PÅ FD: Djurgården om misslyckandet – ”Händer inte igen”
HALMSTAD. Inte sedan Tibbling och Bergströms har djurgårdarna fått se en spelare från juniorled slå igenom på allvar. När Stockholms 32 bästa 15-åringar togs ut till Utvecklingslägret i Halmstad fanns ingen med från Djurgården. En tillfällighet eller är blårändernas akademi på väg att halka efter?
– Man glömmer lätt att vi har ganska många exempel på spelare som varit i vår akademi och sedan blivit elitspelare, säger akademichef Christian till FotbollDirekt.se.
Djurgården är en av tio akademier i Sverige som får fem stjärnor i den årliga certifieringen (2017 års verksamhet) som görs av SEF, föreningen svensk elitfotboll. Med 2018 poäng är klubben rankad på just tionde plats (2018 poäng, etta är BP på 4264 poäng).
Men när Stockholms 32 just nu högst rankade spelare i 15-årsåldern (födda 2003) samlades på det årliga Utvecklingslägret i Halmstad, som senare leder till den första landslagstruppen i P15, så fanns ingen spelare från Djurgården med.
Detta samtidigt som BP hade tio spelare, AIK åtta och Hammarby sex spelare med. Klubbarna IFK Stocksund, Jarlabergs IF, Tullinge Triangel Pojkar, IFK Haninge och Huddinge IF delar på resten av uttagningarna.
En tillfällighet eller är Djurgårdens akademi på väg att halka efter konkurrenterna?
FD tog ett snack med klubbens nye akademichef Christian Gentile som bemöter kritiken och berättar om Dif:s arbete för att få upp fler spelare i A-laget.
– Det är klart att vi hade önskat att vi hade med fler spelare på den här samlingen. Det är Stockholms Fotbollsförbund som tar ut spelarna de anser är bäst just nu och ibland är det tillfälligheter kring vissa spelare, vi tycker nog att vi borde fått med spelare hit, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:
– Samtidigt måste vi acceptera att alla våra ålderskullar inte är lika starka. Givetvis är det också en drivkraft för oss att jobba mer och hårdare. Det är inte så att vi aldrig ifrågasätter oss själva.
Simon Tibbling slog igenom i Djurgården och såldes till FC Groningen 2015. Året därpå var det Emil Bergströms tur att lämna stockholmarna för att flytta till ryska Rubin Kazan.
I båda fallen var det spelare som kom till Djurgården från Brommapojkarna i 14-15-årsåldern och sedan förädlades i blårändernas verksamhet. Sedan dess har det varit tunt med spelare som gått via spel i Djurgårdens ungdomslag och fått sitt genombrott i A-laget.
Bosse Anderssons modell har snarare varit att rekrytera unga löften från andra klubbar – nästan uteslutande från Brommapojkarna – direkt till A-laget, som i de lyckade fallen med Felix Beijmo, Jesper Karlström, Jonathan Augustinsson och Jacob-Une Larsson. Djurgårdens mål är att en och en halv spelare per år, eller tre spelare över en tvåårsperiod, ska flyttas upp i A-laget. Men på sistone har väldigt få lyckats få speltid i Allsvenskan utan i stället lånats ut till klubbar lägre ner i seriesystemet för att sedan lämna klubben permanent.
Finns det inget tålamod i klubben, är det ointresse från A-lagets sportsliga ledning eller är juniorspelarna helt enkelt inte bra nog för A-laget?
– Det är alltid en kombination av anledningar som hur man bygger A-lagstruppen just det året, antalet unga spelare som redan finns i truppen och hur laget ligger till i serien. Ambitionen med vår verksamhet är att utveckla elitspelare, helst till Djurgårdens A-trupp, men slår de igenom i andra elitföreningar så har vi också lyckats med vårt uppdrag, säger Gentile och nämner spelare som Rasmus Lindkvist (AIK), Elliot Käck (Start) och André Calisir (IFK Göteborg) som slog igenom i andra klubbar.
– Men andelen unga spelare i A-truppen växer och vi har många stockholmsspelare som är där. Sen kanske de inte är från vår egen akademi alla gånger.
Om man jämför med AIK – som fått fram spelare som Alexander Isak, Robin Quaison och Anton Salétros för att senare sälja vidare för stora pengar – så har ni inte haft lika många som fått chansen och slagit igenom hos er. Vad beror det på?
– Jag tror att AIK gynnats mycket av strukturella saker som att de haft samma sportsliga ledning på ungdomssidan och i A-laget i många år. Det har funnits en kontinuitet som betytt mycket för dem. Dit kan vi också komma, sen gäller det att se till att spelarna är redo för spel i toppen av Allsvenskan. Vi har haft spelare utlånade till Superettan, division 1 och division 2 som vi inte gett upp på. Det har inte fallit jätteväl ut de senaste åren men tittar man totalt sett så utbildar vi fler och fler till elitfotbollen.
Hur ser din dialog ut med sportchefen Bosse Andersson ut om vilka spelare som ska få chansen – upplever du att ni är överens?
– Vi har en plan för hela säsongen där vi satt upp när det är rätt tillfälle att titta på juniorspelare i A-lagsmiljön. Vi gör också en mycket seriös satsning på U21-laget där vi alltid har en kombination av spelare från A-laget som behöver speltid tillsammans med juniorerna som ligger längst framme. Det är vårt största skyltfönster mot A-laget, att våra spelare får mäta sig med våra egna seniorer och mot bra motstånd.
– Där finns både ledningen från A och U på plats med tränare och sportchef. Jag och Bosse är där och tittar och får en bra överblick hur långt framme våra egna spelare ligger. Vi har en dialog när vi behöver ha den, avstämningar på regelbunden basis. I allt det här måste man ha respekt för att om Djurgården har som ambition att spela i Europa varje år så krävs det att juniorspelarna ska vara på en viss nivå för att slå sig in.
Nu var det som sagt ett tag sedan någon egen junior slog igenom. Kommer det något nytt stjärnskott från de undre leden?
– Eftersom jag är ansvarig för verksamheten hoppas jag självklart på det. Det gäller att spelarna presterar väl i U19 och U21 sedan är det upp till Bosse att titta på dem och se om någon passar in och om de är tillräckligt bra.
Noll spelare här på lägret – du är inte orolig för att Djurgården håller på att halka efter AIK och Hammarby på talangsidan?
– Nej, jag upplever inte att den här situationen kommer att hända igen de kommande åren. Eventuellt kan det vara så att vi har lite färre spelare med än konkurrenterna men att vi inte ska ha med någon av 32 spelare igen har jag svårt att se.
– Vi är ganska starka i U16, U17 och U19-serierna så vårt jobb är att vi måste bli duktigare på att utveckla våra yngre spelare över tid.
Hade det inte varit enklare att locka duktigare spelare till er akademi om ni hade fler lyckosamma fall i A-laget som gått via er ungdomsverksamhet?
– Visst, det hade kunnat underlätta till viss del. Men samtidigt som vi kan visa på att vi utbildar elitfotbollsspelare så är jag inte alls orolig. Därför är det viktigt att förklara för våra spelare att först och främst är du här för att bli elitspelare. Blir det i Djurgårdens A-lag så är ingen gladare än vi.
– Vi har ju exempel som inte är jättelångt tillbaka i tiden som Emil Bergström och Simon Tibbling. Sen har vi inte haft många exempel de senaste åren, men över en femårsperiod så var det inte så längesen.
FAKTA
Spelare som i någon mån gått via Djurgårdens akademi för att bli elitfotbollsspelare på högsta landets högsta nivå.
Sverige
Christian Sivodedov, Sundsvall André Calisir, IFK Göteborg Rasmus Lindkvist, AIK Philip Hellqvist, IF Brommapojkarna Tim Söderström, IF Brommapojkarna Simon Strand, Dalkurd
Danmark
Simon Tibbling, Bröndby
Norge
Ellliot Käck, Start
Schweiz
Emil Bergström, Grasshoppers
USA
Axel Sjöberg, Colorado
Finland
Philip Sparrdal, Mariehamn
Thailand
Kevin Deeromram, Port FC
***
Läs mer från FD:s bevakning från Utvecklingslägret i Halmstad för Sveriges just nu främsta 15-åringar.
BILDSPEL: Så ser talangjakten ut bakom kulisserna
BP dominerar i Stockholm -15-åringe Kristoffer med Guidetti som förebild
Svarar på frågan: ”Ett misslyckande för Djurgården – och tomhet utan MFF”
Var kommer alla spelarna ifrån? – stor genomgång klubb för klubb
Den här artikeln handlar om: