PÅ FD – N o l l rekordaffärer för AIK, Bajen och Djurgården

Alexander Isak kan vara på väg att bli en dubbel Zlatan-affär. 150 miljoner är en summa som nämns under ett år med flera stora tunga allsvenska affärer. Frågan är om Isak är ett trendbrott för Stockholmsklubbarna som är långt i från allsvenskans topp-10 av största transfers genom tiderna.

HÄR analyserar fotbollsfinansexperten Kristof Vogel.

En titt på allsvenska allsvenska affärer under 2016 visar en tendens till trendbrott.
Svenska toppklubbar kan vara på väg mot en affärsmässigt högre nivå kring transfers. Bara i år har Malmö FF som exempelvis sålt Vidar Örn Kjartansson för över 40 miljoner och ovanpå det ser nu AIK ut att närma sig en transfer i 100-miljonersklassen med Alexander Isak.
Det är så att det lättar under fötterna – kommer det verkligen att sluta med ett sådant omfång?

Och så ser Stockholmsklubbarna överhuvudtaget, inte bara AIK – som genom åren haft så svårt att göra avgörande storaffärer – ut att vara på väg att flytta fram positioner. Djurgården som exempelvis genom Emil Bergström, Sam Johnson, Daniel Amartey, Omar Colley: spelare för ca 70 miljoner.
AIK har de senaste åren i en jämförelse Eero Markkanen, Nabil Bahoui och Robin Quaison. Allt som allt för AIK – cirka 60 miljoner.

Hammarby har under senaste åren i en jämförelse ett närmast blankt ark av större försäljningar. Ingen business som nått över 10-miljonerstrecket efter Linus Hallenius som går tillbaka ända till 2010.

Ja, ni ser och hör: Stockholms största klubbar långt i från topp-10 av största allsvenska utlandsförsäljningar genom tiderna.
Stockholms transferrekord är alltså än så länge på en närmast blygsam nivå med de största affärerna genom tiderna som FotbollDirekt de senaste veckorna visat i en artikelserie i tio delar.
Transferrekordet för AIK är fram till i dag Wilton Figueiredo 27 miljoner (2007) och Djurgården Sören Larsen 22 miljoner (2005) Hammarbys bästanotering är än lägre med Linus Hallenius till Genoa i Serie A för 17 miljoner (2010).

Men genom som bland annat Alexander Isak – börjar det nu alltså se bättre ut.
Finansanalytikern
Kristof Vogel hanterar här frågeställningar som följande:
Vad tror du det beror på att Stockholmsklubbarna har haft så svårt att ta avgörande betalt för spelare som går utomlands?

Blir det extra märkligt då Stockholmsklubbarna trots allt varit lokomotivet intressemässigt kring den svenska klubblagsfotbollen? – helt enkelt en stor del av grunden för den allsvenska hajpen?

Kan man se fel som har begåtts, varför har affärerna inte blivit som exempelvis Malmö FF:s och Blåvitts största?

Här ger Kristof Vogel sin syn på avsaknaden av Stockholmklubbar på topp-10 största allsvenska transfers genom tiderna – samt om Alexander Isak och förhållandevis flera stora affärer i Stockholm i närtid – ska ses som ett trendbrott?

– Först lite fakta: Åtta av de som ni rankat som topp 10 var 23 år eller mindre när deras kontrakt såldes. Sju av tio kontrakt såldes av MFF. Fem av de sju som MFF har sålt är först förvärvade från andra klubbar innan de såldes vidare av MFF, börjar Vogel, finansexperten i fotbollsekonomi för FotbollDirekt.se.

– Sedan kan vi konstatera att kvalitet kostar! Det visar 10-listan med all tydlighet. Majoriteten av spelarna har visat sig leverera också efter att de lämnat Sverige. Afonsos kontrakt såldes vidare av holländarna till England för drygt 10 miljoner euro. Berg och Toivonen spelar i landslaget än i dag. Forsberg är idag hyllad i Tyskland. Rosenberg hade en fin utlandskarriär och håller ju än idag en hög kvalitet tillbaka i allsvenskan. Zlatan och Ljungberg behöver ingen motivering.

AIK:s största försäljning: Wilton Figueiredo till Al-Rayyan 2007 - 27 miljoner kr.

AIK:s största försäljning: Wilton Figueiredo till Al-Rayyan 2007 – 27 miljoner kr.

Ovanpå det vidgar han perspektiv av allsvenska affärer från 2000-talets början:
– För tre år sedan tittade jag på spelarkontraktförsäljningar från allsvenskan mellan åren 2002 och 2011. 24 kontrakt såldes för 1.9 miljoner euro eller mer. 61 stycken såldes för mindre än 1.9 miljoner euro.

– Av de 24 såldes åtta (var tredje) vidare av den köpande klubben för en högre summa än vad de först hade köpt kontraktet för. Av de 61 exporterna var det åtta stycken (nästan var åttonde) som såldes för en högre summa än köpet. Så ja, kvalitet och potential kostar och marknaden är relativt duktig på att värdera och betala för den, anser Kristof Vogel och tillägger:

– Den enkla analysen är att MFF över tid har haft den största talangen. Detta påstående bekräftas av att man under de senaste 15 åren har placerat sig elva gånger på en femte plats eller bättre. Det tack vare att man är duktig på att scouta och utveckla spelare.

Experten fortsätter:
– Detta facit kan bara matchas av AIK som förvisso har vunnit färre titlar men har placerat sig på en femte plats eller bättre tolv av de senaste femton åren.

– Att AIK inte riktigt kommer upp i lika stora nominella försäljningsbelopp som MFF skulle kunna ha att göra med att man har haft en annorlunda åldersstruktur i sin rekryteringsplan (äldre spelare) eller att spelarna har hållit en hög allsvensk klass men inte bedömts ha potentialen att bli tongivande internationellt.

– Det är något som kan ha med ekonomiska resurser att göra. MFF har rekryterat duktiga, däribland unga spelare externt från andra klubbar för i genomsnitt 17 miljoner kronor om året. Bland dessa sedermera stora kontraktsförsäljningar som Afonso Alves, Ola Toivonen, Emil Forsberg. AIK har å sin sida investerat 7 miljoner kronor i snitt om året i externa förvärv. Som jag sade tidigare, kvalitet och potential kostar.

På det kommer han in på Alexander Isak som nämns som möjlig hos storheter som Real Madrid, Juventus, PSG och Chelsea.
Fotbollsadel. Så mycket större kan det inte bli och summorna kring AIK-stjärnan har fullständigt dragit i väg.
– Ja, det är spännande. Kanske kan en stor försäljning av Alexander Isaks kontrakt skapa utrymme för en annan typ av rekryteringsstrategi med en högre uppsida vad gäller andrahandsvärdet. Precis som Zlatan gjorde skillnad för Malmö FF.

Djurgårdens största försäljning: Sören Larsen till Schalke 04 2005 - 22 miljoner kr.

Djurgårdens största försäljning: Sören Larsen till Schalke 04 2005 – 22 miljoner kr.

– När det kommer till Djurgården och Hammarby så har båda klubbars sportsliga framgångsperiod under början på 00-talet inte varit tillräckligt lång. Man har helt enkelt inte haft tillräckligt många duktiga spelare hos sig genom årens lopp. Krasst är det så.

Där till tittar han in kring Djurgårdens kedja av utlands-deals som fått Dif:s ekonomi på fötter efter ett mycket kargt ekonomiskt klimat för bara några år sedan som höll på att stjälpa. Här får sportchef Bosse Andersson och vd Henrik Berggren stark cred.

– Det som sticker ut i och med med Djurgårdens framgångsrika affärer under 2016 är att dessa har kommit utan att laget har haft framfång. Därför återstår det att se om det är en ny bestående trend eller mer tillfälligheter. Att vara framgångsrik i handel med spelarkontrakt över tid kräver flera faktorer. Fungerande god scouting och rekrytering, utveckling, framgångar för laget och ett för klubben gynnsamt kontraktsläge med spelarna. Allt det kostar pengar.

– Så länge klubbarna inte ser handel med spelarkontrakt som en del av den dagliga verksamheten (eller driften, som vissa kallar det) så ska man nog inte förvänta sig några extraordinära summor utöver enskilda lyckoskott.

Hammarbys största försäljning: Linus Hallenius till Genoa, 2010: 17 miljoner kronor.

Hammarbys största försäljning: Linus Hallenius till Genoa, 2010: 17 miljoner kronor.

ALLSVENSKANS STÖRSTA AFFÄRER – TOPP-10:

1. Zlatan Ibrahimovic – Malmö FF till Ajax 82,5 miljoner (juli 2001)
2. Markus Rosenberg – Malmö FF till Ajax 45 miljoner (juli 2005)
3. Alfonso Alves Malmö FF till Heerenveen 42 miljoner (januari – 2004)

4. Vidar Örn Kjartansson – Malmö till Maccabi Tel Aviv 41 miljoner (augusti – 2016)
5. Ola Toivonen – Malmö till PSV 40 miljoner (januari – 2007)
6. Fredrik Ljungberg – Halmstad till Arsenal 40 miljoner (september 1998)

7. Ari da Silva – Kalmar till AZ Alkmaar 40 miljoner (juli 2007)
8.  Isaac Kiese Thelin – Malmö till Bordeaux 38 miljoner (januari 2015)
9. Marcus Berg – IFK Göteborg till Groningen 38 miljoner (augusti 2007)

10. Emil Forsberg – Malmö till Leipzig 35 miljoner (januari – 2015)

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: