SEF:s besked till FHM – kan starta publikstegring direkt

I helgen spelades stormatchen mellan Bröndby och FC Köpenhamn inför 3 000 supportrar. Nu kan FotbollDirekt berätta att SEF och SvFF delgivit FHM hur en svensk publikstegring skulle se ut – men än så länge är det tyst från myndigheten.
– Vi är så väl förberedda så när diskussionen väl är igång är det bara att köra, säger SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson till FotbollDirekt.

I Sverige är det ännu inte tillåtet med publik på de allsvenska matcherna – men i Danmark har man nu börjat släppa in supportrar på läktarna igen. I söndagens Köpenhamnsderby fick 3 000 Bröndby-anhängare se matchen på plats.

Svenska Fotbollsförbundet och Svensk Elitfotboll har noga följt utvecklingen i grannlandet och hämtar också inspiration från de återkommande European Leauge-mötena som hålls med, i stort sett, samtliga europeiska fotbollsnationer varje vecka.

Och enligt uppgifter till FotbollDirekt så är nu SvFF och SEF redo att påbörja en publikstegring om bara ett positivt besked lämnas från Folkhälsomyndigheten. 

Förbundet och SEF anser nämligen att man befinner sig i den nedre delen av fas fyra för tillfället. Fas ett och två gällde bara träning medan fas tre, fyra och fem rör matchspel. Målet med fas fyra är ”genomförande av tävlingsmatcher med ett begränsat publikantal”.

SvFF och SEF har också skickat in ett detaljerat protokoll till FHM kring hur publikstegringen skulle kunna se ut och där ingår flera olika alternativ - bland annat finns det en diskussion kring ståplats eller inte, om det bara ska vara tillåtet med hemmapublik till en början och så vidare.

Än så länge har fotbollen inte fått någon återkoppling från myndigheten eller politiker kring det dokument som är inskickat. SvFF och SEF hoppas dock att utvecklingen i Danmark ska kunna användas som argument gentemot FHM.

På frågan hur SEF arbetar med publikstegring för tillfället svarar Lars-Christer Olsson att man är väl förberedda men att man sitter lugnt i båten samt samlar information.

– För tillfället finns det inget som tyder på att Folkhälsomyndigheten tänker öppna upp för större folksamlingar och därför avvaktar vi och ser vad som händer. Tajmingen känns inte rätt just nu och vi har inte resonerat kring att ta upp en diskussion. Vi är så väl förberedda så när diskussionen väl är igång är det bara att köra, säger han och fortsätter:

– Sedan måste det hända lite mer internationellt för att det ska vara någon mening med att ta upp en diskussion. Vi kör lite samma angreppssätt som i våras så just nu samordnar vi kunskap mellan ligorna och hur man hanterar frågorna.

Om/när ett klartecken kommer så återstår emellertid ett par veckor av förberedelsetid. Enligt FotbollDirekts uppgifter vill nämligen fotbollsförbundet och SEF försäkra sig om att klubbar och supporterorganisationer känner sig involverade i beslutsprocessen - detta trots att SEF står redo att agera och redan vidtagit alla åtgärder för en återstart.

Simon Tengberg - Ola Gustavsson

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: