men regeringen har även föreslagit ett ytterligare steg upp. Istället för maxtak för en hel arena kommer maxtaken att gällas per så kallad zon.
– Vi väntar på direktiv från regeringen, när det gäller färdiga direktiv kring hur man ska hantera tillstånd för offentliga tillställningar. Ett av förslagen som varit ute på remiss är ju att kunna erbjuda 3000 per sektion eller zon, säger AIK:s vice klubbdirektör Fredrik Söderberg och fortsätter:– Och då får man ju definiera vad en zon eller sektion är. Och då är det vissa kriterier som måste uppfyllas -bland annat att man har en egen entré, att man har en viss kapacitet i foajéer bakom, att man ska vara särskild från de andra sektionerna etcetera.
AIK har under veckan kommunicerat ut vad klubben skulle kunna ta in, om förslaget blir till verklighet.
– När vi ser över vår arenastruktur kan vi konstatera att vi har X antal zoner, med en total kapacitet på 14 000, säger Söderberg.
Djurgården väljer dock att inte kommunicera ut någon liknande siffra, innan ett besked har kommit.
– Det vet vi inte förrän vi fått svaret. Det kan vara allt mellan de 3000 det pratats om att man ska få ta in, sen ska det handla om hur mycket avstånd det ska vara. Är det en meter? Kan vi sitta sicksack på läktarna? Och så vidare. Så det är mycket vi behöver få svar på, säger biljettansvarig Tomas af Geijerstam.
Så ni kommer avvakta med att gå ut med en konkret siffra?
– Det finns så många olika varianter, så det skulle bara röra till det. Vi väntar på förutsättningarna och så fort vi fått förutsättningarna ska vi sätta oss ner och titta på vad det innebär.
Och med en knapp vecka kvar till den allsvenska återstarten återstår det ont om tid. Därför är det viktigt att ett besked kommer så fort som möjligt.
– Senast jag hörde från SEF är att det förväntas komma ett besked på måndag eftermiddag, säger Fredrik Söderberg.
Vad tror du det blir för besked?
– Jag vågar inte ens spekulera faktiskt. Det enda jag kan konstatera är att det skulle förvåna mig om man gjort ett sådant gediget arbete, och skickat ut förslaget på remiss, om man inte hade väldigt torrt på fötterna och vara beredda på att driva igenom det. Jag är försiktigt hoppfull, om jag säger så.
Om det inte skulle gå igenom, är det ändå 3000 som gäller för matcherna i juli?
– Det skulle vara konstigt om man ändrade det superdrastiskt. Det naturliga hade i så fall varit att de gick tillbaka till det som sades från början - alltså en öppning till 3000 från 1 juli.
Även om Djurgården inte kommunicerat ut någon konkret siffra på vad man skulle kunna ta in, om regeringens förslag går igenom, menar man ändå att man är förberedda.
– Ja, absolut. Vi har suttit med Stockholm Live och ritat olika scenarion. Men det handlar också om att vi inte vet vad det blir. Vi sitter fortfarande och gissar lite. Vi måste ha det slutgiltiga svaret innan vi kan sätta något exakt hur vi ska göra, säger Tomas af Geijerstam och tillägger:
– Vi hoppas få svar tidigt nästa vecka så vi hinner med. För det är tajt med tid.
Den här artikeln handlar om: