Dansk avundsjuka på allsvenska fans – slås av stämningen på Häcken-Bajen

VI är kanske inte bättre på fotboll än danskarna. Men på en punkt slår vi dem: på supportersidan. Det konstaterar i dag danska Tipsbladet i ett långt reportage om den allsvenska fotbollspubliken med Danmarks dito. 

Danska Superligan inleder säsongen 2016/2017 i kväll. Inför premiären så har danska Tipsbladet i dag ett långt reportage där man jämför med allsvenskan – och då på läktaren.

Förra säsongens allsvenska gav ett publiksnitt på 9 967, medan det var 7 253 i Danmark. Det var dock inte många säsonger sedan snittet var högre i Danmark (säsongen 2014, 7 929 mot 7 627 i allsvenskan).

Allsvenskan har publikmässig medvind medan danskarna halkar efter. Varför?

Tipsbladets utsände söker svaren i det sex sidor långa på plats-reportaget. Artikelförfattaren Troels Ørum Andersen besökte nyligen två allsvenska matcher i Göteborg, Häcken-Hammarby och IFK Göteborg-Gif Sundsvall. Två matcher i den allsvenska omstarten, mitt under semestern och medan EM fortfarande pågick.

Han skriver att fotbollen håller en lägre nivå än i Superligan – men konstaterar också att stämningen är nästan märkligt hög sett till avsaknaden av rivalitet mellan respektive lag. Och att bortaföljet (då främst Hammarbys, Bajen lyfts i reportaget fram som allsvenskans publikmässiga draglok) sett till reseavståndet är imponerande stort.

Efter att ha sett 44 klubblagsmatcher på plats i Danmark förra säsongen (på samtliga Superligans arenor) så slås han av “lägstanivån” på stämningen i allsvenskan, i matchen mellan Häcken och Bajen på Bravida Arena:

“… undertecknad har har faktiskt aldrig upplevt (den här stämningen) i en match mellan ligans nummer 8 och nummer 14. Det fanns inga element av rivalitet, och inga förmildrande geografiska omständigheter. Tvärtemot är avståndet mellan de två klubbarnas arenor 42 kilometer längre än mellan AaB och FC Nordsjællands – de två arenor i Superligan som ligger längst i från varandra…”

Efter att ha sett Göteborg-Sundsvall på Gamla Ullevi konstaterar han samma sak:

“Igen ska det understrykas, att det inte är något unikt över kulissen som sådan jämfört med Superligan, men man upplever den (i Danmark) bara vid helt speciella begivenheter: rivalmöten, toppmöten och de gånger då matchen fullständigt övergår förväntningarna om en 2-0-seger till förhandsfavoriten”.

Blåvitts danske mittfältare Søren Rieks betygsätter stämningen efter hemmamatchen mot Sundsvall och lyfter i samma andetag fram hur bra stämningen kan vara i allsvenskan:

– I dag var det lite under standarden, men det var också mitt i semestern. Det är generellt ett större intresse och bättre uppbackning till lagen än i Danmark, tycker jag. Där kommer man om det går bra för laget och stannar hemma om det går dåligt, säger Rieks. Landsmannen och lagkamraten i Blåvitt, Jakob Ankersen, fyller i:

– Ja, när laget går dåligt så är det fortfarande en enorm uppbackning. Det här är en klubb fylld med traditioner, och då kommer man oavsett. Och det gäller överallt, säger Ankersen.

Rieks berättar också att han innan han skrev på för IFK Göteborg fick se matchen mot AIK på plats, och hur han då slogs av stämningen. Något som spelade in för att han sedan valde att gå till Blåvitt.

Förklaringen till skillnaderna är svårfunna (även om man i reportaget utelämnar det faktum att Sverige har mer än fyra miljoner fler invånare än Danmark). Dialogen mellan supporterorganisationer och makthavare har kommit längre här i Sverige, men den är förhållandevis god också i Danmark. Det finns en motsvarighet till SFSU (DFF) och danska motsvarigheten till Sef (Divisionsföreningen), och dialogen dem emellan är på väg att bli god, precis som den är i Sverige.
Man lanserade i Danmark nyligen planer på ett s k “away card” (registreringskort för bortasupportrar för att hålla koll på stökiga element). Det blev så hårt kritiserat från supporterhåll att planen fick skrinläggas. Sedan dess har dialogen blivit bättre.

Biljettpriserna är också på ungefär samma nivå i Danmark som i Sverige. En möjlig förklaring lyfts fram i att svenska klubbar är mer traditionsrika – vi har färre “unga” klubbar i allsvenskan medan det i Danmark har skett flera sammanslagningar mellan olika klubbar. En förklaring som Divisionsföreningens Claus Thomsen dock inte köper:

– Jag tror inte det har att göra med att några klubbar har slagits samman. Jag tror faktiskt man kan bevara traditionerna och så vidare, säger han och lyfter istället fram förbättrade arenor och längre tradition för professionell klubbfotboll i Sverige som orsaken.

Skribenten landar ändå i ett resonemang om att dialogen mellan supportrar och makthavare är bättre i Sverige. Dialogen mellan SFSU och Sef lyfts fram som en succé, liksom införandet av SLO:er (som förvisso är standard också i Danmark).

“… men de har i vart fall hittat gemensam grund, de svenska fansen och bestämmande organ. Det gäller vid beslutningsbordet så väl som i bägge sidornas syn på vad publikframgången beror på. Och i den händelse de har rätt så är det i vart fall inget som lämnar Danmark med förringade möjligheter att göra svenskarnas recept till sitt”.

FOTNOT: Reportaget finns än så länge bara i papperstidningsformat, men vi länkar till det om det kommer ut online.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: