Hjälp på gång till allsvenskan – psykisk ohälsa ska kartläggas
– Vi vill med den här studien titta på psykisk ohälsa, säger Beatrice Clarke, ansvarig för hållbarhet och samhällsengagemang på Svensk Elitfotboll.
Allt fler fotbollsspelare väljer att gå ut och prata om psykisk ohälsa inom fotbollen.
En av dessa är IFK Norrköpings stjärna Simon Thern som själv haft en jobbig tid.
– Jag kände att det var viktigt för mig att när jag var mitt i skiten att säga hur det låg till. Det är klart att det är en process att bli frisk eller bättre i det här, den processen är jäkligt lång och kommer kanske pågå i flera år för mig, säger Simon Thern till podcasten Lundh.
– Jag pratar om saker som jag själv tycker är jäkligt jobbiga, som jag har varit igenom och som jag fortfarande processar. Min förhoppning är att det kan hjälpa människor, både fotbollsspelare men också vanliga människor, det kan vara kvinnor som män, att man vågar sträcka ut handen och säga att man behöver hjälp.
I dag kommer glädjande nyheter från föreningen Svensk Elitfotboll (Sef) som ingått ett avtal med Karolinska Institutet för att ta reda på hur utbrett problemet är inom fotbollen.
"Svensk Elitfotboll började redan 2019 samtala med Karolinska Institutet och Centrum för psykiatriforskning. Under inledningen av 2020 kom de båda parterna fram till att samarbeta för att kartlägga psykisk ohälsa i elitklubbar i fotboll. Tanken är att efter genomförd inventering tillsätta metoder samt utbildning för att förebygga psykisk ohälsa i elitfotbollen. Samarbetet möjliggörs tack vare finansiering av elitfotbollens huvudpartner Unibet", skriver Sef.
– Vi kommer bygga nätverk med professionella aktörer som kan arbeta med riktade insatser samt akuta insatser om så behövs, säger Beatrice Clarke.
Inventeringen av klubbarna kommer att genomföras hela vägen från P16 upp till A-trupp och vara till för alla spelare, ledare samt övrig personal. Utöver det så kommer Svensk Elitfotboll och KI att välja ut ett antal personer som ska djupintervjuas.
– Vi vill hela tiden utveckla vår fotboll och tillgodose klubbarna med de bästa metoderna samt utbildningarna. Vi ser även med allvar på att vi har spelare som ibland behöver extra stöd samt mår dåligt. Med Karolinska institutet och Centrum för psykiatriforskning kan vi nu på riktigt bygga bra förutsättningar för våra klubbar kring hur de kan hantera psykisk ohälsa, avslutar Beatrice Clarke.
Den här artikeln handlar om: