PÅ FD: Bajen tar in U19-tränare från AIK – ska lyfta talanger med videoanalys
Hammarby gör stora förändringar på akademisidan, och tagit in flera profilerade ungdomsledarnamn. U19-tränaren Klebér Saarenpää har lämnat och nu meddelar Bajen vilka som ersätter. Bland annat kommer AIK:s tidigare U19-tränare Lukas Syberjyski in:
– Jag kommer använda en hel del videoanalys. Vi vill basera det vi gör på så objektiva mått som möjligt, säger Syberjyski till FotbollDirekt.se.
Hammarby har satsat hårt på sin akademi de senaste åren och flera profilerade tränarnamn har tagits in på ungdomssidan. Stefan Billborn kom 2015 in som chefstränare för akademin, då med meriter som allsvensk tränare i Brommapojkarna. Billborn är numera assisterande tränare till Jakob Michelsen i Bajens a-lag.
Därefter har flera andra elitslagsmeriterade tränare från seniorfotbollen plockats in, såsom Fredrik Samuelsson och Klebér Saarenpää.
Nu görs stora förändringar och en nysatsning med flera namn – FD kunde i förra veckan avslöja att Klebér Saarenpää lämnat jobbet som U19-tränare, samtidigt som Bajen värvat in Martin Sundgren från Täby FK. Sundgren som bland annat har en bakgrund som assisterande tränare i Djurgårdens a-lag.
Nu meddelar Hammarby att man också klart med ny tränarduo för U19-laget. Stefan Olsson kom in som assisterande tränare i U19 nu i höst, och han blir ny huvudtränare.
Dessutom rekryterar man Lukas Syberjyski, som de senaste åren varit U19-tränare i AIK. Han är även en bakgrund i Brommapojkarna (U21), Sirius (U19) och som sportchef i Väsby United när klubben var i superettan.
Lukas Syberjyski får en roll som assisterande tränare bredvid Olsson, men i arbetsbeskrivningen finns också att han ska jobba mycket med videoanalys och att samla in data på spelarnas prestationer.
– Jag kommer använda en hel del videoanalys, något jag jobbat med tidigare. Man måste alltid ta fasta på något när man tränar spelare, och jag använder videoverktyget och att samla data, exempelvis i form av puls och GPS. Det ger mer svar än bara det man se i stunden, säger Syberjyski till FotbollDirekt.se och fortsätter:
– Vi kanske inte går fullt ut med Moneyball-grejen, men det blir en mer tydlig bedömning än bara det man ser i stunden, mer tydligt än en känsla att “jag tycker att den här spelaren är bra”. Till exempel att “han går in i maxlöp så och så många gånger,” eller “han har fler höghastighetslöpningar”. Och kan man koppla det här till ett spelsätt så tror jag att man kan få stor effekt i utvecklingen av spelare.
Han berättar vidare:
– Vi vill basera det vi gör på så objektiva mått som möjligt. Jag tror det är jätteviktigt i uppfångandet av spelare och spelarkaraktärer. Att spelaren får en spegel av den egna prestationen. Det blir väldigt svårt för spelaren att säga “nej, så där gjorde inte jag i den situationen”. Med den här tekniken kan man utgå från någonting faktiskt, båda ser den objektiva bilden. Då kan man hoppa över diskussioner och åsikter fram och tillbaka om en specifik situation utan man kan utgå från ett faktiskt skeende.
– Det handlar om att hitta en självinsikt hos spelaren, och utifrån den självinsikten kan han utveckla sin spelförståelse. Om man uppfattar sina styrkor och svagheter så kan man arbeta med sin speluppfattning på ett mer medvetet sätt och då blir det också enklare.
Bland annat kommer man använda sig av videoanalystekniken Spiiedo, som finns hos flera allsvenska klubbar. Årsta IP byggs om liksom Kanalplan och med de bägge anläggningarna på plats så kan man använda tekniken fullt ut.
– Framför allt på nya Årsta så kommer Spiideo finnas installerat, som många klubbar använder och som är väldigt bra. Vi se ska till att det används nu för U19.
– Jag känner Stefan sedan tidigare och vi har pratat och analyserat fotboll många gånger genom åren, så är väldigt mycket på samma linje här. Sedan hade jag den stora fördelen att vara i AIK när Ulf Kristiansson (tidigare assisterande tränare i AIK:s a-lag) var där, han öppnade ögonen för mig för det här. Sedan har vi tittat på andra mer resursstarka miljöer, och tagit till oss det vi kan ta till oss utifrån våra resurser.
Det är tänkt främst för det laget, eller finns det planer för hela akademin?
– Min erfarenhet är att när man inför saker så ska man säkerställa att det funkar hos sig själv först och inte införa det för brett. Att det ska användas på samma sätt för nästan vuxna spelare som det ju handlar om i U19, som för nyblivna tonåringar, det är nog ganska osmart att tro det. Först och främst ska vi se till att implementera det i U19, så får vi se sen.
Den här artikeln handlar om: