Hammarbys plan för säsongskorten 2021
Hammarby kan nu visa upp en ny plan för säsongskortsinnehavare.
Bajen kommer nu i ett första skede med extra respit och förlänger förnyelseperioden till i januari.
Samtidigt riskerar Hammarby en smäll på åtta miljoner kronor för innehavare som inte valt att efterskänka sina säsongskort.
– Vanligtvis har vi startat upp förnyelseperioden ungefär nu, en liten bit efter att säsongen normalt brukar avslutas i november. Vi har valt att skjuta upp det till mitten av januari, säger vice vd Markus Nilsson.
Det är inte länge sedan som Malmö FF utvidgade för säsongskortsanvändare och tidsutrymmet för att förnya. MFF:s vd Niclas Carlnén meddelade beslutet på grund av pågående samhällskris.
”Alla ska vara säkra på att de kan få tillbaka pengarna eller se match”, sade MFF:s vd Niclas Carlnén.
Vd:n redogjorde för hur allt nu går ut på att få folk att våga handla säsongskort.
Hammarby hade klart flest sålda säsongskort inför den här säsongen, över 16 000. Nu är frågan om det är möjligt för Bajen att nå sådana höjder igen?
Hammarbys vice vd Markus Nilsson beskriver nu hur man tänker inför 2021. Vanligtvis drar förnyelseperioden av säsongskort igång ungefär vid den här tiden. Nu flyttas den fram två månader.
– Man behöver hålla olika tankar i huvudet samtidigt: Dels har vi valt att skjuta på försäljningsprocessen. För vi tror att vi själva och människor generellt kommer veta mer om läget i samhället, med corona och vaccin och sådant, i mitten av januari, än vad vi vet nu. Det tror vi förhoppningsvis kommer ha en positiv påverkan på försäljningen. Mer positiv än negativ inverkan, säger Markus Nilsson och fortsätter:
– Den andra delen är hur vi budgeterar eller har för prognos. Där jobbar vi utifrån olika scenarion. Vi tror att om det blir en vanlig säsong, som det skulle kunna bli, då tror vi att intresset är hyfsat intakt fortfarande. Även om det alltid fluktuerar lite från år till år. Sedan finns det en massa tänkbara scenarion. Reducerad publik delar av säsongen, hela säsongen eller precis som i år, att det inte blir någon publik alls. Förhoppningsvis vet man mer om det i januari.
– Sedan kan det vara frågor om prissättning. Som det ser ut nu kommer vi behålla en ordinarie prissättning. Men istället vara mer proaktiva i vår kommunikation. Vad händer om jag inte får gå på en match, utifrån corona?
– Det här har aldrig varit en fråga tidigare. Det är väl få eller ingen match de senaste åren som spelats utan publik tidigare. Det fanns ingen kommunikation förberedd i våras när hela virusvågen drog in. Det kan man göra på ett tydligare sätt innan, att man kan få tillbaka pengar, att man vet vad som gäller. Så det är i grova drag hur vi resonerar. Hålla det så intakt som möjligt, men tydlig kommunikation.
En del klubbar har planer på ett slags månadsabonnemang, ungefär som ett gymkort. Är det något ni diskuterat?
– Det pågår en diskussion inom SEF i den frågan. Det finns ett IT-projekt inom SEF, med deras IT-system. Så de frågorna är vi med och diskuterar. Det finns i dagsläget ingen färdig lösning med AXS som är SEF-klubbarnas biljettpartner. Däremot finns det varianter ute i Europa. FC Köpenhamn har till exempel en variant där man prenumerera på sin plats, och sedan villkor att säga upp det. Så det är lite mer flexibelt än ett fast säsongskort. Så den tanken har vi med oss, till 2021 finns det inte systemstöd för det.
Men allt handlar inte om 2021, det finns fortfarande en risk för att ekonomin i år förvärras för Hammarby.
12 500 säsongskortsinnehavare av drygt 16 000 har avsagt sig ekonomiska anspråk, detta via kampanjen "Vi ses snart igen". Men återstår alltså ännu cirka 3 500 som inte gjort det. Det är stora pengar det handlar om, utifall att alla dessa skulle vilja ha sina pengar. Runt åtta miljoner kronor i ett worst case scenario.
– Man kan säga att de här drygt 12 500, de har har aktivt valt att inte begära återbetalning. De 3 500 som återstår kan nu i slutet av november-början av december komma att kräva återbetalning, de kommer att få utskick om det. Men det måste de ju inte göra. Kampanjen har mer varit att man aktivt manifesterat sitt stöd genom att stå kvar, men det kan också vara så att det finns de som fortfarande väljer att stå kvar, bara utan att ha deltagit i kampanjen.
– Så då får vi se hur många av dem som eventuellt också står kvar, även om de inte engagerat sig i kampanjen. Vi har väl en tro på att en del av dessa inte kommer kräva pengarna tillbaka. Det kommer vara en deadline på det här i början på december, och efter det vet vi mer om hur många det rör sig om.
Att det är 12 500 som ändå gjort det aktiva valet redan nu, det måste vara fantastiskt att ha med sig...
– Ja det är helt otroligt. Man ska förstå hur mycket pengar det är värt för klubben. Hade det inte varit så, då hade vi inte haft några sköna år framför oss kan jag säga. Snittpriset på ett säsongskort ligger på 2 200-2 300 kronor, så det är bara att räkna bakåt på det.
Det blir hypotetiskt, men om vi skulle ha ett helt publiklöst 2021 precis som i år, finns den viljan hos folk att stå kvar ett år till?
– Rent spekulativt kan man tänka att det blir en större fråga för den enskilda individens privatekonomi, det är ändå ett par tusenlappar. Den aspekten kanske är lite större nästa år. Men stödet och lojaliteten gentemot klubben, den förändras inte ur den aspekten. Sedan är frågan hur stor benägenheten att inte betala för något man inte får, det är svårt att spekulera i.
– Om vi kommer ur den här säsongen på ett bra sätt, genom stöd från supportrar, sponsorer, permitteringar och statligt stöd... då minskar krisstämpeln. Det är ju så: Ju mer kris desto mer angelägna blir folk om att hjälpa till. Det blir nästan relativt, ju mindre kris desto lägre grad av stöttning behövs.
Har det här året blivit en slags temperaturmätare på hur stort stöd ni faktiskt har?
– Ja men lite så. Men det går inte att mäta i att vi bara har en massa säsongskortsinnehavare som står kvar. Och det är väl mänskligt och naturligt på något sätt, att när det går bra och allt är normalt... det blir inte på samma sätt, att man behöver visa stödet. Det blir viktigt på andra sätt, att man går på matcherna, att man visar klubbfärgerna. Men här blir det verkligen handling på ett annat sätt. Så det är mer två olika sätt att visa stöd.
Hammarby väntar precis som andra allsvenska klubbar på ett statligt stöd från regeringen, där pengar väntas komma till klubbarna i nästa vecka.
När det förra stödet kom så tilldelades Hammarby åtta miljoner kronor, alltså motsvarande vad man teoretiskt skulle kunna tappa på de där 3 500 säsongskortsinnehavarna.
Nu kan det bli en större summa. Det är pengar som blir en ren bonus.
– Vi tror väl att det blir en slant till den här gången, vi fick åtta miljoner senast och vi tror det blir lite mer nu. Det är välkommet, men det är inget som man kunde ha med i den ekonomiska planeringen, utan det får vi bara se som ett extra tillskott.
Den här artikeln handlar om: