PÅ FD: MFF och Elfsborg tas i försvar efter missad topp-3
I helgen avslutades den skandinaviska ungdomsturneringen i Göteborg. Lagen som hamnade på topp tre kom alla från Danmark och Norge. Men SEF-direktören Stefan Lundin anser inte att Malmö FF och de svenska lagen ska ha underbetyg.
– Det var tillfälligheter som avgjorde matcherna, säger han till FotbollDirekt.se
Det blev Midtjyland som gick segrande ur helgens internationella U19-turnering som hölls vid Prioritet Serneke Arena i Göteborg.
Detta sedan danskarna vunnit alla sina fyra matcher. I finalen slogs Rosenborg tillbaka med 2-0.
Trondheim-klubben vann i sin tur alla matcher förutom just finalmatchen. På en tredjeplats hittar vi ytterligare ett norskt lag – Vålerenga. Norrmännen slog Elfsborg, som därmed slutade på en fjärdeplats.
När turneringen summeras kom facit svart på vitt – Sverige fick inte med något lag på topp tre när en skandinavisk toppfotbollsturnering spelades.
I stället slutade de svenska lagen på fjärdeplats (Elfsborg), femteplats (Malmö FF) och en sista och åttondeplats (Brommapojkarna). Betyder detta att svensk ungdomsfotboll är efter dansk och norsk?
Stefan Lundin som är sportdirektör på Svensk Elitfotboll har varit på plats under hela turneringen i Göteborg. Han är säker på att Sverige har minst lika bra U19-lag som Danmark och Norge.
– Nej, vi i Sverige är inte efter. Det var tillfälligheter som avgjorde matcherna. Malmö kom ju även utan sina sex bästa spelare. Hade de haft med dem tror jag till och med att de hade vunnit turneringen, säger Stefan Lundin till FotbollDirekt.se.
Varför vann Midtjylland turneringen?
– De har individuellt väldigt skickliga spelare. De är ett riktigt bra lag. Bara dagar innan de vann den här turneringen slog de Malaga med 4-0 i UEFA Youth League. Det visar ju klassen på laget.
De norska och danska lagen har ändå tre lag före bästa svenska lag…?
– Ja så var det ju, men det hade lika gärna kunnat sluta annorlunda. Elfsborg ledde till exempel alla sina matcher, men lyckades bara vinna en av dem. Men de spelade jämt med alla lag. Det var samma sak för Malmö. De som hade det lite svårare var Brommapojkarna. De förlorade alla sina matcher och hängde inte med riktigt. De danska och norska lagen var mer förberedda på den här turneringen.
Hur kommer det sig att de var bättre förberedda?
– Det är svårt att säga, men framförallt tror jag det handlar om matchandet under året. Både BP och Malmö har ju spelat upp emot 60 matcher under året. Och det är lite för många matcher tycker jag. I Danmark spelar man ju höst/vår till exempel så de har ju inte alls spelat lika många matcher som våra svenska lag har gjort.
Turneringen i Göteborg är den första internationella av sitt slag i Skandinavien – skapad med hjälp av ett samarbete mellan Sverige, Norge och Danmark.
Då detta var ett testförsök så har saker inte alltid flutit på helt fläckfritt. Det blev en del ändringar på matchtider under turneringens gång och en del strul runt omkring. Helt normalt tycker Stefan Lundin.
– Det här har ju varit en testverksamhet så det är helt naturligt att det bli lite småstrul här och där. Men överlag är vi jättenöjda. Lagen har varit nöjda, spelformen har fungerat bra. Allt som allt har det varit en klar framgång. Det bäddar för att vi kan gå vidare med detta upplägg.
När blir det fler ungdomsturneringar som denna nästa gång?
– Till nästa år ska vi fortsätta med den. Sen kommer vi ju jobba med detaljer på hur vi fortsätta. Som till exempel när den är mest lämplig att ha under året. Eftersom vi gör det här tillsammans med ansvariga i Norge och Danmark behöver vi få till ett samarbete som fungerar. De spelar ju höst/vår i Danmark så det får ju inte störa deras seriespel. Men de är ändå positiva till denna turnering och vill fortsätta vara en del av den.
Stefan Lundin är säker på att sådana här turneringar är bra för utvecklingen av svensk ungdomsfotboll. Att få till fler skandinaviska turneringar även för fler åldersklasser inom ungdomsfotbollen tror han är ett bra spår att ta. Han ser redan nu skillnad på hur fotbollen har utvecklats uppe i norr på senare år.
– I Sverige och Skandinavien har vi kommit närmare storländer som Spanien och Italien. I alla fall upp till 20 års ålder. Det känns bra att vi har en fungerande talangverksamhet här uppe i Norden.
Är det rätt väg att gå genom att matcha svenska ungdomslag mot andra skandinaviska?
– Det är klart man kan söka motstånd även utanför Norden, och jag förstår om man vill det. Men det är inte alltid så att man behöver ta sådana stora steg för att utvecklas. Med detta initiativ bygger vi en basverksamhet att gå efter och det är en bra start för en ungdomsspelare.
När du sammanfattar den här turneringen, är det bara med positiva tankar eller är det någonting som har varit negativt?
– Det är bara positiva vibbar från det här. Nu ska vi sätta oss ner och analysera den här turneringen. Se på hur vi kan gå vidare. Vi vill definitivt anordna turneringen för fler åldrar än U19 och vi vill att fler svenska lag ska få chansen att delta.
DANIEL FORSBERG
MISSA INTE – MER OM MFF
– Han dök upp i MFF – försvann sedan för att dyka upp igen
– Kan Malmö FF-fansen utmana Bajens? Jättesiffran!
Den här artikeln handlar om: