Friends arena ratas: “Inte särskilt överraskande”
Det blir inget fotbolls-EM i Sverige 2020. Det står klart i dag efter att Friends arena nobbats till förmån för Wembley. SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson är dock inte förvånad.
– Men visst, som ordförande i Svenska Fotbollförbundet är jag förstås missnöjd över att det inte blev Stockholm, säger han till Sportbladet.
EM 2020 blir en ny variant på det mästerskap vi vant oss vid.
Uefa har bestämt att 13 olika städer ska dela på mästerkapet där Bryssel var tänkt att vara en av dessa. Men arenabygget är försenat och en reservarena har därför blivit aktuell. Svenska Fotbollförbundet anmälde sig frivilligt och Friends arena slogs med Cardiff Stadium och Wembley om att få ett par EM-matcher på sin mark.
Men i dag kommer beskedet att det inte blir Friends arena som drar det längsta strået och således inget EM-mästerskap i Sverige 2020.
– Inte särskilt överraskande. Wembley är redan en av arrangörerna och det är svårt för oss att konkurrera med en så pass klassisk arena som dessutom tar 90 000 åskådare. Men visst, som ordförande i Svenska Fotbollförbundet är jag förstås missnöjd över att det inte blev Stockholm, säger Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.
Nilsson hoppas dock på ett svenskt arrangemang i framtiden.
– Vi hoppas! Vi har ändå arrangerat EM-finalen för damer 2013 och Europa League-finalen för herrar 2017 och det är ganska få arenor runtom i Europa som kan stoltsera med det. Ur det perspektivet har vi redan visat att vi har vad som krävs för att arrangera stora internationella matcher. Vi får komma tillbaka med en ny ansökan och hålla tummarna framöver, säger han.
Arrangörsländerna och arenorna i EM 2020
Köpenhamn, Danmark, Parken, 38 000 åskådare
Bilbao, Spanien, San Mames, 53 000 åskådare
Budapest, Ungern, Ferenc Puskas-stadion, 65 000 åskådare,
Glasgow, Skottland, Hampden Park, 52 000 åskådare
Bukarest, Rumänien, Nationalarenan, 55 000 åskådare
Dublin, Irland, Aviva-stadion, 52 000 åskådare
Amsterdam, Nederländerna, Amsterdam Arena, 55 000 åskådare
Rom, Italien, Olympiastadion, 73 000 åskådare
München, Tyskland, Allianz Arena, 68 000 åskådare
Baku, Azerbajdzjan, Olympiastadion 68 000 åskådare
St. Petersburg, Ryssland, Zenit Arena, 70 000 åskådare
London, England, Wembley, 90 000 åskådare (semifinal och final)
Den här artikeln handlar om: