”Insamlingar kaffepengar – sänkta spelarlöner ger reell effekt”

Allsvenska klubbar kör insamlingskampanjer där supportrar ombeds hjälpa till ekonomiskt. Samtidigt är det få klubbar som gått ut med att sänkta spelarlöner och permitteringar. Den ekonomiska effekten av kampanjerna är noll jämfört med vad sänkta spelarlöner ger. Det säger finansexperten Dan Persson – som ändå försvarar supporterinsamlingar: 
– Jag tycker klubbarna gör helt rätt, jag hade gjort samma sak. Man försöker hålla uppe en buzz när det inte spelas matcher. Men pengamässigt är det ju kaffepengar, sänkta spelarlöner är det som ger reell effekt, säger Persson till FotbollDirekt.se. 

En majoritet av de allsvenska klubbarna har gått ut med olika kampanjer för ekonomisk stöttning under coronakrisen. Men få klubbar har gått ut med sänkta spelarlöner. FotbollDirekts Patrick Ekwall skrev i helgen en uppmärksammad krönika där han uppmanade spelarna att gå i fronten och sänka sina löner:

 ”Jag tycker det är smått provocerande att ta del av hur fansen ska ta smällen, samtidigt som jag inte hör ett knyst från spelarhåll om att de gärna hjälper till” skrev Ekwall. 

Sedan dess har FotbollDirekt avslöjat att Elfsborg blir första klubb med sänkta spelarlöner, ett åtgärdspaket som sparar klubben miljonbelopp enligt våra uppgifter. AIK har gått ut med att man genomför korttidspermitteringar.

Och den ekonomiska effekten är långt mycket större av sådana åtgärder, större än vad insamlingskampanjer någonsin kan ge - det säger finansexperten Dan Persson. 

Ett exempel: Hammarby har enligt senaste årsredovisningen ungefär 100 miljoner kronor i personalkostnader, inklusive sociala avgifter. Lönesänkningar på 25 procent i personalen skulle spara runt två miljoner på en månad, kontra de dryga 450 000 som hittills samlats in via klubbens insamling (enligt senaste uppdateringen).


Det ser ungefär likadant ut i de andra klubbarna, där många lagt sig på en nivå om Swish för 50 kronor per person i sina kampanjer. De har visserligen något olika upplägg allihop, och de flesta insamlingarna är bara några dagar gamla. Men att de i långa loppet ska kunna ge i närheten av samma effekt som sänkta spelarlöner i några månader håller Dan Persson för helt osannolikt.
– På en omsättning på 200 miljoner som till exempel Hammarby har så är 400 000... två promille, det är ingenting. Min tes är att insamlingarna bara handlar om att behålla ett emotionellt engagemang till klubbarna, ett slags aktivitet för att hålla någonting igång när inga matcher spelas. Det är ingen ekonomisk räddning direkt, säger han och fortsätter:

– Gör man dessutom som AIK fel och skickar signaler om kris alldeles i onödan... det kan omöjligen vara någon kris redan nu. Det handlar om att kommunicera det rätt. Börjar vi däremot se att det inte blir någon fotboll i sommar heller, då är det ett annat läge. 

Det handlar om att sluta leden? 
– Ja precis. Nu samlar vi rörelsen. En typ av relationsspsykologi - som i och för sig är klokt av klubbarna - som gör att de har en än starkare relation när biljetter väl ska börja betalas när serien är igång. Man försöker hålla uppe en buzz när det inte spelas matcher... men pengamässigt är det ju kaffepengar. 

Det är än så länge få klubbar som åtminstone utåt kommunicerat kring lönesänkningar och permitteringar... borde inte klubbarna ha börjat i den änden, och sedan därefter rullat ut insamlingskampanier?
– Jag hade gjort likadant som klubbarna gör nu, jag tycker det är bra åtgärder. Alltså jag ser inget fel alls i att gå ut med insamlingar. Men de två sakerna är helt frikopplat från varandra, och så länge man bara kommunicerar tydligt att det är så, då är det helt okej tycker jag. Lönesänkningar och permitteringar... det är riktiga pengar. För klubbarna i allsvenskan handlar det här om uppskjutna intäkter, klubbarna har ju teoretiskt inte förlorat en spänn. Kommer allsvenskan igång igen så tar man ju igen det. 

– Matchdagsintäkterna står för 40 procent av omsättning för de flesta klubbarna. Får man ett långsiktigt tapp på 20 procent av matchdagsintäkterna som helhet, då motsvarar det för till exempel Hammarby med deras totala omsättning ungefär 16 miljoner. Men du har en del mindre kostnader också under perioden utan matcher, så säg netto 10 miljoner. Det ska de klara med permitteringar och sänkta spelarlöner under två månader.

Dan Persson ser däremot oroligt på andra delar i verksamheten för allsvenska klubbar. En senarelagd seriestart är ingenting mot vad som kan vänta i långa loppet.
– Jag är mer bekymrad över den långa effekten, vad händer med transferpriserna i Europa. Sverige är så långt ned i näringskedjan, vi har ingen påverkan. Dunkar de ner övergångspriserna med 20-30 procent, då får det stora konsekvenser över lång tid. 

Svårt att ta igen de intäkterna någon annanstans?
– Ja eftersom allsvenskan är rankad runt 20:e plats i Europa, så är ju en del av affären att köpa in unga spelare billigt, förädla dem och de som lyckas bra kan man sälja till högre nivåer. Medan man på högre nivå köper färdigt. Så nedgången drabbar allsvenskan mycket högre än Premier League, det slår mot de lågt rankade ligorna som har talangutvecklingen som en del av affären.

Dan Persson tror emellertid att intäkterna torde komma in snabbt om allsvenskan kommer igång som planerat i maj-juni. Även om han inte köper att det uppdämda behovet av att se fotboll nödvändigtvis behöver göra att premiäromgångarna blir fullsatta överallt. 
– Man kan ju tänka sig att det kommer bli stora siffror, men finns det kvar rädsla i samhället att den här typen av större event skapar risk för virusspridning, så kommer nog en del stanna hemma. Det återstår att se hur pass stor den effekten blir. 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: