Köpglada klubbar behöver inte straffas med mindre pengar

En miljard kronor ska betalas ut som krisstöd till idrotten. Regeringen vill se att klubbar som värvar spelare ska få mindre pengar än de som inte gjort det. Nu är Riksidrottsförbundet klara med kriterierna för hur pengarna ska fördelas. Det kommer främst an på SvFF att tolka kriterierna: 
– Det här är jag helt övertygad om att SvFF kommer klara alldeles utmärkt, säger RF:s ordförande Björn Eriksson. 


Regeringen betalade i somras ut krisstöd till idrotten om 500 miljoner, för att motverka de ekonomiska följderna av covid-19. För allsvenskans del landade det på drygt 65 miljoner kronor, att fördela över de 16 klubbar. I superettan handlade det om drygt 7,7 miljoner. 

Nu ska ett nytt krispaket sjösättas och då är det 1 miljard kronor som ska fördelas ut till idrotten. Och inför detta så har regeringen kommit med uttalanden om idrottsklubbar som värvat spelare under pandemin. Dessa kan komma att få mindre pengar den här gången.
– Det här ska hjälpa föreningar som behöver det. Det ska inte vara en bonus för att till exempel värva spelare, sade kulturminister Amanda Lind (MP) förra veckan.

Riksidrottsförbundet (RF) har precis som vid förra krispaketet i uppdrag att formulera kriterier för hur pengarna ska fördelas. Det arbetet slutfördes idag, berättar RF:s ordförande Björn Eriksson. I mångt och mycket så vilar det på samma grund som förra gången.
– Ja det kan man nog säga. Det är det gamla systemet i allt väsentligt. Med det tillägget att det är två områden vi på uppdrag av regeringen pekat ut den här gången. Det första är att utbetalningarna inte ska förstärka grundläggande olikheter, och det speciellt i lagidrotter. Damdelen är betydligt svagare i sin konstruktion än herrdelen exempelvis. Det är en riktlinje, säger han till FotbollDirekt och fortsätter: 

– Sedan vill man från de som ger ut pengarna, alltså det politiska systemet: Att det här inte ska gå till överdådiga spelarköp. Vi kommer premiera de som inte gjort det i första hand. 

Samtidigt är det fortfarande upp till fotbollen att fördela ut pengarna - när väl fotbollens del av kakan är bestämd så kommer inte RF lägga sig i fördelningen klubbarna emellan. 
– I det här fallet bestämmer först RF hur mycket pengar som ska gå till elitverksamheten i exempelvis fotboll och hockey. Den summan får SvFF  administrera för fotbollens räkning. Där är kunskapen god om hur det ser ut i klubbarna, och vi har full tilltro till deras kunskap och insikt om situationen. 

Det blir upp till specialidrottsförbunden att göra en tolkning av kriterierna?
– Så kan du uttrycka saken. Både de och vi är medvetna om situationen. Vi tycker själva att överlevnad och ansvarsfull hantering av ekonomin är en viktig del i det här och vi vet att SvFF i fotbollens fall tycker likadant. Där är jag inte ett dugg orolig. 

– Det här är jag helt övertygad om att SvFF kommer klara alldeles utmärkt. Sedan när de är klara så kommer de lägga ett förslag tillbaka till oss, så får vi titta på det. Det är ju först när ansökningarna kommit in som vi kan ta ställning.

Just delen om att klubbar som värvat stort ska få mindre stöd har annars fått stor uppmärksamhet. 
– Nu handlar det om att belöna dem som skött det bra snarare än att bestraffa dem som inte skött det bra. Men i grunden handlar det om att om vi står inför konkurshot i många föreningar. Det är på samma sätt som i näringslivet, om ett företag som permitterat sina anställda samtidigt delar ut pengar till sina aktieägare, då ska inte företaget få del av regeringens stöd. 

Det är många klubbar som gjort värvningar med hjälp av externt kapital, känner du att det går att likställa med aktieutdelningar från företag? 
– Jag är medveten om att det förhåller sig på det viset. Men i det är fallet anser inte vi att det är så intressant varifrån pengarna kommer, utan att man spenderar pengar på det sättet är det centrala.

Ansökningarna till RF kan komma in redan innan veckan är slut, säger RF:s ordförande.
– Vi är klara med regelsystemet. Jag tror själva ansökningen kommer öppna 9 oktober, då får vi se hur mycket som kommer in, hur mycket pengar som begärs till elitverksamheten. Det är tio dagar som man har på sig att söka. Då ser vi totalsumman. Då tar det ett tag att bena ut, hur mycket ska gå ut till var och en.

– Det återstår att se vad som kommer in. Man kan jämföra med förra gången pengarna skulle betalas ut, i somras. Behovsbilden förra gången var ungefär 1,3 miljarder. Och vi kunde bara ge ut 500 miljoner. Så ungefär 40 procent av behovet var. Vi får se hur mycket det blir den här gången. 



Elvan - omgång 23:

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: