Kvinnliga fotbollshjältinnor i FIFA – Resan till medaljen

Kvinnornas fotboll – En kamp mot fördomar

Kvinnornas tidiga försök till debut inom sporten fick oftast inget erkännande och många motarbetades av det rådande patriarkala samhället. Lagar och bestämmelser som förbjöd kvinnor från sporten begränsade deras deltagande vilket bidrog till en kultur som skapade negativa attityder gentemot kvinnliga fotbollsspelare. Pionjärer som Nettie Honeyball, grundade British Ladies’ Football Club 1895. Hon kämpade för kvinnornas rätt att spela. Denna kamp för jämställdhet har pågått allt sedan dess och genombrottet kom efter hårt arbete och många motgångar. På 1970-talet började kvinnliga fotbollsspelare verkligen göra sig hörda och kämpade för att få samma möjligheter som sina manliga kollegor. 

Nu har kvinnorna både vunnit publik och mark i fotbollens värld. Allt fler satsar både tid och pengar och att satsa på matcherna genom bet odds har blivit en hit över nätet och även på plats runt om arenorna. En sponsrande del som blivit viktig genom välbehövliga pengar in för lagens nya satsningar på planen mot framgång. 

Prestige och framgång

Första officiella dam-VM i fotboll arrangerades av FIFA 1991 i Kina, mer än 60 år efter det allra första herr-VM. Det var äntligen dags för kvinnorna att visa världen vad de kunde. Sedan dess har turneringen vuxit i såväl omfattning som prestationsnivå, och vi har fått se många minnesvärda matcher, lag och spelare.

Några av de mest framstående spelarna inkluderar Marta från Brasilien, vinnare av FIFA World Player of the Year fem gånger, och Abby Wambach som har varit USA:s femme fatale framför mål under lång tid. Mia Hamm, också från USA, och Birgit Prinz från Tyskland är två ikoniska spelare som kunnat sätta avtryck på spelet genom deras enastående talanger och framgångar.

Debuten på 90-talet var bara början på en ny era. I 2019 års turnering blev vi överraskade dag efter dag av fantastiska lag. Nederländerna, som tidigare varit på undantag, tog sig hela vägen till final där de mötte värdnationen Frankrike som hade sitt eget hjärta och styrka.

Sveriges otroliga resa till en tredjeplats i FIFA Women’s World Cup

Det har varit en fantastisk resa för det svenska damlandslaget i fotboll när de säkrade en tredjeplats i FIFA Women’s World Cup. Lagets prestation har inte bara varit en triumf på planen utan också en viktig inspirationskälla för unga kvinnliga spelare över hela världen. 

Sveriges hjältinnor har överträffat alla förväntningar och kämpat sig fram till en bronsmedalj i cupen. Bland de mest otroliga insatserna minns vi bland annat Stina Blackstenius hypnotiska förmåga att stå rätt och skapa målchanser, Kosovare Asllani’s kreativa passningsspel och inte minst Hanna Glas enorma löpkapacitet som ytterback.

Det var också oerhört exalterande att följa lagets oförväntade seger mot de regerande världsmästarna USA i gruppspelet. Detta fick hela världen att verkligen inse att Sverige är en kraft att räkna med. Denna seger gav laget både självförtroende och morot inför de kommande matcherna.

Lagets strategi och utmaningar

En av de största anledningarna till lagets framgång har varit deras taktik och strategi. Tränaren Peter Gerhardsson har lyckats skapa en lagkänsla och taktik som fått varje spelare att prestera på topp. Genom att sätta spelarna och formationen i fokus, har de lyckats skapa en spelstil som är både stark i defensiven samt offensiven.

Utöver detta har laget stött på flera utmaningar under turneringen. De har kämpat mot skador, påfrestningar och tuffa motståndare. Men de har likväl fortsatt att prestera på högsta nivå och byggt upp kraftiga försvarsmurar som motståndarna haft svårt att penetrera.

Ledarstaben och förberedelserna – Den viktiga rollen

Inför VM-turneringen 2019 var Sveriges damlandslag högst medvetna om att de skulle behöva prestera på topp för att nå ända fram och vinna en medalj. Den svenska ledarstaben ledd av förbundskapten Peter Gerhardsson hade då en omfattande planering och strategi för att säkerställa att spelarna var både mentalt och fysiskt redo för utmaningen.

Vägen till tredjeplatsen var ingen lätt resa men en kombination av solida förberedelser, hängivenhet och samarbete mellan spelare, ledarstab och tränare gjorde det möjligt. Förbundskapten Peter Gerhardsson och hans assistenter, Magnus Wikman och Anders Johansson kan tacka sig själva för att ha skapat en stark och sammanhållen grupp som till stor del bidrog till lagets framgång. Mycket tid och energi lades ner på att bygga en stark laganda och att förstå varandras roll på planen. Det har hjälpt laget att stå enade och vara redo för varje match. 

Deras träning var en kombination av individuella program och kombinerade lagövningar ledda av de skickliga tränarna. Med flera träningsläger och träningsmatcher för att förbereda laget, kunde de bygga en solid grund inför VM-slutspelet i Frankrike. Detta blandat med noga utvalda taktiska beslut av ledarstaben hjälpte verkligen laget att nå sin fulla potential och bli en enastående kraft att räkna med.

Avgörande taktiska beslut

Ett av de mest framträdande dragen i Sveriges prestation under FIFA Womens World Cup var de kluriga och varierade taktiska besluten som ledarstaben och tränarna tog. Genom att studera motståndarna noggrant och anpassa spelsättet efter varje match lyckades Sverige överraska sina motståndare och därmed nå långt i turneringen.

Att förlita sig på enbart styrkor räcker inte till utan de behövde såklart också vara flexibla och kunna förutsäga vad motståndarna skulle göra. Det var en ständig schackmatch där laget hela tiden försökte tänka ett steg längre.

Nyckeln till framgång

Viljan att göra jobbet både på och utanför planen var alltid stark. Lagkapten Caroline Seger och ledarstaben hjälpte till att höja lagets moral. En stark tro på att vinna samt stöttningen från tränarna och ledarstaben har varit ovärderlig. De har verkligen lagt ner mycket tid och energi för att se till att hela laget arbetar hårt både mentalt och fysiskt och att alla strävar efter en gemensam målsättning. 

En av lagets mest kritiska ögonblick under turneringen var när Stina Blackstenius gjorde det avgörande målet mot Tyskland. Detta ledde till att Sverige tog sig vidare till semifinalen där man ställdes mot Nederländerna. Trots förlusten i sista skedet av semifinalen så spelade de på topp och visade en stark lagmoral när de säkrade sin välförtjänta bronsplats. 

Ingen framgångsrik resa är komplett utan sina svängningar. Den svenska supporterkulturen har varit en viktig faktor för lagets framgång. Fansen har gett laget enorma mängder energi och styrka under matcherna och har tålmodigt stått ut med den intensiva spänningen under de mest svårspelade matcherna.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: