PÅ FD: Hulk och Gervinhos agenter vill ha flera svenska talanger

HALMSTAD. Från att jobba med världsstjärnor som Hulk, Gervinho och Asamoah Gyan till en satsning på svenska ungdomslöften. Eriksson Management Soccer – med Sven-Göran Erikssons son Johan i spetsen – är i Sverige för att bredda sin verksamhet. Men pratar ogärna om sina allra största affärer. 

Johan Eriksson hälsar glatt, men vill inte ställa upp på en intervju om sin agentbyrå Eriksson Management Soccer som han startade för fem-sex år sedan.

– Prata med min kollega Nelson i stället. Det blir bra, säger han och slår sig ned på Scandics uteservering med pappa Sven-Göran Eriksson som – efter att ha sparkats av Shenzhen – är tillbaka på svensk mark efter fyra år som tränare i Kina.

EM Soccer har enligt uppgifter till FD varit inblandade i anfallaren Hulks jättetransfer från Zenit Sankt Petersburg till Svennis dåvarande klubb Shanghai SIPG förra sommaren. En transfer som enligt medieuppgifter ska ha gått på omkring 550 miljoner kronor och ge honom cirka 3,5 miljoner kronor – i veckan. Men trots att man listar just Hulk på hemsidan tillsammans med andra världsstjärnor som Asamoah Gyan, Gervinho och den förre AIK-succén Chinedu Obasi så är det inget som de tycker om att prata om.

– Vissa agenter vill ha en agent som Mino Raiola som snackar i media. Men det är många som inte vill det heller. Vi försöker hålla låg profil och inte prata om våra klienter, säger agenten Nelson Daniele Ciuffo till FotbollDirekt.se.

EM Soccer jobbar på många platser i världen där Afrika, Sydamerika och Asien är stora marknader. Nu vill byrån slå sig in på den svenska marknaden för att hitta unga löften. Varför då kan man undra, när de redan tjänar pengar på internationella stornamn? Är det bara för att Johan Eriksson är svensk?

– Nej, inte bara därför. Vi gör det för att det finns bra talang i Sverige. Det har varit bra resultat i U21 och i alla ungdomslandslag. Det är en intressant marknad också för att många spelare har invandrarbakgrund. med spelare med invandrarbakgrund och det kommer fram olika typer av spelstilar.

Men ni gör det inte för att tjäna pengar?

– Vi jobbar inte med ungdomar för att vi vill tjäna stora pengar. Det finns andra agenter, inte så stora, som vill göra pengar med ungdomar. Vår agentur behöver inte göra det eftersom vi tjänar bra pengar på våra toppspelare. Sen investerar vi delar av vinsten på talanger eftersom vi tycker det är roligare att följa en spelares karriär. Det är klart att det är roligt att jobba med stora spelare men för oss är det mer passion i det här. Att exempelvis ta en spelare från lägret i Halmstad och se vad vi kan göra för att stötta hans karriär.

Bolagets grundare Johan Eriksson har tidigare varit tränare i olika länder i Afrika men skaffade sig en agentlicens för ett par år sedan.

– Jag har känt Johan i tre-fyra år och vi har alltid haft bra kontakt. För ett par år sen bestämde vi oss för att jobba tillsammans, säger Ciuffo som tidigare jobbade som agent i Uruguay.

– Min familj flyttade från Italien (Brescia) till Uruguay och vi bodde där i tio år innan jag kom till Sverige. Nu bor jag i Stockholm sedan ett antal år tillbaka.

I nuläget har EM Soccer omkring 15 spelare i årskullarna 2000-2002 runt om i landet. Johan Eriksson reser världen runt medan Ciuffo till stora delar ansvarar för den svenska delen av bolaget där han bland annat erbjuder spelarna individuell träning.

– Vi erbjuder extraträning för spelarna som vill det och om klubbarna godkänner det. Då kör vi inte fysik utan mer individuell träning som skott, teknik och hur de ska orientera sig på planen utifrån sin position. Vilket håll ska du vända åt i ett visst läge på planen? Sådana saker som orientering och koordination är viktiga att träna på för klubbarna har inte alltid resurser nog att göra det.

– Vi vill inte jobba med 200 spelare för då får du ingen relation till alla. Jag vill kunna besöka spelarna och bli som en i familjen. Då går det inte att ha för många i stallet. Vi vill ha mer kvalitet eller i stället kvantitet.

Du som har erfarenhet från utlandet. Hur väl stor sig svenska akademier i dag?

– Svenska klubbar har utvecklats väldigt mycket på bara tio års tid. De har inte samma resurser som utomlands men det blir bara proffsigare och proffsigare. Utbildningen på lederna är mycket högre än tidigare och Sverige är på väg ikapp många länder.

I vilka länder passar svenska spelare bäst?

– För mig beror det mycket på positioner. I Italien söker de mest bara defensiva positioner från Sverige. Om vi pratar om England så kollar de i mitten och i backlinjen. De tittar mycket på storlek. I länder som Spanien är tekniken viktigare än storlek. Men om de vill ha en anfallare i Spanien så kollar de hellre i Sydamerika än i Sverige. Det är klart att Sverige också kan producera bra anfallare, som Zlatan, men de nationerna brukar inte titta så mycket på det här.

Vad tycker du om att agentlicensens slopats och att alla kan kalla sig agenter?

– Både jag och Johan hade licens innan men den finns ju inte i Sverige längre. Alla kan kalla sig agenter och det är ett problem tycker jag. Dels så finns det hur många som helst som kallar sig “agenter” men så upplever jag att föräldrar kan bli rädda eftersom de inte vet vilka man kan lita på. I Stockholm har de stora klubbarna skickat ut ett mejl till spelarna och varnat för oseriösa rådgivare. Problemet med det är att det finns många seriösa också, men nu kanske föräldrar tror att man ska passa sig för alla. Det hade varit bättre om klubbarna hänger ut just de agenter som missköter sig.

– I många andra länder finns det en registrering hos förbundet för att få jobba i landet. Jag hoppas att det blir så i Sverige igen för nu har agenter tyvärr inte det bästa ryktet.

Har ni sett några intressanta spelare i Halmstad?

– Det finns sex eller sju spelare vi sett här som lätt hade platsat i internationella akademier.

Är målet att ta spelarna utomlands?

– Målet är att hjälpa spelarna att bli professionella fotbollspelare. Men alla spelare har sin väg. Det är en stor press att flytta utomlands när du ska lämna din familj och dina vänner. Du måste lära dig ett nytt språk och en ny kultur som Victor Nilsson Lindelöf till exempel, när han gick till Portugal. Då gäller det att vara mentalt stark. Men många spelare mår bättre av att stanna i Sverige och försöka slå igenom i allsvenskan eller superettan.

Hur är livet som fotbollsagent?

– Ibland blir flickvännen förbannad, haha. Men att få jobba med fotboll som han har passion för är fantastiskt. Att besöka klubbar och allt som är runt om fotbollen med sportchefer är otroligt roligt. Sen är det inget nio till fem-jobb. Det är dygnet runt och du kan inte stänga av telefonen. Jag måste svara även om jag sitter på restaurang med flickvännen. Men hade det inte varit värt det hade jag inte gjort det.

Du säger att ni inte gör det för pengarna. Men hade det inte varit fint att fostra en ny Nilsson Lindelöf och hjälpa honom till en storklubb?

– Det är klart att vi hoppas kunna hitta en spelare och hjälpa honom att tjäna 2, 3, 4, 5 eller 10 miljoner euro per år. Men det är inte därför vi gör det i första hand. Ungdomarna ska utvecklas i lugn och ro och inte tänka på pengar. Och som jag sa tidigare, om vi bara hade gjort det för pengarna är det bättre att jobba med färdiga toppspelare. Men det här är roligare.

LENNART SANDAHL
[email protected]

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: