Succéklubbens dilemma – ingen arena i allsvenskan: “Blir oerhört pinsamt”

Senaste gången Jönköpings Södra var i allsvenskan var 1969 – nästa år kan det bli comeback i högsta serien. Men går J-Södra upp i allsvenskan så står man utan arena. Upprustningen av Stadsparksvallen i Jönköping räcker inte för att motsvara allsvenska arenakrav.
– Det skulle bli oerhört pinsamt för kommunen om det blir så, det är det redan i fotbollskretsar, säger J-Södras ordförande Sune Lantz till FotbollDirekt.se. 

Jönköpings Södra leder superettan, trots en förlust i går mot Varberg (0-2). Innan dess fem raka segrar i superettan för J-Södra, som även på förhand haft ett starkt favoritskap i årets serie.

Men skulle klubben ta steget upp i allsvenskan så blir det problem. Redan i år har J-Södra dispens för att spela sina hemmamatcher i superettan på hemmarenan Stadsparksvallen.

Efter att ha drivit frågan om en ny arena i staden sedan 2009 så fick klubben tummen ner av kommunstyrelsen i Jönköping strax före jul. Inget nybygge.

Däremot så kom sedan i februari ett besked från kommunstyrelsen att Stadsparksvallen ska rustas upp efter säsongen, till en kostnad av 46,3 miljoner kronor. Något som gav dispens för årets säsong. Men den upprustning kommunen beslutat om möter bara arenakraven för superettan – inte för allsvenskan.

En utredning är på gång kring en ny arena i Jönköping, och den ska vara klar i juni. J-Södras ordförande Sune Lantz säger sig inte veta något om hur det går med utredningen.

– Jag vet inte så mycket, vi har inte hört något om hur det går. Det bekymrar oss väldeliga. Den glädjen vi känner över att det går bra sportsligt, den förtas lite av det här, säger Lantz till FD.

– Vi var glada att vi fick dispensen. Då pustade man ut. Men det förbyttes ganska snabbt till funderingar kring hur det ska bli nästa år. Jag skojade om det här med någon journalist nyligen, att om vi går upp så får vi ordna en annons; “Sökes: Spelplats – Finnes: Allsvenskt fotbollslag”. Och jag tror att de flesta kommuner gärna skulle ta emot ett fotbollslag i landets högsta division.

Och så kan det faktiskt bli – oavsett allsvenskan eller ej så ser J-Södra ut att få inleda nästa säsong på en reservarena.

– Vi har försökt få det här med ombyggnaden till att kunna genomföras under vintern, men Tekniska kontoret på Jönköpings kommun säger att det kommer ta mellan oktober i år och juni 2016 att få det klart. Om planen håller vill säga. Om inte så tar det ännu längre tid.

– Att då spela någon annanstans i en inledning skulle innebära minskade intäkter på minst fem miljoner för superettan. Och är det i allsvenskan, då är det spela på en helt annan ort. Då är det minskade intäkter på tio miljoner.

Än så länge finns bara lösa tankar på var man skulle kunna spela någonstans om man gick upp i allsvenskan och Stadsparksvallen inte är godkänd.

– Närliggande orter som det skulle kunna är Borås, Växjö och Linköping. Vi har tio mil till Borås, tolv mil till Växjö, elva mil till Linköping, fast den arenan vet jag inte om den är godkänd för allsvenskan. Men det spelas ju damallsvensk fotboll där så…

– Men jag vet inte hur vi ska kunna genomföra något sådant utan att vi får ekonomisk kompensation för det inkomstbortfall det skulle innebära.

Förbundet är annars behjälpligt med dispenser om man kan visa upp planer för framtiden, finns det några signaler om att det skulle kunna gå här också?

– Det är tveksamt. Jag håller med dig, förbundet vill ju hjälpa till. Men den stora frågan, det är säkerheten. Det är ett område man inte kan tulla på. Det är en helt annan dignitet på bortaklackarna i allsvenskan med allt vad det innebär. Sedan är det helt andra krav på utrymmen för media, men även kring hospitality-utrymmen och sådant.

En ombyggnad enligt kommunens förslag kommer inte att lyfta Stadsparksvallen i något av ovanstående avseenden, säger Lantz.

– Nej, inte vad vi sett nu. Och även med den här lösningen som erbjuds nu så kan man ställa sig frågande till säkerhetsfrågan. För även om det är lite “lugnare” i superettan så är arenan egentligen inte anpassad för elitfotboll säkerhetsmässigt.

Kostnaderna för att bygga en arena som håller i allsvenskan är långt mycket högre än de 46,3 miljoner som är säkrade. Sune Lantz tror att det skulle krävas åtminstone 100 miljoner till.

– Vi hade ett projekt vi höll på med som beräknades till runt 200 miljoner. Skulle man försöka göra en försiktig bedömning på något sätt, så 100-150 miljoner. Mycket billigare än så är det svårt att få det. Nu är det en lekmannabedömning, men allt det underlag vi samlat in pekar mot det. Det tenderar också att bli dyrare när kommunen ska göra offentliga upphandlingar.

Om J-Södra skulle gå upp i allsvenskan i höst och då stå utan arena så kommer trycket på politikerna bli stort alldeles av sig själv, tror Lantz. Att det blir pinsamt för ansvariga politiker när ett allsvenskt kontrakt är klart, med en bred rikstäckande medieuppmärksamhet som följd.

– Det blir oerhört pinsamt. Det är det redan i fotbollskretsar, när man får frågan av kollegor från klubbar i andra städer så undrar de ju hur vi kan ha det så här i en så stor kommun. Jag tror inte den här problematiken finns kvar någon annanstans längre, nu har ju även Falkenberg fått klart med en arena även om den saknar kortsideläktare. Det är ett par klubbar i superettan också som får brottas med det men på en mindre nivå.

– Men det här är en av landets största kommuner, en kommun som har idéer om att expandera, man ska bygga järnväg och stora visioner om att bli en knutpunkt med den nya Götalandsbanan. Men på det här området är det något helt annat.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: