PÅ FD: “Svepande generaliserar om fotbollen och läktarkulturen”
Nationella samordnaren för att främja en positiv supporterkultur, Agneta Blom, redovisade på måndagen sin slutrapport. Där föreslås att rollen som nationell samordnare tas bort. Nu läggs ämbetet ned – och Bloms rapport får kritik. Föreningen Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist är kritisk till delar av rapporten.
– Det är bekymmersamt att man formulerar sig på ett sådant generaliserande och svepande vis som i delar av den här rapporten, säger Enquist till FotbollDirekt.se.
Nationella samordnaren Agneta Blom lämnade på måndagen in slutrapporten till idrottsministern Gabriel Wikström (S).
I “Slutrapport från uppdraget med nationell samordning för att främja en positiv supporterkultur och motverka idrottsrelaterad brottslighet 2015”, så föreslås att rollen som nationell samordnare läggs ned. Nu slutar Agneta Blom, och rollen försvinner.
Blom får nu kritik för rapporten. Mats Enquist, generalsekreterare på Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef), menar att den inte tillför någonting nytt till arbetet med en förbättrad supporterkultur.
– Det finns delar i rapporten som vi absolut inte kan ställa oss bakom. Det bekymrar mig när man drar svepande fördömanden på det här viset.
Det är bland annat en formulering på sidan 18 i rapporten, där det står att “Alla människor som befunnit sig inne på arenorna, som publik eller för att arbeta, har utsatts för fara genom att personer som befunnit sig på ståplatsläktarna har kastat knallskott och illegalt bränt pyroteknik av flera olika slag”.
– Det är bekymmersamt att man formulerar sig på ett sådant generaliserande och svepande vis som det görs här och där i den här rapporten. Visst, det är ett säkerhetsproblem våra klubbar arbetar med, men formuleringen är kraftigt spekulativ och skapar knappast ett klimat för vettiga och rimliga lösningar.
Enquist säger att han inte känner igen sig i den bild som kommer fram i rapporten.
– Vi har påbörjat ett arbete där vi tycker oss ha kommit en bra bit på väg. Vi har en fantastiskt bra utveckling för fotbollen nu, och vi lyfts fram som ett föredöme utomlands. Det syns det inte mycket av i den väldigt problemorienterade rapporten. Men, visst har vi bland framgångarna också vissa problem att lösa.
Det är främst två problemområden som finns kvar, och det är dels stök på stan i samband med vissa storstadsmatcher, framför allt vid transporter till arenan men också till viss del utanför i anslutning till arenan. Det måste i mångt och mycket vara en polisfråga att hålla ordning på stan, men vi kan givetvis bistå med våra SLO:er och funktionärer. Arrangören kan göra en viss insats men bara till en viss gräns, det är viktigt att förstå att detta måste ske i samspel. Huvudsakligen är det fotbollen som ansvarar för arrangemanget på arenan.
– Inne på arenan är det främst den illegala pyrotekniken som är ett gissel. Där kan vi konstatera att ambitionerna med laglig pyro än så länge inte burit frukt, de försök som gjorts har stannat vid att klubbarna fått nej från polisen vid tillståndsansökningar utan motivation och då går det nog inte att komma så mycket längre.
Den gångna säsongen har illegal pyroteknik på arenorna främst gjort att vi fått flera längre avbrott i matcherna. Det har varit irriterande för många med avbrotten vilket är förståeligt, men vi måste som arrangör säkra upp arenan innan vi kan fortsätta matchen.
Att stoppa illegal pyroteknik via visitation eller lagföring har hittills visat sig vara fullständigt verkningslöst, och att ingripa på läktaren får varken vi eller polisen göra. Här krävs något nytt för att komma ur det dödläge vi står i, och att strypa tillståndet så att färre får gå på fotboll är det enda som verkar lyftas fram. Vi ser det som ett misslyckande, inte som en lösning.
Hur ser ni på att nationella samordnaren nu försvinner?
– Vi kan konstatera att hon avslutar sitt uppdrag, vi kommer fortsätta vårt arbete. Rapporten tillför inte mycket nytt till det arbetet, den bekräftar väl mest att vi inte hittat ett bra samarbete.
Enquist och Sef upplever att Agneta Blom drivit sin egen linje och inte stått i kontakt med fotbollen på samma sätt som exempelvis Björn Eriksson, tidigare nationelle samordnaren.
– Med Björn Eriksson fanns det en ständig dialog och en förståelse för ”motpartsperspektivet”, här har det inte varit så. Vi behöver inte fler pekpinnar, fördömanden eller påtalanden om problem, vi behöver samlas kring lösningar och det har tyvärr inte den nationella samordningen bidragit till i år. Nu kommer vi arbeta direkt med polisen, klubbarna och supportrarna – det blir nog betydligt effektivare. Det är mer intressant att läsa Anders Almgrens bilaga om positiv supporterkultur, den är betydligt mer insatt och konstruktiv anser vi.
Hela Agneta Bloms rapport hittar du HÄR!
Den här artikeln handlar om: