Kan tvingas rakt in i allsvenskan utan träningsmatcher

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson öppnar för en allsvensk start utan några förberedande  träningsmatcher. Skulle det innebära en ökad skaderisk för de allsvenska spelarna? Det tror inte MFF:s förre lagläkare Pär Herbertsson.
– Det finns inget som säger att skaderisken blir högre om man går in och spelar tävlingsmatcher direkt, säger han till FotbollDirekt.se.

På torsdagen flaggade Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson för att de allsvenska klubbarna kan behöva gå rakt in i tävlingssäsongen om Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om matchförbud håller i sig under en längre tid. 
– Klubbarna och förbund får böja sig för omständigheter som vi inte råder över. Idrotten får köra med en dubbelplanering. Det kan bli dags för tävlingsspel utan några särskilda förberedelser med träningsmatcher och liknande. Det är väl bland annat något som har diskuterats inom NHL, sa Björn Eriksson till Sportbladet.

– Att gå rakt in och spela tävlingsmatcher är nog något vi kan få bita i. Det finns inga normala förutsättningar att hänvisa till för idrotten. Vi måste acceptera att pandemin ställer till det för oss.


Om det scenario som Björn Eriksson målar upp blir verklighet skulle det kunna innebära att de allsvenska lagen går in i en seriepremiär med inga träningsmatcher alls under bältet på en väldigt lång tid. 

BK Häcken mot Utsikten den 28 mars är den (oss veterligen) senaste träningsmatchen som spelats med en allsvensk aktör inblandad.
Om allsvenskan kan dra i gång som planerat i början av juni - vilket ingen tror på - är det för merparten av klubbarna mer än tre månader utan matchspel. Med all sannolikhet blir det snarare fyra-fem månader. En situation som flertalet klubbrepresentanter menat att de inte vill hamna i.

En farhåga är skaderisken – men där kommer Malmö FF:s tidigare lagläkare Pär Herbertsson med lugnande, om än spekulativa besked.
– Det finns inget som säger att skaderisken blir högre om man går in och spelar tävlingsmatcher direkt. Det är klart att spelarna är mer tända inför en tävlingsmatch än en träningsmatch men det behöver inte vara så stor skillnad i tempo, säger han och fortsätter:

– Om alla är på samma nivå och ingen spelat några träningsmatcher innan så borde alla ha samma tempo i kroppen. Skadorna kommer till när vissa lag ligger efter och inte kommit upp i samma tempo som motståndarna.

Du tror inte skaderisken kommer öka även om klubbarna inte spelat några försäsongsmatcher på över tre månader?
– Det finns inget som säger att skaderisken blir högre om man går in och spelar tävlingsmatcher direkt. Träningsmatcherna är nog mer till för att få ihop laget än att minimera skaderisken och ligger alla i samma fas tempomässigt tror jag inte att det kommer göra så stor skillnad, men det är bara spekulationer från min sida.

Ur en medicinsk synvinkel är det snarare ett tajt spelschema som kan utgöra ett problem – i synnerhet om även ett Europakval ska pressas in i sommar, menar Pär Herbertsson. 
– Du ska helst ha tre träningar mellan varje match, annars ökar skaderisken med upp mot 20 procent och spelarna riskerar att få problem med överbelastningsskador. Det är såklart jätteviktigt att det finns utrymme för återhämtning.

Tror du det finns en risk att spelarnas väl och ve glöms bort lite i allt det här?
– Nja det vet jag inte, så länge det finns bra tränare och ett medicinska team så finns det nog ingen större risk men visst kan det bli ett problem för dem som inte har det. Men generellt så är vi för professionella för att glömma bort det där. 



 PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?

En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.

Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunesAcastSpotify


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: