PÅ FD: Sirius riskerar Gävleflytt igen – SLO:n sågar Uppsala kommun
Sirius kan tvingas flytta ännu en hemmamatch till Gävle. Gräsmattan på Studenternas IP är fortsatt dålig. Från supporterhåll så tryter nu tålamodet med kommunen, som äger och sköter arenan:
– Det man känner är att det finns en lojhet, ett ickeengagemang. Det ointresset man visar, när man har ett lag som ska spela allsvenskan för första gången på 43 år, säger Sirius SLO Johan Haglund till FotbollDirekt.se.
Sirius har hunnit med två hemmamatcher, men bara en i Uppsala. Efter hemmapremiären mot IFK Göteborg så kom mycket av eftersnacket att handla om den usla gräsmattan på Studenternas IP.
Inför måndagens hemmamatch mot Kalmar så gjorde förbundet bedömningen att Studenterans matta inte var spelbar, och Sirius tvingades flytta matchen till Gävle och Gavlevallen.
Mattan är fortfarande inte bra. Och nu kan en till hemmamatch flyttas till Gävle. Nu på måndag den 1 maj så väntar Jönköpings Södra hemma för Sirius. Men det är högst osäkert om gräsmattan håller.
I morgon kommer förbundets planinspektör till Uppsala för att titta på mattan. Tummen ner från inspektören och det är bara för Sirius att ställa in sig på Gävle igen.
Sirius är bara hyresgäster på Studenternas IP. Arenan ägs av Uppsala kommun, som också har hand om skötseln av densamma. Vilket givetvis innefattar gräsmattan. Det har varit märkligt väder i april, men det här handlar främst om en brist på engagemang från kommunens sida. Det anser Sirius SLO Johan Haglund.
– Det man känner är att det finns en lojhet, ett ickeengagemang. Och då pratar jag inte om vaktmästaren som sköter planen och som säkert gör sitt allra bästa. Utan från kommunens sida. Det ointresset man visar, när man har ett lag som ska spela allsvenskan för första gången på 43 år, säger Haglund till FotbollDirekt.se.
– Det handlar bara om, vad vill man göra? Om man vill dra det långt: Det går att rulla ut en helt ny matta. Man köper en ny matta och rullar ut den. Det går att göra på ett par dagar.
Kan du se något annat bakom detta än att det handlar om ekonomi?
– Nej. Det är en ren pengafråga, i kombination med engagemang. Det finns alltid flera sätt att lösa ekonomin. Det måste inte bara vara att skjuta till pengar, men att man har en ambition om att lösa ett problem. Det här ser man i andra kommuner där det finns liknande problematik, där söker man samarbeten med företag för att lösa sådana här situationer. Här sitter man och tittar på och sen säger man, “tyvärr det har varit dåligt väder”.
Under matchen i Gävle i måndags så skickade Siriussupportrarna upp en banderoll med texten “Sportintresserad kommun sökes”. Det är inte helt friktionsfritt mellan klubb och kommun sedan tidigare. Från supporterhåll upplever man det inte bara som att ansvariga i kommunen inte är intresserade. De är ofta rent av snett ute, säger SLO:n:
– Man kan inte annat än dra paralleller till i höstas när det var snack om att Dalkurd skulle flytta sin verksamhet till Uppsala. Då sa man från kommunens sida att det fanns plats för två elitlag i Uppsala…
– … vilket i sig är lite märkligt när vi redan har två elitlag i allsvenskan. Vi har både herrlaget i Sirius, men även damlaget, som spelar på Löten. Det finns inte en chans att vi skulle få plats med ett till elitlag, det finns inga förutsättningar för det. Hur hade det sett ut om Dalkurd fanns i Uppsala nu, med tanke på situationen med Studans gräsmatta? Var skulle alla lag spela? Så när man ser tillbaka på det nu: Det fanns ingen tanke med någonting då, och det finns ingen tanke med någonting nu.
Kan kommunen hamna i en situation där det “kostar” mer att inte snabbt ordna gräsmattan på Studenternas än att vänta? Med tanke på vilken dålig PR det blir…
– Så tänker jag också. Jag menar, man hör Hasse Backe sitta och prata i Fotbollskanalen om hur pinsamt det här är för Uppsala kommun, det når ut till oerhört många människor. Orden “Uppsala kommun” och “pinsamt” i samma mening, det är inte bra PR. Och de orden har man sett överallt nu, inte bara i lokaltidningar utan i landets största tidningar och i tv. Det är många som bryr sig om fotboll och idrott i Sverige, de som bryr sig är fler än vad Uppsala kommun tror. Och till och med folk som inte bryr sig känner till det här.
– Det är också så, har man nu chansen att bygga upp intresset för fotboll, och lyckas man med det så gör det att Uppsala för vissa blir en mer intressant stad att finnas i. Förutom att det blir det för fotbollssupportrar så kan man också skapa ett intresse från företag, sådant som hela kommunen har nytta av. För företag är det intressant att associera sig med en framgångsrik klubb. Man får synas brett, i tv och i de största medierna på riksnivå.
SIRIUS JÄTTEFYND – SÅGAR STORKLUBBARNA SOM MISSADE SARFO
Oavsett hur mycket det skadar Uppsala kommun PR-mässigt, så går det mer tydligt att se hur mediebevakningen kring Sirius varit de veckor som gått sedan den där hemmapremiären på Studenternas.
Sirius har tre vinster på de fyra inledande matcherna i allsvenskan. En fantastisk start för nykomlingen, vars senaste allsvenska säsong innan detta var 1974. Men det hamnar nu i skuggan av turerna kring gräsmattan, säger Haglund.
– Vi var fyra minuter från att vara serieledare efter fyra omgångar. Hade inte MFF sparkat in den där 3-2-bollen på slutet mot Djurgården, så hade vi lett serien. Även om det bara är efter fyra omgångar så är det ju enormt stort. Men jag vet inte hur mycket det skrivits om fotbollen jämfört med allt det här runtomkring. Så det är tråkigt för klubben också.
– Det var ju likadant i premiären när vi har ett nästan överfyllt Studan, en stor publikfest. Men allt som skrevs efteråt handlade om gräsmattan. Sedan tycker jag inte att det är fel att det skrivs om den dåliga mattan. det är bra att man pekar på att något är dåligt, att man lyfter fram det. Men det är så det ser ut.
Det nya Studenternas IP ska stå klart 2020. Johan Haglund fruktar att situationen med gräsmattan i år kan ha inverkan för den nya arenan.
– Det som också skapar en oro i det är att vi ska bygga en ny arena, och kommunen vill sätta konstgräs på den. Jag vet att det finns ett stort intresse från våra spelare om att arenan ska ha hybridgräs. Men en sådan här situation kan göra att kommunen säger att “nej, det funkar inte, det ser vi ju nu”. Istället för att lyfta fram problemen med konstgräs, vad det innebär rent sportsligt och att man inte kan spela internationell fotboll på det underlaget. Så det här är en tråkig situation på det sättet också.
Den här artikeln handlar om: