“Vi är inställda på fotboll inför publik – har hög beredskap”

Coronaviruset sprider sig.Folkhälsomyndigheten höjer riskgraden i Sverige till mycket hög – oron för att svenska fotbollsmatcher ska ställas in är nu stor. Men inga besked om något annat än spel som vanligt:

– Vi tycker att vi har så hög beredskap som krävs. Tills myndigheterna säger något annat så är vi inställda på fotboll inför publik som vanligt, säger Lars-Christer Olsson från Sef och förbundet till FotbollDirekt.se. 

60 nya fall av coronaviruset i Sverige i dag – Folkhälsomyndigheten ökar nu riskbedömningen för allmän spridning i Sverige till “mycket hög”. Vid en pressträff i dag så berättades detta. Det bekräftades också att man diskuterar med regeringen om hur man ska hantera evenemang.

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, sade vid pressträffen att man för dialog med regeringen om avgränsningar vid större evenemang.
– Varje evenemang måste bedömas efter sina förutsättningar, sade Carlson. 

Fotbollen runt om i Europa har redan påverkats av coronavirusets utbredning. I flera länder så är beslut tagna om spel utan publik, som exempelvis den danska. Medan ytterligare länder, som Italien, stoppat spel helt och hållet. 

Hur blir det i Sverige? Blir det allsvenskt spel, isåfall med eller utan publik, hur påverkas svenska cupen i helgen?

Lars-Christer Olsson, ordförande i Sef och andra vice ordförande i förbundet, bekräftar det FotbollDirekt skrev i går - att en speciell grupp tillsatts för att hantera frågan om coronaviruset.
– Den gruppen som finns är sammansatt av Sef och förbundet. Vi tycker att vi har så hög beredskap som krävs. Utöver det så finns det inte så mycket annat att göra. Vi har inte hört något annat än att vi kan spela som vanligt, inför publik, säger Olsson till FotbollDirekt.se. 

 –Att försöka organisera sig utefter spekulationer, det är omöjligt. Vi, som alla andra svenska medborgare, kommer naturligtvis rätta oss efter det som myndigheterna sätter upp. 

Har ni kontakt med myndigheter utanför fotbollen? 
– Nej det har vi inte. Vi tror att myndigheternas bedömning vilar på en total samhällsgrund. Om man nu kommer fram till att man ska begränsa antalet åskådare vid ett evenemang så kommer vi bli varse det. 

Däremot så låter Olssons kollega, Sef:s generalsekreterare Mats Enquist, meddela att en kontakt finns via Riksidrottsförbundet (RF). Även om man inte står i direktkontakt med Folkhälsomyndigheten så är RF det, och RF levererar konstant information om läget till specialidrottsförbunden, där fotbollen är ett. 

Har ni kontakter med medicinsk expertis? 
– Vi har en person utsedd av förbundet som översätter eventuella expertutlåtanden som kan vara svåra att tolka för lekmän. Så vi har en uppdatering av läget. 

Olsson konstaterar att Sef och förbundets inställning är "business as usual" så länge man inte får andra besked.
– Man får stå så länge man kan stå. Det är därför vi står upp. Vi planerar som om allt skulle fungera enligt ursprungliga planen. Kommer det myndighetsbeslut så tror vi att vi kan parera de på bästa möjliga sätt. Men vi kommer rätta oss efter direktiv.

– Man får vara beredd på att myndigheterna ändrar sina uppgifter om läget kontinuerligt. Det är snarare så att vi måste agera snabbt utifrån ändrade förutsättningar. Vi kan inte agera på sådant som skulle kunna hända.



Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: