PÅ FD: Efter Röslers kritik – förbundet öppnar för att ändra cupen-regler
Uwe Rösler kritiserar svenska cupens upplägg. MFF-tränaren är oförstående till att AIK fick möta Öster utomhus på Myresjöhus Arena, medan MFF fick möta samma lag på konstgräs i Tipshallen. Nu öppnar förbundet för en regeländring:
– Alla föreskrifter är föremål för omprövning. Det här är en sådan sak som säkert blir föremål för diskussion inför nästa år., säger tävlingskommitténs ordförande Christer Gustafsson till FotbollDirekt.se.
Malmö FF gick inte vidare från sin grupp i svenska cupen. Bland annat en skrällförlust mot Öster gjorde att storfavoriterna var borta från slutspelet. 1-2-förlust mot superettanlaget i matchen som spelades på konstgräs i Tipshallen i Växjö.
När det blev dags för kvartsfinal mot AIK så ville Öster spela även den matchen i Tipshallen, och inte på Myresjöhus Arena. Hybridgräset på arenan var inte redo för spel, menade Öster.
Växjöklubben sökte dispens hos förbundets tävlingskommitté, där man ville få till stånd en flytt av matchen till Tipshallen, samt även byta speldag. Det blev nej från tävlingskommittén. Enligt föreskrifterna för svenska cupen så ska en Sef-klubb (allsvenskan eller superettan) spela slutspelsmatcher i cupen på sin ordinarie arena.
I dag riktar Uwe Rösler kritik mot cupens upplägg:
– Jag är väldigt överraskad att det i en turnering finns två olika regler. En för gruppspelet och en för slutspelet. Enligt mig devalverar det hela svenska cupen och innebär att det inte är en rättvis tävling, säger MFF-tränaren till Kvällsposten.
– För mig devalverar det hela svenska cupen. Jag har förstått det som att man i Sverige vill höja statusen på cupen, med gruppspel och tävlingsmatcher redan innan allsvenskan startar. Men med två olika regler i samma turnering… Regler är regler. Du kan inte ändra dem.
Christer Gustafsson är ordförande i tävlingskommittén. Han hänvisar till föreskrifterna för svenska cupen:
– En anledning till att vi har det så är, att i gruppspelet deltar lag från lägre serier, och de har inte samma arenakrav på sig som elitföreningarna, säger han till FotbollDirekt.se.
– Så det är helt enkelt för att möjliggöra att de här lagen från lägre divisioner ska kunna delta i gruppspelet. Vi har ju haft många division 1- och till och med division 2-lag i gruppspelet.
Tvånget att spela på ordinarie arena gäller alltså bara för Sef-lagen. Det låter litegrann som att man när man klubbat föreskrifterna räknat bort att icke-elitlag skulle kunna ta sig till slutspel. Det står ingenting om att de behöver söka dispens för flytt i slutspel?
– Det gör det nog inte nej. Men visst, alla föreskrifter är föremål för omprövning. Det här är en sådan sak som säkert blir föremål för diskussion inför nästa år. Vi ser hela tiden över regelverket.
Ändra föreskrifterna kan göras smidigare än att ändra tävlingsbestämmelser i allsvenskan, säger han.
– Det går genom tävlingskommittén och ska sedan godkännas av förbundsstyrelsen. Men det behöver inte gå igenom förbundets representantskap, föreskrifterna är inga repskapsfrågor utan det ska endastgodkännas av förbundsstyrelsen, säger Christer Gustafsson.
Föreskrifterna för svenska cupen, Av 2 kap. 12:
För det fall ett SEF-lag är hemmalag i kvarts-, semi- eller finalmatch ska föreningens hemmaarena uppfylla arenakraven i STB Herr. SvFF:s TK kan efter ansökan från förening bevilja dispens från arenakraven i STB Herr. Dispens kan dock inte meddelas från arenakraven i bilagan till denna föreskrift, dvs. arenakraven för omgång 3. SvFF:s TK äger rätt att besluta att föreningen ska genomföra match på annan arena än föreningens hemmaarena om det bedöms att hemmaarenan inte är säker.
Den här artikeln handlar om: