LÅNGLÄSNING: Duons långa resa – ska ta Sirius från division 1 till allsvenskan
Sveriges fjärde största stad har varit utan ett allsvenskt lag i 42 år. Men nu kan väntan vara över i Uppsala – IK Sirius på väg upp i högsta serien. Två av klubbens spelare, Ante Björkebaum och Ian Sirelius, har varit med på resan från division 1 till vad som mycket väl kan bli allsvenskan nästa år:
– Vi tänker inte så mycket, det bara går vägen, vi vet att om vi fortsätter spela vårt spel så kommer vi vinna serien, säger Ante Björkebaum till FotbollDirekt.se.
1974. Det var senast Uppsala hade ett lag i allsvenskan. Sveriges fjärde största stad har elitlag i samtliga stora lagsporter, trots att man snarare är känd som studentstad än som idrotts stad. Men pricken över i:et saknas: ett lag i fotbollsallsvenskan.
IK Sirius har sedan man ramlade ur högsta serien i mitten på 1970-talet spenderat decennier långt i från finrummet, och det har snarare varit klubbens bandysektion som folk förknippat med klubbnamnet. Under 1980-talet var Sirius fotbollslag till och med nere i division 4.
Nu ser det dock annorlunda ut. Sirius leder superettan klart med elva omgångar kvar att spela. Det är sju poäng ner till tredjeplatsen, kvalplatsen till allsvenskan. Nio poäng ner till fjärdeplatsen.
FotbollDirekt träffar två av dem som varit med på hela resan från division 1 till vad som nu är på väg att som kan bli högsta serien igen.
Anfallaren Ante Björkebaum och mittfältaren Ian Sirelius, bägge 28, kom till Sirius samma år, 2011. Nu är duon elva matcher från allsvenskan – en serie de i så fall får debutera i som 29-åringar nästa år.
Avstampet började just det året Björkebaum och Sirelius kom till klubben.
Bengt Ågerup, entrepenör som gjort sig en miljardförmögenhet genom kosmetikaföretaget Q-Med, gick in ekonomiskt i Sirius inför den säsongen. Ågerup betalade av klubbens skulder och genom hans nystartade bolag USAB (Upplands Spelarutveckling) värvades spelare in. Totalt uppges han ha plöjt in 36 miljoner på spelarsidan i Sirius från 2011 och fram till nu. En storsatsning i division 1- och superettan-sammanhang.
– Det var ju en satsning där 2011, det var inget snack om att vi skulle gå upp i superettan. Sedan lyckades vi inte med det, och inte 2012 heller. Det dröjde två år. Nu vet jag inte om han tröttnat på det där lite, vi får klara oss själva lite, säger Björkebaum.
Var det något ni visste om överhuvudtaget när ni kom, att det satsades sådana pengar?
– Nej, vi hade ingen aning om det, säger Sirelius. Jag trodde mer att han gick in för att rädda Sirius, för att det gick så dåligt ekonomiskt just då, från tidigare… var det verkligen en så stor satsning när vi kom?
Björkebaum:
– Men USAB startades 2011, men som jag förstod det skulle de satsa på yngre spelare, det var det som var tanken. Jag kommer ihåg när jag kom dit, jag skulle fylla 23. Han tyckte att det var på gränsen till för gammal. Men det gick ändå, jag var något år för gammal.
Sirelius:
– Du var USAB alltså?
Björkebaum:
– (Skratt) nej, det vet jag inte. Det var inte så att man fick lön av dem, man fick lön av Sirius. Nu vet jag inte om det existerar nu, den satsningen. Han (Ågerup) bor väl i Schweiz. Vi har aldrig träffat honom, har aldrig sett honom. Jag vet inte om det är fotboll han satsar på mest nu. När Johan Arneng kom till Sirius inför 2013. Vad de sa så var det inte Sirius som betalade hans lön, utan det var Ågerup…
Sirelius;
– Ja, han fick jobb att hjälpa Ågerup att ta fram bra hästar, han har ju ett stort travintresse. Och det har Arneng också, han jobbar med, avla fram bra hästar…
Björkebaum:
– … och det gör han fortfarande. Som jag fattar det så går det skitbra för honom. Så han har varit viktig för oss, Ågerup. Men vi borde kunna klara oss utan honom. Uppsalapubliken måste bjuda till också. De har budgeterat för 2 500 åskådare i snitt, och det är på 1 900 nu, så det är lite pengar som går förlorade.
– Jag tror att publiksnittet var högre det året vi var i division 1 gick upp i superettan (2013) än det var förra året i superettan. Nu när vi leder superettan så borde det komma folk tycker man. Vi har en kärna med supportrar som är fantastiska, de åker på alla matcher, både hemma och borta. Men det är mycket medgångssupportrar också. Det borde kunna mer publik nu när vi leder superettan. Om det gjorde det i ettan, när det gick bra.
När ni bägge skrev på då 2011, fick man känslan av att det här kan bli så här bra, eller var det mer att man skrev på för en division 1-klubb?
– Jag gick från Gröndal som låg i samma serie, så för mig så kändes det som att man kom till en storklubb. För i Gröndal, vi tränade två-tre gånger i veckan. På försäsongen hade vi inte ens någon plan att spela på, vi fick springa bara. Det var lite Åshöjdens BK över det hela. Så när jag kom till Sirius kändes det som att “nu är det på riktigt”, säger Sirelius.
Året efter Sirelius och Björkebaum kom till Sirius, så kom tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf in. Bägge tidigare allsvenska spelare; Bergstrand i AIK och Hammarby, Lagerlöf i AIK och Brommapojkarna.
– När Kim och “Tolle” kom så blev det ännu mer seriöst, de är väldigt fotbollskunniga. Det har alltid varit bra nivå på träningarna. Det kändes som att det skapades bra förutsättningar då för att det skulle kunna bli bra. Sedan har de kunnat plocka väldigt bra spelare varje år. Så det har bara blivit bättre för varje år. Det har ju funnits kontinuitet där också, med Kim och “Tolle, säger Sirelius.
Ja, att ha samma tränare i fem år på den nivån, det är inte så vanligt?
– Nej precis, säger Björkebaum. Det har varit snack om att de ska gå till större klubbar, nästan varje år. Norrköping var det snack om där nu i våras. Men när jag kom till Sirius, du frågade om det kändes som att man skrev på för en division 1-klubb … det kändes som att man kom till en superettanklubb tyckte jag, 2011. Det var inget snack om att vi skulle gå upp.
– Sedan blev det fördröjt längre och längre. Tanken var att vi skulle vara i superettan inför säsongen 2012. Nu blev det 2014, så det blev två år senare än vi tänkt. Det kanske har gjort gott också. Vi kanske inte var redo då heller. Nu känns det som att vi är extremt redo. Både organisatoriskt, och vi har en grym kvalitet i truppen. Vi har ändå “Ante” Eriksson skadad som är kanske superettans bästa. Det känns som att vi är grymt rustade för att gå upp.
När ni väl gick upp i superettan (2014), vad var förhoppningen… etablera sig några år först?
Björkebaum:
– Jag trodde ju när vi gick upp 2014, att vi hade chans att vinna direkt. Det kändes lite så. Vi hade så sjukt mycket luft under vingarna från säsongen innan. Vi hade inte torskat en match på hela säsongen då…
Sirelius:
– … och vi tog med oss det in i försäsongen också, vi gick långt i cupen. Vi slog ut IFK Göteborg på Ullevi där. Så vi gick in i superettan med värsta självförtroendet. Vi vann första matchen mot Syrianska borta med 5-1. Då trodde man nästan att vi skulle jogga hem superettan också. Men så mötte vi Husqvarna hemma. Vi hade boll hela matchen, men de kontrade in ett mål och vann med 1-0. Då märkte man, “shit, det är inte så lätt”. Vi hade problem då, mot många lag. I och med att vi var väldigt hajpade och spelade bra så var det många som lågt . Vi hade mycket boll, men vi kunde inte få in den. Vi åkte på kontringsmål bakåt.
Det är bilden många har av superettan, att många lag brunkar… är det mer så än det är i division 1?
Björkebaum:
– Ja, kanske. Men jag tyckte det var lite liknande i division 1 också, för då var det verkligen vi som skulle vinna. Det gick väl okej, men det kändes som att alla lag backade hem. Det är många som backar hem nu också, men nu har vi liksom…
Sirelius:
– … vi har lärt oss. Det är det här med erfarenhet och rutin. Jag kommer ihåg första året när vi mötte till exempel Ljungskile, som ligger lågt med laget och spelar rakt. Då hade vi problem och blev jättestressade. Men nu när vi spelade här senast (i lördags), vi vet hur de spelar Ljungskile, vi har mött dem så många gånger och vi vet vad som krävs för att vinna en sådan match. De verktygen hade vi kanske inte första året i superettan.
Kontinuitet är ett ord som kommer upp tidigt för att förklara Sirius resa – såväl på spelar- som på tränarsidan har klubben fått jobba med samma material en längre tid.
Sirelius:
– Det är ju många av oss i truppen som inte har lirat i allsvenskan. Det som präglat Sirius de senaste åren, det är att vi haft en jäkligt ambitiös grupp, som velat ta nästa kliv hela tiden. Kim och “Tolle” har varit duktiga på att hitta spelare som har kvalitet för att lira högre upp, men som inte varit där. Vi har haft ett jäkla go på träningarna, alla har velat komma uppåt. Den där hungern har alltid funnits i laget. Det tror jag är jäkligt viktigt.
Nu är ni nära allsvenskan, relativt sent i karriäran. Har det varit en hård satsning för att komma dit?
Sirelius:
– Nej, jag till och med slutade med fotbollen ett tag. Det var min gympalärare som sa åt mig att jag måste börja spela igen. I gymnasiet så hade jag några år där jag inte satsade alls.
– Och även åren efter gymnasiet, jag spelade division 3 i Ängby, sedan gick jag till Råsunda i division 2. Sedan hade jag två säsonger i Gröndal i division 1, och det var inte heller seriöst. Som jag sade innan, vi tränade två-tre gånger i veckan, det var alltid problem med någonting. Så det var först när jag kom till Sirius som det blev en satsning.
Har det varit viktigt att nå allsvenskan någon gång, har det varit en drivkraft?
Björkebaum:
– För mig i alla fall… i och med alla skador jag haft… det klart man drömmer om att spela högt uppe, men jag har aldrig varit så här att “jag måste spela allsvenskan”, det har mer varit du…
Sirelius:
– Ja, man har känt att det gått bra, när man legat i de här lägre serierna så har man ändå … man har velat testa se hur högt man kan komma. Så det har ännu funnits någonstans att man vill spela högre upp. Men jag har inte heller haft något mål, att “jag ska vara i allsvenskan”, utan jag har spelat för att jag tycker fotboll är enormt kul, sen har det bara blivit så.
Björkebaum:
– Men båda vi har pluggat också. Jag har läst företagsekonomi och blev klar nu i juni, så nu ska man försöka hitta något jobb att kombinera med. Det här med bara fotboll, alltså jag vet inte. Jag testade det när jag kom till Sirius 2011, körde ett halvår bara fotboll: Fika, tv-spel och fotboll. Det är kul i tre månader, sedan blev det bara… stressande. Det har varit skitbra att kunna kombinera det, fotboll och plugg. Och det är det många som gjort det i Sirius också. Kim (Bergstrand) brukar säga det också: Vi har flest högskolepoäng i svensk fotboll… där har du rubriken…
Smartaste laget i Sverige?
– Ja, precis (skratt). Nej men det har ändå varit så, vi har triggat varandra att plugga folk i laget. Det brukar Kim och “Tolle” uppmuntra till också, Annars kan jag tänka mig att i många lag: man kör 100 procent fotboll, att det är så det ska vara. De har ändå uppmuntrat oss till att göra något annat.
Om ni går upp i allsvenskan, kan du jobba med det då?
– Ja, det tror jag. Det är mest att man bor i Stockholm och pendlar till träningarna, det tar sex timmar tur och retur. Det är mest det som tar tid. Vi har ändå ganska bra med tid, en dag ledigt i veckan brukar det vara. Jag ska försöka hitta något just nu. Jag jobbar med Sirius marknad nu lite extra sedan två veckor tillbaka. Men tanken är att jag ska hitta något annat nu till hösten.
Sammanhållningen i laget är annan sak som bägge lyfter fram som en förklaring till framgångarna. Många spelare har varit i klubben länge, och spelarna umgås också tätt utanför planen, “mer än vad man gör i de flesta elitlag” tror Björkebaum. Ett antal spelare i laget bor i Stockholm och pendlar tillsammans till Uppsala, något som svetsar dem samman ännu mer:
– Vi är sju pers som pendlar mellan Stockholm och Uppsala, nu när Jesper Arvidsson kom in också. Sirius har fixat en bil för det nu, tidigare har vi suttit i en Nissan Micra fem pers och trängts. Nu har vi en bra bil, en sjusitsig Volkswagen Sharan. Så vi åker tillsammans, Benny (Lekström) brygger kaffe varje morgon, Java-kaffe, det är lite korsord…det är rätt trevligt att pendla. Det funkar skitbra, säger Björkebaum och fortsätter:
– Så vi är ett gäng som bor här, och Sirius är ändå på sätt och vis beroende, för de har hela tiden tagit spelare från Stockholmsområdet. Så de slipper fixa boende åt oss i Uppsala på det här sättet. Vi som bor här i Stockholm var på dem i flera år om att vi borde kunna få en bil så vi kan pendla. Till slut så löste de det, så det är skitbra.
Men om ni har en hemmamatch och motståndarna vill paja för er så är det bara att blocka bilen, då försvinner halva startelvan?
– Precis (skratt). Vandalisera “Sharanen”, då blir det WO. Nej men det kan bli lite panik ibland, när det är rusningstrafik och grejer. Det har varit några matcher där det blivit precis på minuten. Men nej, “Sharanen” levererar, den är grym, skön bil.
Om kontinuitet både på tränar- och spelarsidan varit ett vinnande koncept i Sirius, så har man ändå tappat ett par absoluta nyckelspelare efter varje säsong i superettan de senaste åren.
Efter första säsongen tappade man Kerim Mrabti till Djurgården. Inför den här säsongen försvann Stefan Silva, som var i skytteligatopp i superettan för två år sedan, till Gif Sundsvall.
I år har ghananske mittfältaren Kingsley Sarfo hyllats som en av superettans bästa spelare, och det har ryktats om större klubbar. Men med svenska transferfönstret stängt så är han kvar i Sirius. Ytterligare något som talar för avancemang?
Att ni kommer spela med den här truppen i höst under spurten, det måste vara en boost?
– Ja, verkligen, säger Björkebaum. Kingsley är ju grym. Vi får se inför nästa år, hur truppen ser ut då. Men om man tittar på senaste matchen, bara bänken senast… det är ju klasspelare på bänken. Den där bredden kommer göra att vi går upp (knackar i bordet).
Det är mest bara han som det varit rykten om?
– Precis, det är Sarfo som man har hört om. Men han har ju förlängt nu, över nästa år också. Men man har ju läst att det kommit in bud, från Östersund bland annat. Vi får hoppas att han är kvar. Han ska inte spela superettan nästa år i alla fall, han ska vara högre upp.
Ian Sirelius fyller i:
– Johan är ung och bra också, Johan Andersson, han är duktig. Både han och Kingsley är födda 1995 också, de har många år kvar. Annars är det ganska många som är uppe i åren. Det kanske är därför som det inte är så mycket transferrykten (skratt).
Det blir en rutinerad elva i allsvenskan om ni går upp… inte allsvenskt rutinerad kanske?
– Inte allsvenskt rutinerad, precis. Vi får hoppas att vi får behålla alla, säger Björkebaum.
Även om det funnits ekonomiskt stöd och en sportslig satsning de senaste fem åren, så finns det fortfarande en del runt om kring som saknas för att den allsvenska kostymen ska sitta helt rätt. Sirius har dispens för hemmaarenan Studenternas IP i superettan.
Sedan i fjol är det emellertid klart att Studenternas ska byggas om. En ny modern arena med plats för runt 10 000 åskådare är på gång på samma plats. Eller på gång: enligt nuvarande plan så står den klar först säsongen 2020.
– Vi har dispens för att spela i superettan nu på “Studan”. Så jag vet inte, om det blir allsvenskan, om man får söka någon slags extra-extra-dispens nästa år. Behovet av något nytt är extremt stort, säger Björkebaum, och fortsätter:
– Men ja, det dröjer fem år… och då är man fan till åren kommen alltså (skratt). Så man lär få köra på “Studan”, den klassiska “Studan”. Nu när de ska bygga om till nästa år så ska de ställa två provisoriska läktare på kortsidan, har jag förstått det som. Så det är på gång i alla fall.
Om ni går upp i allsvenskan, den fotbollen ni spelar nu… tror ni att ni kan ta med den upp eller behöver ni justera något i spelet?
Sirelius:
– Helt klart så kommer vi fortsätta spela på samma sätt. Våra tränare har en väldigt tydlig idé om hur fotboll ska spelas, och de kommer inte överge den för att vi går upp en serie, det har jag väldigt svårt att tro. Så vi kommer spela . Och varje försäsong har vi mött allsvenska lag på vårt sätt, och det har funkat bra. Vi har rullat ut en del väldigt bra allsvenska lag. Så det tror jag inte kommer förändras. Vi kommer säkert anpassa oss lite mer efter motståndet, men vår fotboll kommer nog se likadan ut.
Toppen i superettan och nedre halvan i allsvenskan, är det så stor skillnad?
Björkebaum:
– Det är svårt att avgöra. När man möter lag på försäsongen… vi har själv mött motståndare från lägre divisioner, det blir en annan grej, det är svårt att veta var man står egentligen. Vi har de där lagen som bara åker upp och ner, där tror jag att det är ganska likt i kvalitet. De lag som är etablerade i allsvenskan, som är stabila, de är nog lite bättre. Men om vi går upp så tror jag inte det kommer bli några problem att klara oss kvar. Jag har följt Östersund en del i år, och de spelar rolig fotboll. Jag tror att vårt spel också kommer funka bra om vi skulle gå upp.
Vad är det som talar emot att ni går upp?
– Skador? undrar Björkebaum, och Sirelius fortsätter:
– Ja, och om det blir för mycket snack att vi ska upp, om folk börjar känna någon slags falsk trygghet. Annars kändes det jävligt stabilt. Vad har vi, sju segrar i rad?
Björkebaum:
– Vi tänker inte så mycket, det bara går vägen, vi vet att om vi fortsätter spela vårt spel så kommer vi vinna serien. Känslan är liksom, vi bara maler på och vinner. Man ska inte jinxa det för mycket. Men skadebiten har blivit bättre, så bara vi håller oss skadefria så ska vi lösa det.
Fakta, Sirius resa mot allsvenskan:
2011: Satsar för att ta sig upp i superettan men faller på målsnöret i en superjämn tabelltopp. Umeå vinner Division 1 Norra på 51 inspelade poäng, AFC United tvåa och får kvalplats till superettan på 50 inspelade poäng – lika många som Sirius, men AFC har bättre målskillnad.
2012: Blir trea igen, också nu en jämn tabelltopp: Östersund vinner med 53 poäng, BK Forward tvåa (lika många poäng) och Sirius trea (52 poäng).
2013: Vinner Division 1 Norra i stor stil: 21 segrar, fem oavgjorda och noll förluster, vilket är poängrekord i serien. Går upp i superettan.
2014: Nykomlingar i superettan, gör succé i svenska cupen där man slår ut Djurgården i gruppspelet och sedan även IFK Göteborg i kvartsfinalen. Slutar sexa i superettan första säsongen.
2015: Trea i superettan efter Jönköpings Södra och Östersund. Allsvenskt kval mot Falkenberg, sammanlagt 3-3 (Falkenberg kvar i allsvenskan på fler bortamål).
2016: Leder superettan efter 19 omgångar, fem poäng ner till tvåan Halmstad och sju poäng ner till trean AFC United. Sirius har 13 segrar hittills och har bara förlorat två matcher. I eftermiddag väntar bortamatch mot Degerfors.
Den här artikeln handlar om: