PÅ FD: Vill tänka nytt – efter Bajen och Djurgårdens problem

Flera allsvenska klubbar får vänta länge på arbetstillstånd för utländska nyförvärv. Först i går fick Djurgården Mohamed Buya Turay spelklar, efter nästan två månaders väntetid. Hur lång tid det tar varierar kraftigt och nu kan Sef titta på en central lösning:
– Om man kan hitta ett sätt att hantera det för alla elitklubbarna i fotboll så vore det bra, säger Sef:s nya sportchef Svante Samuelsson till FotbollDirekt.se. 

Djurgården vann sin grupp i svenska cupen utan att kunna använda ett av de största nyförvärven i år, Mohamed Buya Turay. Han blev klar för Djurgården i mitten på januari, men arbetstillståndet är ännu inte klart för anfallsstjärnan från Sierra Leone.

I fredags gick Djurgården ut med att man ännu inte fått det på plats – Djurgården lämnade in alla papper till Migrationsverket den 17 januari och det hade snart två månader utan att tillståndet kommit.

I måndags blev det klart att Djurgården får möta Hammarby i derby i cupkvartsfinalen. Om Buya skulle kunna medverka eller inte hängde i luften fram till igår, då arbetstillståndet blev klart.

Kvartsfinal mot ett Hammarby med sportchefen Jesper Jansson som varit kritisk till hur oförutsägbart det är när klubbar väntar på arbetstillstånd för utländska spelare. I fjol sommar tog det tid med Nikola Djurdjic och Vladimir Rodic, i år fick Bajen vänta på tillstånd för nya brassen Jean Carlos de Brito.

– Det är ett rent lotteri, vilken handläggare du träffar på om det går fort eller inte, sade han till Expressen i fjol.

– Vi måste få till något gemensamt så att det inte har att göra med vilken handläggare på Migrationsverket man får.

Nu kan det komma att tas hand om av Sef. Nya sportchefen Svante Samuelsson säger att han varit i kontakt med Jansson och han kommer se över om det går att hitta en central lösning.

– Jag pratade lite med Jesper om det här innan, och det är absolut en fråga vi kan titta på, i dialog med Migrationsverket. Det skiljer ganska mycket från fall till fall. Sedan får man naturligtivs ha respekt för deras totala arbetsbörda och vad de prioriterar, säger Samuelsson till FotbollDirekt.se.

– Jag kan inte svara på om det är möjligt ännu. Men den typen av frågor är sådant som det finns en poäng för mig i min roll att jobba med tydligt. När alla 32 klubbar (i Sef) sitter med olika problem och försöker lösa det själva. Ibland kan det vara smartare att vi centralt försöker se om det går att hitta en gemensam lösning, än att alla klubbarna ska göra det enskilt.

– Alla de här 32 klubbarna värvar internationella spelare och hamnar i den problematiken; ibland går det fort, ibland tar det lång tid. Om man kan hitta ett sätt att hantera det för alla elitklubbarna i fotboll så vore det bra. Sedan om det är möjligt eller inte, det är det vi får ta en dialog med Migrationsverket om. Men det ingen fråga som vi jobbat med.

Det kan han däremot komma att göra nu:

– Känner många att vi ska göra det, så absolut. Jag vet att ”Jeppe” varit väldigt engagerad i det här vid ett par tillfällen. Det hade varit bra om man kunde hitta en gemensam lösning.

Svante Samuelsson känner igen problematiken från sin tid i Kalmar FF – han var i många år klubbdirektör i KFF.

– Jag har suttit med det själv mycket, vi har värvat många brassar genom åren till exempel. Naturligtvis har det mycket att göra med hur arbetsbelastningen hos Migrationsverket ser ut vid det givna tillfället. Det är en av anledningarna. De har naturligtvis sin turordning på ärendena. Det måste vi ha respekt för. Men om det finns någon möjlighet att hantera det gemensamt så vore det bra.

Man får lätt uppfattningen att klubbarna själva inte vet så mycket om hur processen går till eller hur långt fram i processen man är… 

– Det är en fråga också, om de (Migrationsverket) ens får informera om det. Jag vet inte det om jag ska vara ärlig. Och det är kanske det som skapar en frustration, man vet att man har match på söndag och så sitter man och hoppas på att det positiva beskedet ska komma. Det känner jag igen själv från många tillfällen. När man har värvat en spelare så vill man naturligtvis använda honom.

Han är samtidigt noga med att understryka det svåra i Migrationsverkets arbete. Att en annan lösning inte bör innebära att professionella fotbollsspelare har gräddfil jämfört med andra människor som söker sig till Sverige.

– Sedan får man någonstans inse att det är ett stort uppdrag som Migrationsverket har, att totalt sett hantera alla som vill ha uppehållstillstånd. Om det är möjligt att påverka vet jag inte än, vi får titta på det.

 

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: