LÅNGLÄSNING: Nu avslöjar AIK–stjärnan: ”AIK ville satsa på andra spelare”
STOCKHOLM. För 13 år sedan gjorde Per Karlsson allsvensk debut för AIK, och är fortfarande kvar i klubben i dag. I en lång intervju med FD berättar Gnagets mittbackskugge om den turbulenta våren, känslan inför hösten – och om beskedet inför årets säsong om att AIK ville satsa på andra spelare.
– Det är klart att jag måste börja titta på andra alternativ, säger ”Pertan”.
Efter mötet med Örebro den 28 maj fick AIK–spelarna en kortare ledighet i och med EM–uppehållet, men är nu tillbaka i träning på Karlberg. FotbollDirekt.se passade på att ta ett längre snack på med AIK:s backveteran Per Karlsson på träningsanläggningen Karlberg efter första passet efter ledigheten.
– Det är klart att jag har saknat att vara igång med fotbollen. Det handlar mest om att ha varit härifrån Karlberg i tio dagar, och man har fått vila lite från varandra i laget. Men har jag hållit igång bra nu under ledigheten, så jag är redo för att dra igång igen, säger ”Pertan”.
En stor del av Per Karlssons ledighet har också spenderats med hans nyfödda son, som föddes bara två dagar innan mötet med ÖSK.
– Jag tror inte att jag har greppat det riktigt ännu. Det är en liten knatte där hemma som vi ska se till att hålla vid liv nu de här första veckorna, säger han och skrattar.
– Den riktiga kontakten med honom kommer väl efter ett tag. Men det är klart att det känns kul, fortsätter han.
Får du sova något om nätterna?
– Ja, än så länge är jag uppe en gång per natt ungefär. Så det är väl okej, under kontroll än så länge.
Det har varit en händelserik vår även på planen för ”Pertan” och AIK. Laget har spelat upp sig efter en knackig start och har dessutom hunnit med att byta tränare från Andreas Alm till nygamle Rikard Norling.
– Utan att veta exakt känns det som att vi har gjort en poängmässigt bättre vår än vad vi brukar göra. Så det känns så klart bra, att vi är med i snacket. Sedan har det varit lite stökigt, men jag tycker att vi inom laget har kunnat fokusera på det viktiga, och det har också visat sig i att vi har fått med oss resultaten nu på sistone. Sedan känns det bra att ha tre av fyra nollor under de sista matcherna innan uppehållet, i jämförelse med i början av säsongen när vi inte fick spelet att stämma.
– Det som vi inte riktigt har fått med oss är att vi har kryssat lite väl mycket på hemmaplan, och tappat några onödiga poäng där. Men utöver det: poängskörden okej och spelmässigt okej. Nu har vi ett uppehåll till att jobba på spelet. Så det är med tillförsikt som jag ser framåt.
Jag måste också fråga om tränarbytet och den turbulenta veckan ni hade när Alm försvann och Norling kom in. Hur upplevde du den?
– Just då visste jag inte så mycket. Vi fick inte så mycket information. Journalisterna har ju sina källor och visste mer än vi, så det var lite stökigt. Men jag har ingenting emot beslutet i sig. När jag ser från den synvinkel som vi spelare har i truppen var det kanske inte optimalt att det blev en sådan uppståndelse, men vi försöker ändå hålla fokus på nästa match, även om det är svårt att koppla bort allt som händer runt omkring. Men beslutet i sig känns helt okej. Rikard har kommit in med ny energi i gruppen. Andreas var här länge, nästan lika länge som jag, och har gjort det jättebra för AIK, men det kan vara bra med en ny röst. Även om det är en nygammal röst. Sedan är det egentligen nu under uppehållet som vi får lite mer tid och träningar för Rikard att sätta sin prägel på laget, för under perioden han kom in var det ganska tätt mellan matcherna. Då handlade det mest om att hålla kropparna och huvudena fräscha till nästa match och bara skruva på någon liten grej här och där. Jag ser fram emot de veckorna med träning vi har framför oss nu, det är nu jag tror att Rikard kommer får visa vad han går för.
Hade du velat att ni spelare hade fått information i ett tidigare skede sett till att ni, som du sade, var ganska ovetande när all uppståndelse drog igång den veckan?
– Jag vet inte om det finns något bättre sätt att hantera det på, för uppenbarligen så var inte beslutet taget då. Det var mer min spontana reaktion, att uppståndelsen som var då flyttade fokus från fotbollsplanen. Men som jag förstod senare var inte beslutet om att Andreas skulle gå och Rikard skulle tillträda taget då, och då kan man ju inte delge något beslut heller.
På planen såg ni i alla fall ut att komma stärkta ur det med tio poäng på de fyra efterföljande matcherna. Blev det en energiinjektion att Norling kom in?
– Ja, så är det ju. Det blir lite av en omstart när det kommer nya ögon och tittar. Sedan var det kanske bra att det var just ett derby mot Djurgården i nästa match, då kände jag att vi kunde enas runt något, att ”nu går vi ut och kör över dem i derbyt”. En sådan grej kan nog vara till vår fördel.
Per Karlsson har varit med när det stormat i AIK tidigare. År 2004 gjorde han sina första allsvenska starter under säsongen där AIK trillade ur allsvenskan, och 2010 fick han uppleva ett år där Gnaget som regerande mästare var nära att åka ur igen.
– De tidigare gångerna, exempelvis 2010 och när vi åkte ur 2004, stormade det under en lång tid. Dagar som de vi hade nu i våras inträffade ju flertalet gånger under de perioderna. Så de får ändå rankas högre i stormstyrka. Det här var bara ett par dagar, en knapp vecka, som det stormade. Så det får ses som relativt lugnt jämfört med det som hänt tidigare, säger han med ett leende.
Vad tycker du skiljer Andreas Alm och Rikard Norlings sätt att träna AIK?
– Det återstår väl att se, men det som vi pratade om mest precis efter att Rikard kom var att han ville justera vårt presspel. Det var egentligen den grejen som vi justerade, resten var bara marginella saker. Men det är framför allt pressen som är skillnaden jag kunnat se i matcherna hittills, och även det jag fått höra från utomstående som sett matcher är att just den skillnaden syns.
Vad skiljer dagens Rikard Norling från den Rikard Norling som var i AIK senast?
– Jag var skadad ganska mycket under Rikards tid. Det var egentligen bara 2008 som jag spelade en hel säsong under honom. Så jag kan mest bedöma honom utifrån 2008, och den Rikard jag träffar nu är personlighetsmässigt väldigt passionerad och glad, och ger energi till gruppen. Det känner jag igen sedan tidigare. Men jag har svårt att jämföra då och nu, det ligger nästan lite för långt bak i tiden för att jämföra specifika saker. Men i stora drag känner jag så klart igen honom.
Kan man till och med komma ur sådana här stormiga perioder med vinden i ryggen?
– Det vore ju typiskt AIK om vi skulle kunna dra nytta av den turbulens som varit och enas runt en sådan sak. Men jag tror att vi alla inklusive mig själv har lagt turbulensen bakom oss nu. Nu har vi en ny tränare, den poängskörden vi har och lite medgång inför resten av säsongen.
Ni är just nu fem poäng bakom Malmö FF i tabelltopp, och ni brukar ju vara ett bra höstlag. Hur ser du på er sits inför hösten?
– Först och främst har Malmö inget Europaspel i år, de kommer ha en match i veckan som de ska fokusera på, så de kommer nog kunna ta sina poäng. Det gäller att vi kniper emot dem, och jag tror att vi möter dem hemma relativt snart efter ledigheten. Det ska bli kul. Men sedan får vi inte heller gå på den här myten om att AIK är ett bra höstlag. Det händer ju inte bara av sig självt. Eller förresten, någon myt kanske det inte är om det hänt några gånger, men det ligger alltid hårt jobb bakom. Vi kan inte bara tro att det kommer ske. Men jobbar vi lika hårt som vi gjort tidigare somrar kan vi bli ett bra höstlag i år igen. Det är fem poäng upp nu, och det är vi som jagar. Vi ligger lite i vinddraget, och jag får väl använda en klyscha och säga att det är roligare att jaga än att ligga först och bli jagad så här tidigt på säsongen. I fjol ledde ju IFK Göteborg med nio poäng någonstans vid den här tiden, och vi vet ju alla hur det gick. Det är bättre att jaga den här tiden på året.
Men är faktumet att ni ofta är starka på hösten något man kan bära med sig mentalt?
– Jo, så är det ju. Man vet om det någonstans i bakhuvudet. Men det jag menar är att vi inte får ta det för givet bara för det. Tidigare år har det inte berott på att vi har lutat oss tillbaka och tänkt ”nu kommer hösten, nu löser vi det här”. Jag vet inte om det handlar om att vi har varit mer samspelta, men på något sätt har vi fått sakerna på plats. Men återigen: det är hårt jobb som ligger bakom. Under förra året var det dessutom i några matcher som vi kom undan med blotta förskräckelsen. Så det döljer sig lite annat under de där siffrorna också.
”Pertan” inledde den allsvenska säsongen med att stå utanför truppen i premiären mot Gif Sundsvall, men har sedan dess startat i alla elva efterföljande matcher.
– Jag tycker att det har gått bra. Från att ha förstått att AIK ville satsa på andra spelare när jag inte fick spela de första matcherna så sitter jag här nu och har spelat flest minuter av alla. Det är klart att det är ett tecken på att jag har gjort något bra, och det är klart att det känns bra. Likt laget har jag väl haft någon dipp, borta mot IFK Norrköping till exempel, men utöver det tycker jag att det har fungerat bra.
Du har varit i AIK väldigt länge nu. Har du någon gång känt att du varit sugen på en annan utmaning?
– Ja, visst är det så. AIK kommer alltid vara klubben som jag vill spela i, men samtidigt finns det någon röst som viskar i bakhuvudet om att jag vill testa en annan utmaning. Visst är det så. Kanske är det dessutom mer så nu är tidigare, när jag nu inför den här säsongen fick beskedet att det skulle satsas på andra spelare.
När inför säsongen fick du det beskedet?
– Det var egentligen inför den allsvenska starten.
Hur fick du beskedet?
– Det kan jag tycka är privat, men jag fick höra det i alla fall. Det är klart att jag håller dörrarna öppna.
Är det här något som har ändrats sedan dess?
– Nej, jag vet inte riktigt. Det är oklart just nu. Men spelar jag varje match betyder väl det ändå någonting, att de kanske tror på en, säger Karlsson, som har kontrakt även över säsongen 2017.
Transferfönstret öppnar snart – börjar du spana efter alternativ?
– Det är klart att jag måste göra det.
Det var nära med Columbus Crew i MLS förra sommaren – är det ett äventyr i den stilen du är sugen på?
– Jag vill inte sitta och spekulera. Det kommer snart ett transferfönster, och jag måste ändå hålla alla dörrar öppna. Så kan jag sammanfatta det.
Men om det ändå skulle bli en fortsättning i AIK?
– Det vore mer än okej. Jag har ju bara representerat AIK på elitnivå, och det är klubben jag vill spela för.
Du är 30 år just nu – hur länge ser du dig själv spela fotboll?
– Just nu är det lika roligt som det var när jag var 19. Så länge kroppen håller och jag känner att jag inte halkar efter gällande det fysiska. Är jag noggrann och sköter om kroppen så att jag kan hålla fysiken på en bra nivå, då ser jag inga problem med att hålla på i ett halvt decennium till i alla fall.
Hur skulle du se på att göra som Francesco Totti eller Paolo Maldini – bara spela i en enda klubb under hela elitkarriären?
– Det hade varit fint.
Det märks att du är populär i supporterkretsar. Nu har AIK–podcasten Radio Råsunda dragit igång en tävling i att göra en ramsa om dig exempelvis.
– Det är ett roligt initiativ, det är alltid kul med uppskattning. Om jag lyckas göra mål någon gång får de tugga igång den ramsan, säger han och ler.
Det är lätt att få känslan av att du har blivit symbolen bland många AIK–supportrar för hur en spelare bör bete sig ute på planen. Banderollen ”Pertan kämpar alltid” som brukar hänga på Norra Stå ramar in det hela på något sätt.
– Jag vet inte vem som har gjort den, men jag gillar verkligen att se den. Den finns med även på bortamatcher ibland och jag lägger verkligen märke till den. Jag hoppas att han som har gjort banderollen läser det här sedan. Fortsätt ta med den, den är fin!
Känner du igen dig i den bilden, att du alltid ger allt?
– Det tror jag nog. Det är i alla fall det jag försöker leva efter. Ibland kanske inte allting fungerar rent tekniskt, men lämnar jag en arbetsinsats bakom mig kan man inte klaga på att jag inte har gett allt i alla fall. Så jag hoppas att det är det som den där banderollen representerar. Skulle det komma en ramsa på det får jag tacka ödmjukast.
Den här artikeln handlar om: