PÅ FD: Hammarbys talangsatsning – en jättesuccé
För fem år sedan var Hammarbys ungdomssatsning tam. Men 2011 startade klubben upp sin akademi som nu börjat bära frukt.
– I dagsläget är det mycket enklare för oss att rekrytera, till och med bra landslagspelare, ute i landet med konkurrens andra allsvenska klubbar, säger Hammarbys scoutingansvarige, Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.
När Hammarby startade sin akademin 2011 hade man nästan inga egna produkter som tog sig upp i A-laget och de största talangerna lämnade för Brommapojkarna eller andra konkurrerande klubbar i ung ålder.
Nu, drygt fem år senare, har klubben precis vunnit SM-guld i såväl U17 som U21 och tog sig till semifinal i U19-serien. Bajen har också åtta landslagsspelare i ungdomslandslagen, vilket är på delad andraplats efter överlägsna Malmö FF.
– Det är väl en kombination av faktorer. Dels har vi utvecklat samarbetet med skolorna vilket gör att vi dels kan ha flera heltidsanställda tränare, och i och med det kan vi också ställa helt andra krav på tränarna och få in tränare med högre kompetens i och med att arbetet är heltid, säger Mikael Hjelmberg, som är Hammarbys scoutingansvarige.
– Den andra delen är att våra kompetenta tränare har tillgång till spelarna i mycket större utsträckning. I kombination med det harv vi på ett tydligare sätt också valt att rekrytera spelare, inte bara från Stockholm utan även utanför Stockholm, vilket gör att vi också höjt kvalitén på spelarna i akademin. De blir bättre utbildade här men vi kan också plocka in bra spelare från utanför Stockholm. Det sammantaget gör att kvalitén och statusen på akademin höjs.
Är det en tydligt bättre kvalité nu jämfört med 2011?
– Ja, det menar jag på att det är. Men det är också, såklart, bättre kvalité på de spelarna som talangerna ska konkurrera med än vad det var för fyra år sedan när Bajen var i superettan. Men kvalitén på de unga spelarna här blir bättre och bättre hela tiden.
Åtta landslagsmän kontra någon enstaka. Hur mycket betyder det?
– Det är klart att det är jätteviktigt. Dels ger det ett signalvärde som gör att man som ung, talangfull spelare väljer att komma till Hammarby. Målsättningen med arbetet är ju att spelarna ska ta sig hela vägen från akademin till A-lagsverksamheten. När spelarna väl tagit sig in där så är också akademins uppdrag slutfört. Det vi kan konstatera är att vi den senaste tiden inte direkt varit sylvassa på att få upp spelare i a-truppen, och speciellt inte få in dem på planen. Men för mig är det ingen akademifråga utan en A-lagsfråga, det är deras uppgift att förädla talangen som kommer underifrån.
Hur står ni er i konkurrensen när det gäller att locka till sig unga talanger?
– Jag menar på att vi står oss väldigt, väldigt bra. De resultatmässiga framgångarna med våra ungdomslag är nånstans ett kvitto på att verksamheten i akademin är väldigt bra. Då tävlar man trots allt med jämnåriga. I dagsläget är det mycket enklare för oss att rekrytera, till och med bra landslagspelare, ute i landet med konkurrens andra allsvenska klubbar.
Hur viktigt är det att vinna ungdomscuper/serier kontra att fostra spelare till A-laget?
– Det i särklass viktigaste steget är att gå från talangfull spelare i akademin till fullfjädrad A-lagsspelare. Men jag har svårt att se att det ena ska utesluta det andra. Akademin finns till för att fostra a-lagsspelare, det måste vi vara rörande överens om, men jag har svårt att se att vinna fotbollsmatcher, cuper och turneringar ska vara något negativt. Sen att spelarna behöver lära sig vinna, självklart är det en jätteviktig del i utvecklingen som fotbollsspelare. Det ena behöver inte utesluta det andra.
Antal talanger per klubb, landslagsspelare 16-21 år
Malmö FF – 16
Hammarby IF – 8
IF Elfsborg – 8
IFK Göteborg – 7
Kalmar FF – 7
AIK – 7
IF Brommapojkarna – 6
Örebro SK – 6
IFK Norrköping – 5
Djurgårdens IF – 2
FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM
Den här artikeln handlar om: