PÅ FD: AIK vill rita om kartan – talar ut om nya storsatsningen
AIK går emot stora delar av fotbolls-Sverige i sin nya ungdomssatsning. I det evigt laddade ämnet, akademi kontra breddverksamhet så väljer nu AIK en väg och tar då bort akademilag mellan 9-12 års ålder.
– Men det här betyder inte att akademilag försvinner och det betyder inte att vi kommer att få fram färre elitspelare. tvärtom. Vi ska få fram flera, betonar Leif Karlsson, sportchef för AIK Ungdomsfotboll för FotbollDirekt.se.
AIK:s beslut blev känt för bara några dagar sedan. Då bekräftade Solnaklubben FotbollDirekts avslöjande från oktober förra året om stora förändringar på ungdomssidan.
Då bekräftade Solnaklubben FotbollDirekts avslöjande från oktober förra året om stora förändringar på ungdomssidan.Då dementerade AIK uppgifterna om att akademilag skulle försvinna och ersättas av en ”platt” jämnställd verksamhet.
I dag står det klart att AIK i framtiden släpper akademier upp till 13 års ålder. Från och med årskiftet så kommer inte en utgallring ske förrän dess.
Ett kontroversiellt beslut som kan komma att rita om kartan kring svenska storklubbars syn på ungdomsverksamheter. Ett beslut som är taget av AIK Fotbolls styrelse utifrån ett underlag utarbetat av bland andra sportchef Leif Karlsson, utvecklingsansvarig Peter Wennberg och chefstränare för AIK Ungdomsakademi Elie Mineirji. Underlaget är även förankrat i sportrådet där Rikard Norling och Björn Wesström är med.
– Först och främst ska man ha klart för sig att akademilag kommer ju inte att försvinna. De lag som fram till i dag är akademier kommer att få fortsätta att vara det. Däremot kommer inga nya akademilag startas förrän 13 års ålder, redogör AIK:s sportchef för ungdom, Leif Karlsson för FotbollDirekt.se.
LÄS: VILL TILL AIK – FLIRTAR ÖPPET
– Vi har kommit fram till – och det är inget hastverk – att vi ska bygga en verksamhet av så hög kvalité för så många som möjligt. Vi måste inse att spelare utvecklas så oerhört olika. Det finns ingen linjär utveckling och om man som förälder tror att spel i ett akademilag automatiskt är en biljett till en framgångsrik seniorkarriär så är det helt fel. Så kallade ambitiösa föräldrar tror det men jag tror det finns fler kloka föräldrar som inser att det inte är vad det ytterst handlar om, betonar Leif Karlsson engagerat och med ett snabbt ordflöde.
Har det varit ett svårt beslut att ta med tanke på att det är två så olika ideologier och något som framkallar så starka känslor?
– Nej, men det är självklart att unga killar och tjejer ska må bra och det tillsammans med att vi är övertygade om att vi inte kommer att få fram förre spelare till våra a-lag än i dag, snarast ännu fler, så är det så här vi vill utveckla AIK Fotboll i framtiden.
Leif Karlsson funderar och resonerar med vassa kanter på följande vis:
– Vi har tittat på FN:s barnkonvention. Vi tittar på RF, och SvFF nya spelarutbildningsplan, samt beprövad och vår egen erfarenhet som underlag för vårt beslut. Alltså barn i ung ålder som växer upp tillsammans, går i förskolan tillsammans och sedan i skolan tillsammans ska inte plötsligt behöva splittras från varandra om man nu också spelar fotboll tillsammans. Att väljas och att väljas bort… och att barn i 8-9 års åldern säger till sin mamma och pappa, ”Tror ni jag kommer med i akademin?”…
– Det är inget bra och skapar i onödan svåra funderingar hos unga människor. Vi måste komma i håg att vi lika mycket som att utbilda fotbollsspelare också har ett ansvar att utbilda goda medmänniskor.
LÄS: LEDSEN ÖVER AIK-FAVORITEN – STARKT BERÖRD
– Det här vi gör nu är ju inget hastverk. Det är någonting vi på allvar tittat på sedan februari 2016. Kring ny inriktning och kommit fram till att vi är övertygade om att unga killar och tjejer inte ska behöva känna sig bortvalda redan i så tidig ålder. Det skapar en onödig status och där många barn själva inte det minsta kan förklara vad en akademi är och innebär mer att det enbart blir en statusgrej. Många mammor och pappor tror att om man bara kommer med i en akademi så har man en utstakad karriär men så är det ju inte. Däremot kommer det en indelning förr eller senare och hos oss gör den det från 13 års ålder.
Det AIK nu väljer att göra görs redan av Elfsborg men av allsvenska storklubbarna i övrigt så är i dag inriktningen och huvudtemat i huvudsak akademibaserade verksamheter med en tydlig nivåindelning, selektering från 7-8-årsålder.
Frågan är hur Sveriges kanske mest inflytelserika klubb jämte Malmö FF, kommer att påverka ungdomsscenen med det nya beslut som nu sjösätts?
– Jag vill ju uppmana andra klubbar att tänka till eller i alla fall ifrågasätta hur man bedriver sin verksamhet. Precis som vi har gjort. Sedan kanske man inte kommer fram till det vi har gjort men jag tror att det är oerhört viktigt att involvera så många som möjligt, så länge som möjligt. Det är omöjligt, omöjligt, att se en kommande elitspelare i tidig pojklagsålder och barn har alltså ingen linjär utveckling. Vi tror också på att mer utvecklade barn kan lära för dagen mindre utvecklade. Att helt enkelt bli influerade av varandra.
LÄS: AIK MOTIVERAR SITT BESLUT – ORD FÖR ORD
Men med en sådan här satsning så följer en helt annan resursbild. Med 100-120 barn per ålderskull och med möjlighet till ”akademikvalité” för alla som har ambition så växer nu AIK Ungdom.
– Det är klart att det kräver resurser. Akademikvalité för alla och så många högt utbildade tränare som möjligt även om föräldrarledda träningar ännu kommer att existera så ska dessa få ett ännu starkare stöd än tidigare.
Är ni beredda på kritik från föräldrar som inte tror på den här inriktningen och en verksamhet som kanske blir för ”mjuk” och kanske inte anses som tillräckligt elitinriktad?
– Nej, det är så här vi nu vill jobba i AIK. Och som sagt, akademilag kommer inte att försvinna. Våra nuvarande akademilag kvarstår och från 13-årsålder så kommer under alla omständigheter en akademiindelning att uppstå. Jag vill tro att de allra flesta föräldrar förstår att så många som vill och visa ambition inte ska stängas ute och från tidig ålder inte få samma möjligheter på grund av att man kanske ligger efter i utveckling. Från 13 års ålder kommer vi att ha så kallade motivationslag för de spelare som vill satsa på att utvecklas som fotbollspelare och även lag för spelare som mer vill spela tillsammans med sin kompisar och inte har tydliga ambitioner att nå elitnivå.
Har ni inspirerats av att stora fotbollsnationer som exempelvis nere i Argentina och många länder nere på Balkan inte jobbar med akademier?
– Vi tittar ju internationellt och träffar många utländska klubbar och tittar på verksamheter men vi vill inte kopiera. Vi föredrar att själva skapa ett original och en AIK-modell. Det enda man kan säga säkert det är att så många spelare försvinner på vägen fram till senioråldern och det gäller även så kallade akademispelare och på det viset blir det så oerhört viktigt att fånga upp spelare med talang som kanske tröttnar för att de tidigt inte får samma möjligheter för att de inte blir uttagna till akademi.
Den här artikeln handlar om: